Cetăţeni, vi se pregăteşte ceva!

0
406

Directorul executiv al A.D.I. Servsal Argeş, Gabriel Moiceanu, avertizează:
„Cetăţeni, vi se pregăteşte ceva! Taxarea deşeurilor la depozit cu 80 de lei pe tonă din 2016 şi 120 de lei din 2017, propusă de Ministerul Mediului, va duce la creşterea cu 60% a tarifelor pentru serviciul de salubritate!”

În urmă cu o săptămână, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat public faptul că ministerul intenţionează introducerea unei suprataxe pentru fiecare tonă de deşeuri care ajunge la gropile de gunoi autorizate. Scopul final al întregii strategii a Guvernului, care are în plan modificarea legislaţiei actuale, plan ce presupune şi suprataxarea, ar fi reducerea la zero a cantităţii de deşeuri ajunse în depozitele specializate!ADI SERVSAL foto
„Este falsă ideea că România va deveni o groapă de gunoi a UE dacă nu se va aplica această suprataxă! Astfel, România va deveni propria groapă de gunoi, tocmai pentru că, în loc să depozităm ecologic şi controlat, se vor înmulţi gropile de gunoi neconforme! Aplicarea suprataxelor la depozitare de 80 de lei/tonă începând cu 2016 şi 120 de lei/tonă din 2017 nu va genera, cum spun iniţiatorii proiectului, un grad ridicat de colectare selectivă, ci creşterea gradului de depozitare necontrolată, proiecte blocate şi, cel mai grav, riscul de a rambursa finanţările de la Uniunea Europeană ca urmare a neîndeplinirii principalului obiectiv stipulat, respectiv acoperirea 100% cu servicii de colectare şi transport a deşeurilor”, spune directorul executiv al ADI Servsal Argeş, Gabriel Moiceanu.
Banii ar trebui să ajungă într-un Fond de Mediu pentru ca din ei să fie plătită închiderea gropilor de gunoi neconforme din judeţele unde autorităţile locale nu au binevoit până acum să se ocupe de problemă, respectiv să-şi construiască sisteme de gestionare a deşeurilor conforme cu cerinţele europene.
Un studiu aplicat pe sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul nostru, gestionat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş, relevă faptul că taxa care ar trebui plătită către Fondul de Mediu s-ar ridica la peste 2 milioane de euro anual! Asta în condiţiile în care deşeurile reciclabile ar fi deviate de la depozitare în proporţie de 100%, lucru care nu se întâmplă, de fapt, nicăieri în lume.
„Pentru că sumele respective nu pot fi strânse prin niciun alt mecanism, dat fiind că deja avem obligaţii contractuale pe proiectul prin care este implementat acest sistem, singura soluţie este scumpirea taxelor şi tarifelor de salubrizare încasate de la populaţie. În aceste condiţii, ca să adunăm 2 milioane de euro pe an ar trebui să mărim preţurile cu circa 60-65%!”, mai spune Gabriel Moiceanu, directorul executiv al ADI Servsal Argeş.
Pe scurt, iată ce se întâmplă dacă se modifică OUG 196/2005 în forma propusă:
* creşterea cu 60% a taxelor şi tarifelor la populaţie şi, implicit, depăşirea gradului de suportabilitate a serviciului;
* neîndeplinirea indicatorilor financiari prevăzuţi în analizele cost-beneficiu, parte a Memorandumului de Finanţare;
* blocarea fluxurilor financiare şi imposibilitatea efectuării serviciului în mediul rural, unde gradul de încasare este de abia de 60-65% în condiţiile taxelor actuale;
* blocarea rambursărilor către BERD – împrumuturi contractate pentru cofinanţarea proiectelor.
Sute de milioane de euro pierdute din proiectele de management integrat pe deşeuri!