Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 12-18 mai 2025, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Lansarea noului volum de poeme în proză cu titlul „Reședința fericirii nr. 55”, de Daniela Voiculescu, eveniment editorial care va avea loc luni, 12 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Oare de cât curaj este nevoie pentru ca viața să fie transparentă, iar apoi scrisă, o poveste adevărată? <Reședința fericirii nr. 55> este povestea mea, a iubirii mele, a femeii cu aripi de condor! Faptul că cineva crede în tine îți poate da cele mai puternice aripi!
Noul meu volum de poeme în proză, realizat cu o grafică de excepție, abia așteaptă să fie deschis, mângâiat, respirat, trăit… Vom avea un <cufăr> al fericirii, unde fiecare invitat va scrie ce înseamnă fericirea pentru el. Fiecare participant va avea o cheie mică simbolică, cu mesajul: <Deschide-ți propria Reședință a Fericirii!>. Această cheie poate fi păstrată ca amuletă. Este timpul să locuim în casele sufletului nostru, cu ferestrele larg deschise către iubire! Vă aștept cu drag!”, ne invită Daniela Voiculescu.
Prelegerea cu tema „Tacitus – <Anale> – istorie, artă și literatură”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, istoricul dr. Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 12 mai, de la ora 20.00.
“Publius Cornelius Tacitus a fost unul dintre cei mai mari istorici ai Antichității Greco-Romane. Tacitus a trăit între 55 și 118 și a început să scrie în perioada domniei lui Nerva. A publicat între anii 96 și 98 <Dialogul despre oratori și Germania>. Tot în același an (98) apare lucrarea <Agricola>, elogiu socrului său și critică adusă lui Domițian. După anul 100, Tacitus începe redactarea marilor sale opere istorice: <Anale și Istorii>. Prima dintre ele descrie Roma de la Augustus la Nero, iar a doua continuă până la moartea lui Domițian. Tacitus nu este, însă, prin aceste două lucrări, doar cel mai mare istoric al Romei, ci și un mare artist al cuvântului. Și, mulțumită traducerii clasicistului și istoricului literar Gheorghe Guțu și Editurii <Humanitas>, anul acesta, ne bucurăm de o ediție nouă a <Analelor>”, informează Marin Toma.
Prelegerea cu tema „Cauzele spirituale ale bolilor din punct de vedere Feng – Shui” (Medicina tradițională chineză), în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng – Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist în Feng – Shui, marți, 13 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Este vorba de transmiterea frecvențelor care în mod repetat ne pot îmbolnăvi, cum ar fi anumite frecvențe folosite în strategiile de luptă. O frecvență a sunetelor înalte este a cântărețului Dumitru Siminică, artist care cânta în mi minor și ajuta la vindecarea afecțiunilor la stomac. Metodele frecvențelor în vindecare erau folosite frecvent de Ana Aslan în clinica sa. La vindecare contribuie și frecvențele care ne ajută la somn. Ele sunt situate între 4 Hz și 8 Hz. Calitatea somnului influențează mult starea de sănătate de care noi trebuie să ținem seama”, precizează Sorin Dinu.
Dialogul cu tema „Magia puterii feminine”, în cadrul proiectului cultural „Povești Pictate”, susținut de Mihaela Viorela Martin, artist plastic și promotor cultural, având-o invitată pe Irina Radu, din județul Ilfov, jurnalist și organizator de evenimente, marți, 13 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Irina Radu, licențiată în filosofie și journalism, este jurnalist și organizator de evenimente. Activează în televiziuni de 19 ani: OTV, Realitatea TV, Publika (Republica Moldova), Nașul TV, Digi 24, Pro TV(prezent). În urmă cu șase ani pune bazele unui proiect de suflet, <Festina Events>, unde promovează oameni minunați și talentați. Vă invit s-o cunoașteți!”, spune Mihaela Viorela Martin.
Prelegerea cu tema “Magda Isanos (1916-1944)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 14 mai, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Poetă de mare sensibilitate, Magda Isanos îşi comunică sentimentele, obsesiile, neliniştile, experienţele existenţiale şi erotice într-o expresie modernă, inedită a lirismului, într-un mod firesc, natural, versurile sale sugerând mai mult decât spun în esenţă. Darul de a vedea mai adânc decât îi este dat omului să vadă constituie pentru Magda Isanos un izvor nesecat de suferinţă. Poezia sa creează un echilibru perfect între naturaleţe şi luciditate, între vervă şi răsuciri lăuntrice, între atitudini extrovertite şi nostalgii acute. <Magda Isanos apare ca o artistă înzestrată cu talentul de a-şi ascunde meşteşugul, învederându-şi numai arderea>. (Şerban Cioculescu) Poeta va rămâne în istoria literaturii române ca un poet solar, care, sub presiunea sfârşitului subit, a cântat viaţa colectivă în solemnităţi de odă şi frenezii imnice, în erupţii patetice şi elanuri confesive”, spune Iudita Dodu Ieremia.
Dialogul cu tema „De la pasiune la tradiție”, în cadrul proiectului cultural „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe Flory Buia, din București, meșter popular, eveniment care se va desfășura miercuri, 14 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Invitata mea, Flory Buia, a deprins arta cusutului și țesutului de la bunica maternă din județul Teleorman, în serile lungi de iarnă din timpul vacanțelor. În anul 2020 a absolvit cursurile Școlii Populare de Arte din Pitești și tot atunci, în pandemie, a deschis o secție externă de țesut și cusut în comuna Bogați, unde i-a învățat artă tradițională pe elevii săi, reușind să le imprime dragostea față de costumul popular al acestei așezări argeșene. A contribuit la înființarea comunității Argeș – Muscel prin șezătorile lunare organizate la Muzeul <Golești>, unde
derulează proiectul <Reînvierea cămășilor cu altiță din lăzile de zestre ale Argeșului și Muscelului>. Prin activitatea neobosită și pasiune, doamna Flory Buia se îndreaptă cu pași repezi spre râvnita distincție de <Tezaur uman viu>”, spune Mariana Claudia Filipescu.
Dialogul cu tema “Încheierea poveştilor vechi – sursa de vindecare în prezent”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe terapeuta Simona Petcu, eveniment care se va desfășura joi, 15 mai, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Simona Petcu a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea București și din 1996 este avocat în Baroul București. Specializările sale în domeniu au continuat cu regularitate. În afară de activitatea de avocat şi mediator, în viaţa Simonei Petcu au apărut programe de spiritualitate pe care le-a frecventat, le-a însuşit, iar în prezent le aplică cu dăruire în folosul său şi al celor interesaţi. Simona Petcu este terapeut Bowen și autor al unui Program de comunicare relațională denumit <OmComunicarea> cu aplicații ale metodei Easy Healing. Vă invit cu mare drag la întâlnirea cu Simona Petcu!”, spune Simona Vasilescu.
Prelegerea cu tema „In Memoriam Marin Ioniță – 7 ani”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, eveniment care va avea loc joi, 15 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Am ales să-l evocăm pe scriitorul, gazetarul, profesorul și promotorul cultural Marin Ioniță pentru că s-au împlinit, zilele trecute, 7 ani de la dispariția sa dintre noi. Cei 7 ani au trecut foarte repede, parcă mai ieri organiza, chiar în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, ba o lansare de carte, ba o ședință de cenaclu, ba un eveniment muzical, ba o expoziție, ba o evocare, ba o prezentare a ultimului număr din revista ARGEȘ. A fost făcut Cetățean de Onoare al Piteștiului în 2007 chiar în această sală! Sunt invitați să participe cei care l-au cunoscut, cei care au fost ajutați în cariera literară de către omul care la 89 de ani își dicta soției ultimele romane. Vom fi… dincolo de tăcere, titlul ultimei sale cărți!”, spune Jean Dumitrașcu.
Dublă lansare de carte, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, avându-i invitați pe scriitorii Ramona Muller și Christian Crăciun și pe editorul Valentin Ajder, eveniment care se va desfășura joi, 15 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Vom fi gazde a două lansări de carte a doi scriitori ploieșteni. Ramona Muller ne va prezenta cartea de poezii <Orașe nevertebrate>, iar Christian Crăciun ne va încânta cu <Anatomia și fizionomia lui A>, o carte de eseuri. Vor veni însoțiți de Valentin Ajder, editorul lor, o mai veche cunoștință a noastră, pe care eu personal îl admir pentru modul în care organizează turnee de prezentare a cărților pe care le editează. Așadar, va poposi la noi, ca de fiecare dată cu bucurie, dând girul unor cărți care merită citite. Cei doi scriitori se bucură de aprecieri critice favorabile, fiind și membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.
„Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de cantautorul, scriitorul, artistul plastic Stelian Necșoi, eveniment care se va desfășura vineri, 16 mai, de la ora 12.00, la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”.
“La invitația conducerii instituției de învățământ, ne vom deplasa cu echipa Centrului Cultural Pitești la Colegiul Național <Alexandru Odobescu>, unde îi vom cunoaște pe tinerii talentați care au înființat Trupa de teatru <Quo Vadis>. Doamna director Roxana Dumitrașcu, care este și coordonatoarea trupei, s-a arătat deschisă unei colaborări mai strânse cu Centrul Cultural Pitești, în vederea promovării activității școlare și extrașcolare (artistice) a elevilor care învață în această instituție școlară. Domnia sa ne-a trimis o scurtă prezentare a activității trupei de teatru: <Activitatea noastră a început în cadrul cluburilor școlare ale liceului, ca un spațiu de explorare artistică pentru elevii pasionați de teatru. Cu timpul, acest grup entuziast a crescut și, în 2025, a devenit oficial <<Quo Vadis?>> – un club de teatru dedicat expresiei scenice. Primul proiect a fost piesa <<The Importance of Being Earnest>> de Oscar Wilde, realizată de trupă în 2012, factor ce a pus bazele clubului de teatru către un orizont mai lărgit. Din echipă fac parte în prezent: Ana Creața, Diana Lazăr, Anastasia Sandu, Briana Mateescu, Burry Addysen Grace Klein, Cătălina Mogoș, Ingrid Vlad, Paula Rădulescu, Andra-Ioana Chiorescu, elevi talentați și implicați care pun suflet în fiecare repetiție și reprezentație. Piesele pe care le-am ales sunt: <<Dactilografa>>, de Stela Popescu și Ștefan Bănică, și <<Săraca Tanța>>, de Stela Popescu, Rodica Tapalagă și Sorin Gheorghiu. Le mulțumim cu recunoștință profesorilor care ne-au susținut în acest parcurs: doamnele Simona Dinculescu, Roxana Dumitrașcu și Marinela Dumitru, precum și domnului Sorin Iagăru. Cu sprijinul lor, <<Quo Vadis?>> a devenit mai mult decât un club – a devenit o experiență care ne unește și ne inspiră>. În completare, vom avea poezie și muzică în interpretarea moderatorului, a subsemnatului”, spune Stelian Necșoi.
Concursul Național de Dans Sportiv DANSUL FLORILOR, ediția a XXXVII-a, coordonat de coregraful și arbitrul internațional Alfred Schieb, care se va desfășura sâmbătă, 17 mai, și duminică, 18 mai, la Sala Sporturilor din Pitești. Evenimentul, organizat de Agenția Națională pentru Sport, Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, Federația Română de Dans Sportiv, se desfășoară după următorul program:
“Sâmbătă, 17 mai, de la ora 9.00
Concurs de dans sportiv – la care participă 400 de concurenți, cu vârste cuprinse între 4 și 45 de ani, de la 40 de cluburi din țară. Probele constau în: dansuri standard – Vals lent, Tango, Vals vienez, Slow-fox, Quick-step și dansuri latino – Samba, Cha-cha, Rumba, Paso Doble, Jive.
Juriul este format din arbitri de cel mai înalt nivel național de la 22 de cluburi din țară.
Printre oficialități ne vor onora vicepreședintele și secretarul general ai Federației Române de Dans Sportiv.
Prețul unui bilet este 40 de lei. Copiii și pensionarii au intrarea liberă.
Duminică, 18 mai, de la ora 10.30
Concurs național de dans pentru promovarea tinerelor talente. Participă 200 de concurenți, cu vârste cuprinse între 4 și 30 de ani, împărțiți pe niveluri: începători și avansați.
Vor fi abordate următoarele stiluri de dans: Latino Show (salsa, bachata, merengue); Dans modern; Dans de caracter, tradițional; Streetdance; Majorete; Balet; Gimnastică; Open.
Prețul unui bilet este 30 de lei. Copiii și pensionarii au intrarea liberă”, informează Alfred Schieb.