Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 5 – 11 august 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Prelegerea cu tema „Statul de Drept. Justiția și Viitorul Democrației”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care va avea loc luni, 5 august, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Din punct de vedere normativ, exigenţele statului de drept se manifestă într-un dublu sens: a) sensul formal exprimă cerinţa ca statul, organele sale să respecte legile, să se subordo¬neze strict regulilor juridice care au ca obiect modul de alcătuire a organelor statului, atribuţiile şi funcţiile ce le revin; b) sensul material – cerinţa ca organele statului, exercitându-şi atribuţiile, să res¬pecte garanţiile juridice privind exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Consacrarea statului de drept în Constituţia României se realizează nu numai prin art. 1, alin. 3, teza I, dar şi prin numeroase alte dispoziţii constituţionale care exprimă conţinutul acestui principiu de organizare şi exercitare a puterii într-o societate democratică. Demnitatea omului, alături de libertăţile şi drepturile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme ale statului de drept (art. 1, alin. 3).
Statul de drept este unul dintre cele mai discutate concepte ale dreptului constituţional, al filosofiei sociale, politologiei şi este indiscutabil legat de trecerea de la dreptul statului la statul dreptului. În literatura de specialitate s-au afirmat uneori opinii contradictorii potrivit cărora statul de drept corespunde unei necesităţi antropologice sau că este un mit, un postu¬lat şi o axiomă, iar pe de altă parte statul de drept este un pleonasm, un nonsens juridic. Conceptul statului de drept reprezintă o realitate constituţională a cărui fundament se regăseşte în mecanismele exercitării puterii statale, în raporturile dintre putere şi libertatea fiecărui individ al societăţii şi în aplicarea principiului legalităţii la întreaga activitate statală, dar şi la comportamentul fiecărui membru al societăţii. Justiția este o componentă importantă a statului de drept, garant al supremației Constituției și a legilor, a drepturilor fundamentale ale omului. Este totodată un important factor de echilibru între guvernanți, societate și om ca persoană liberă. Democrația este un regim politic care se bazează pe voința poporului și totodată mediul politic și juridic de funcționare a statului de drept. Care sunt realitățile și tendințele evolutive ale statului de drept, justiției și democrației în epoca modernă și postmodernă, în contextul crizei accentuate a umanismului și valorilor tradiționale, al proliferării unor ideologii transumaniste, al globalizării și inteligenței artificiale sunt principalele teme pe care le dezvoltăm în prelegerea noastră”, spune Marius Andreescu.
Dialogul cu tema „Între premii și proiecte literare”, în cadrul proiectului sub genericul „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe poetul și prozatorul Cristian Meleșteu, eveniment care se va desfășura luni, 5 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“L-am invitat pe scriitorul piteștean Cristian Meleșteu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Pitești, întrucât, în ultima vreme, a primit câteva premii naționale, fie pentru proză, fie pentru poezie. Mai nou, Cristian Meleșteu a început să publice și critică literară, fiind un scriitor complet. Are tot viitorul în față, fiind plin de proiecte literare”, declară Jean Dumitrașcu.
Dialogul cu tema „Mirajul poeziei”, în cadrul proiectului „Invitați la Cafeneaua literară”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei de literatură „Cafeneaua literară”, având-o invitată pe Florentina Loredana Dalian, poetă si prozatoare, eveniment care va avea loc marți, 6 august, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Florentina Loredana Dalian este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, membră fondatoare a Clubului Umoriştilor Constănţeni <Prăvălia cu umor>, a Asociației Culturale <Helis> (Slobozia), a Uniunii Epigramiştilor din România și redactor (proză) la revista <Helis>, director Gh. Dobre. Locuiește în Slobozia, Ialomița, unde își exercită profesia de inginer chimist. A publicat 12 cărți de proză (proză scurtă, proză umoristică și roman) și trei cărți de poezie”, informează Virgil Diaconu.
Conferința cu tema „Politică și astrologie”, în cadrul proiectului “Culisele istoriei – Societăți secrete și mari inițiați”, susținut de scriitorul Cristian Cocea, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Argeș, eveniment care va avea loc marți, 6 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă propun o plimbare din Sumer în Egipt și din Franța renascentistă în Germania celui de-al treilea Reich, evocând figurile unor astrologi celebri, implicați în acțiuni care au influențat istoria”, spune Cristian Cocea.
Dialogul cu tema „Profunzimea cântecului argeșean”, în cadrul proiectului cultural „Și noi la Ilinca!”, proiect coordonat de interpreta de folclor Ilinca Din, avându-l invitat pe interpretul de folclor Grațian Bădescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 7 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“A adus folclorul argeșean pe multe scene, prezentându-l în forma sa pură, preluat din lada de zestre a strămoșilor, conferindu-i o nuanță proprie prin care a reușit să fascineze. Veridicitatea exprimării, autenticitatea repertoriului, vocea puternică și atitudinea ce captează publicul în povestea cântecului îl fac pe binecunoscutul interpret de folclor Grațian Bădescu unul dintre cei mai îndrăgiți artiști ai Argeșului. În cadrul proiectului cultural <Și noi la Ilinca!>, ne va aduce piese îndrăgite, dar ne va povesti și despre pasiunea pe care o are pentru ceea ce promovează și iubește – cântecul strămoșesc.
Cu speranța că v-am stârnit curiozitatea, vă așteptăm la Centrul Cultural Pitești pentru a ne bucura împreună de un spectacol inedit!”, spune Ilinca Din.
Dialogul cu tema „Abordarea cuantică a inteligenţei umane. Riscuri şi erori” (II), în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Mircea Aurel Niță, cercetător, eveniment care se va desfășura miercuri, 7 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Profesorul universitar şi cercetătorul Mircea Aurel Niţă continuă episodul al II-lea al temei <Abordarea cuantică a inteligenţei umane. Riscuri şi erori>. Experienţei sale în calitate de profesor la Politehnica Bucureşti, la S.N.S.P.A., A.S.E. Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea <Petru Maior> din Târgu Mureş, la COPET S.A. Ploieşti – Ministerul Energiei i se adaugă experienţa în calitate de director general, director executiv, director marketing coordonarea programelor SOTI TV şi aceea de invitat în peste 100 de emisiuni televizate, precum şi experienţa interculturală în mănăstirile tibetane şi budiste din Nepal, în templele din India, Bali, Malta, Indonezia, Trinidad şi Tobago, Egipt. Vă invit cu iubire ca să participaţi activ la eveniment!” spune Simona Vasilescu.
Lansarea volumului de poeme în proză “Cartea frunzelor”, de Daniela Voiculescu, eveniment editorial care va avea loc joi, 8 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“O carte scrisă într-un timp record, doar în trei luni! Titlul, primit la sugestia unui prieten din Egipt, m-a făcut să mă îndrept spre o temă frumoasă, dar grea; am folosit poemul în proză, dar și ilustrații color. Tema acestei cărți este iubirea dintre flăcările gemene, primul poem fiind intitulat <Frunza regăsirii>. O frumoasă poveste de dragoste care descrie frunza întregului, unind, prin firul poetic… femeia stelară și alchimistul cu palme de sculptor! Un râu de cerneală din flori de nu-mă-uita traversează catapeteasma destinului, iar cele două flăcări gemene se ridică spre cer, mulțumind! Alături de mine, minunata mea prietenă, Mădălina Precup. Vă așteptăm să descoperim frunza, un simbol al vieții, bucuriei și prosperității, într-o ipostază marca Daniela Voiculescu! Ați observat vreodată prin câte culori trece o singură frunză pe parcursul vieții sale? Nu numai florile colorează copacii… Frunza este unul din simbolurile pentru speranță! Iar poezia este în primul rând o formă a speranţei, cum spunea Octavian Paler. Dacă taseografia este divinația trecutului și a viitorului prin intermediul frunzelor de ceai, vă invităm să ne relaxăm, cu ceai și poezie, aflând ce va urma să ne aducă Portalul Leului, chiar de ziua cea mai intensă a derulării sale în viața noastră, prin codul magic 888!”, spune Daniela Voiculescu.
Atelierul de creație „IconArt” – Artă tradițională iconografică, ediția a IV-a, care se va desfășura în perioada 9-11 august, în Piața Primăriei Municipiului Pitești. La atelier se pot înscrie 30 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, care vor învăța să picteze icoane pe sticlă, sub îndrumarea artiștilor plastici Stela Maria Lucici și Ruxandra Maria Ciobanu, membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Pitești. Cursurile se vor desfășura în intervalul 9-11 august 2024, între orele 18.30-20.00, într-un spațiu special amenajat în Piața Primăriei Municipiului Pitești.
Vernisajul expoziției realizate de elevi va avea loc duminică, 11 august, de la ora 18.00, în Piața Primăriei.
Cei interesați se pot înscrie în perioada 25 iulie – 08 august 2024 la Centrul Cultural Pitești, fie la adresa de e-mail cultcentre@yahoo.com sau la sediul Centrului Cultural Pitești – Strada Craiovei Nr. 2, Bl. G1, Sc. C (Casa Cărții), Pitești.
Regulamentul și fișa de înscriere la Atelierul de creație <IconArT> – Artă tradițională iconografică, ediția a IV-a pot fi descărcate de pe site-ul oficial al Centrului Cultural Pitești (www.centrul-cultural-pitesti.ro).