În România, pușcăriașii sunt de două ori mai bine hrăniți decât bolnavii! Iată cum arată hrana din spitale!

0
1026

Sănătatea este cel mai de preț comoară a omului. Nu se compară cu nimic altceva, căci pentru un om bolnav, pe lângă suferința trupească, intervine și durerea sufletească, neputința de a face ceva în folosul tău și frustarea de a nu mai putea fi cel de dinainte. Iar dacă la toate acestea mai punem și batjocora celor din jur, suferința este cu atât mai greu de descris. Autoritățile mai rău înrăutățesc situația bolnavilor din spitalele românești prin lipsa medicamentelor, a serviciilor inadecvate, dar și prin lipsa mâncării. Hrana pacienților este puțină și condițiile de depozitare sunt total neadecvate. Găleți vechi și murdare în care este pus ceaiul, ustensile murdare și mâncare cu un aspect care duce la pierderea poftei de mâncare, acesta este peisajul din spitalele românești. Un peisaj dezolant, total opus cu cel din închisori. Aici, puşcăriaşii sunt de două ori mai bine hrăniţi decât bolnavii.

Hrana zilnică pe care o primește un bolnav este în limita a 15 lei, nu e diversificată şi nici concepută în funcţie de nevoile lor. Paradoxal, alocaţia de hrană pentru un deţinut este de 32 de lei, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Cei care se află după gratii primesc şi un bonus de sărbători – 10 lei în plus la meniu, acordat de sărbătorile legale. Mai mult, carnea nu pare să fie absentă din meniul lor, mai ales că ANP dispune de terenuri agrigole sau gospodării agrozootehnice, producţia obţinută fiind destinată consumului integral.

Situația dezolantă din spitalele românești a fost demonstrată printr-o fotografie publicată recent pe Facebook, care a stârnit furia internauţilor, în care ceaiul era adus la patul bolnavului în găleţi murdare. 

Medicii şi reprezentanţii pacienţilor admit şi ei situația tragică și ridică din umeri. În momentul de faţă, unităţile sanitare se văd nevoite să se încadreze în suma de 13 lei pentru a le asigura cele trei mese pe zi adulţilor internaţi şi în 14,5 lei pentru a asigura cele trei mese pe zi pacienţilor minori. „Din 200 de lei pe zi, cât decontează casa de sănătate pentru un pacient internat, noi suntem nevoiţi să asigurăm regim hotelier, să îi dai omului medicamente, să îi faci intervenţia chirurgicală, să îi asiguri trei mese pe zi”, a explicat doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „Niciunde în Europa, nici măcar la un hotel de pe marginea drumului, nu poţi să acoperi toate aceste lucruri cu o sumă aşa mică”, a completat medicul.

Mulți dintre pacienți preferă să consume mâncarea pe care o aduc cei de acasă decât hrana modică și total neadecvată din spitale. „Se face o risipă fantastică, această mâncare nici nu e folosită. Se aruncă pentru că e de proastă calitate, oamenii nu consumă, preferă să le aducă aparţinătorii de mâncare. Apoi, avem două cateogrii de hrană: una pentru personalul medical, alta pentru pacienţi, evident, cea din urmă nu e la fel de bună. Se folosesc conserve ieftine, se dă unt sau margarină râncedă, ceaiul este adus direct în găleţi, e o bătaie de joc. Spitalele ar trebui obligate să diversifice alimentaţia, dar ele dau la grămadă aceeaşi mâncare tuturor pacienţilor”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Pe de altă parte, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR), afrimă că în străinătate nu poate fi vprba de așa ceva: „E o bătaie de joc! În străinătate, fiecare pacient e văzut de nutriţionist, i se recomandă un meniu anume, nu e de-a valma, la comun. Acolo pacienţii sunt împărţiţi pe categorii, nu toţi au aceleaşi nevoi”, a conchis Irimia.

Fiindcă era neapărată nevoie de o diversificare a acestor alocaţii de hrană, anul trecut, Ministerul Sănătăţii a lucrat cu specialişti în nutriţie pentru a reface alocaţiile de hrană pentru pacienţi. „În spitatele din România mor oameni cu zilele, o mâncare mizerabilă, prin urmare trebuie să-ţi aduci mâncare de acasă. Guvernul ar trebui să aloce bani mulţi, dar de ce să o facă dacă îşi pot băga banii respectivi în buzunar”, a conchis reprezentantul pacienţilor.