Omul directorului Armand Chiriloiu, inginerul Apostu Nicolae, brigadier la Ocolul Șuici, nu vede cum firma Șoimul, deținută de prietenul său cel mai bun, afaceristul Andrei Vetrilă, fură lemn de rășinoase cu camionul!

0
1543

Argeșul este, după cum am subliniat în repetate rânduri, unul dintre județele în care mafia lemnului își face de cap, provocând distrugeri forestiere inimaginabile. După cum Ziarul de Argeș a prezentat, în exclusivitate, sub conducerea lui Armand Chiriloiu, Direcția Silvică Argeș a eșuat complet în protejarea pădurilor aflate în administrare sau sub supraveghere (în pază, conform legii!).

Acest lucru a fost evidențiat de cel mai cunoscut ONG de protecția mediului, Greenpeace, care a nominalizat Argeșul pe primul loc în topul defrișărilor din România. Clasamentul pe 2016, după 4 ani de la preluarea conducerii Direcției Silvice Argeș de către Armand Chiriloiu!

Prezentăm astăzi o nouă dovadă a faptului că Argeșul este sat fără câini, iar autoritățile sunt, în cel mai fericit caz, impotente! Iată o poveste din primăvara anului trecut, pe care o vom dezvolta ulterior:

Un bărbat din Valea Iașului s-a ales cu dosar penal și camionul confiscat, vineri, 27 mai, după ce jandarmii argeșeni din cadrul Postului Montan Arefu au desfășurat mai multe acțiuni de prevenire și combatere a tăierilor și transporturilor ilegale de material lemnos.

În comuna Sălătrucu, jandarmii au observat un autocamion încărcat cu material lemnos. Au descoperit că șoferul nu avea documente legale pentru transportul celor 11 metri cubi de rășinoase.

,,Dată fiind configurația traseului, atât autocamionul, cât și autospeciala de jandarmi au încetinit până la oprire, moment în care jandarmii au procedat la verificarea  legalității transportului. La solicitarea justificată a oamenilor legii, șoferul autocamionului, un bărbat de 38 de ani din Valea Iașului, nu a prezentat documentele legale care să însoțească transportul, întrucât nu deținea niciun document. În această situație, la fața locului a fost solicitată prezența lucrătorilor de poliție, cât și a reprezentanților Ocolului Silvic Șuici pentru întreprinderea demersurilor legale”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Argeș.

“Pe numele bărbatului, jandarmii au întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală sub aspectul sâvărșirii infracțiunii de transport fără documente de însoțire a materialului lemnos, iar autocamionul marca Volvo, cât și cantitatea de aproximativ 11 metri cubi lemn rășinoase au fost ridicate în vederea confiscării. Documentele întocmite în această cauză, cât și bărbatul au fost predate polițiștilor din cadrul Secției 17 Tigveni pentru continuarea cercetărilor”, a mai transmis IJJ Argeș.

Au trecut mai bine de șase luni de atunci și, ce să vezi, întreaga poveste s-a fâsâit, ca și dosarul penal care trebuia instrumentat cum se cuvine, fiind vorba de o infracțiune flagrantă.

Așa că…am intrat noi pe fir.

Am aflat că autocamionul marca Volvo (care a fost ridicat în vedere confiscării, împreună cu cei 11 metri cubi de lemn rușinos prăduiți de pe raza Ocolului Silvic Șuici, ziua în amiaza mare) aparține firmei Șoimul, o societate comercială deținută de afaceristul Andrei Vetrilă, din satul Văleni, comuna Șuici. Firma în cauză se ocupă cu exploatarea forestieră a unor suprafețe de pădure administrate de Ocolul Silvic Șuici și nu numai!

Deci, chemarea la fața locului a salariaților Ocolului de către jandarmii care au organizat filtrul (jandarmii fiind de bună credință!) n-a fost tocmai o măsură în sprijinul legii, pentru că șoferul și cei de la Ocol erau prieteni vechi!

Mai mult, inginerul Apostu Nicolae, brigadier la Ocolul Șuici, este cel mai bun prieten al patronului firmei Șoimul, Andrei Vetrilă, acesta fiind cel mai important partener comercial al Ocolului. Atât de buni prieteni sunt încât, de foarte multe ori, inginerul Apostu folosește o mașină care aparține firmei Șoimul, societate comercială pe care el ar trebui să o supravegheze, să o controleze și nu să o ,,combine”!

Sau cine știe, domnule inginer, poate ne dați un drept la replică în care susțineți că n-ați folosit niciodată o mașină de la amicul dumneavoastră, afaceristul Andrei Vetrilă. Noi, să știți, chiar așteptăm cu atenție, dar fără pic de îngrijorare, să faceți acest pas plin de tupeu. Sau poate, totuși, o să vă faceți că plouă, știind că lumea la Șuici vă iubește ca pe un cui în talpă, pentru combinațiile pe care le faceți de ani buni. Cine știe? Noi așteptăm!

Totuși, cine este inginerul Apostu Nicolae? Păi este unul dintre oamenii cheie ai directorului Armand Chiriloiu în cadrul Direcției Silvice Argeș! Acesta l-a promovat de mai multe ori, l-a numit în funcție și îi acordă încredere totală.

Între timp, am aflat că se trag sfori pentru recuperarea camionului confiscat, pe considerentul că în România, dar mai ales în Argeș, când vine vorba de furat lemne, prima data nu se pune. Și nici următoarele!

Vom reveni!

D.M.D.