Ziarul de Arges

Un an de mandat Primar Cristian Gentea

Bugetul Municipiului Pitești pe anul 2021 a fost fundamentat ținând cont de criteriul eficienţei cheltuirii banului public în vederea promovării unei dezvoltări echilibrate a întregului municipiu și supus aprobării printr-o alocare transparentă a fondurilor, după o analiză riguroasă a nevoilor cu care se confruntă comunitatea.

Bugetul total din 2021 este mai mare cu 11% față de bugetul total al anului 2020. Dacă ne raportăm la bugetul anului 2020, în anul acesta am reușit să regândim prioritățile și să redistribuim resursele, alocând fonduri mai mari decât anul trecut astfel: pentru învățământ – cu 79% mai mult, pentru întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement – cu 43% mai mult, pentru protecția mediului – cu 74% mai mult și pentru salubritate și gestionarea deșeurilor cu 62% mai mult.

 1. CONFORTUL VIEȚII URBANE

 

 1. Infrastructura de trafic și pietonală – ușurință în deplasare

BUGET LOCAL:

FONDURI NERAMBURSABILE:

 1. Transport public – modernizare și calitate a serviciilor

 

BUGET LOCAL

 

FONDURI NERAMBURSABILE

 

 1. Piste pentru bicicliști – tranziția spre mobilitate sustenabilă

BUGET LOCAL:

FONDURI NERAMBURSABILE:

 1. Iluminat public – eficiență energetică

BUGET LOCAL

FONDURI NERAMBURSABILE

 1. MODERNIZAREA UNEI SECȚIUNI A SISTEMULUI DE ILUMINAT PUBLIC LA NIVELUL MUNICIPIULUI PITEȘTI:
 1. MODERNIZARE ȘI EFICIENTIZARE SISTEM DE ILUMINAT PUBLIC IN MUNICIPIUL PITEȘTI, JUD. ARGEȘ:

 1. Salubrizarea – curățenia orașului împreună cu cetățenii

BUGET LOCAL

 1. Termoficare – eficientizarea sistemului actual de încălzire

 

Target: elaborarea STRATEGIEI DE TERMOFICARE DIN MUNICIPIUL PITEȘTI, pentru punerea în aplicare a studiilor și proiectelor pregătite în vederea accesării fondurilor pentru modernizări și reabilităr

BUGET LOCA

 1. Apă Canal – dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare

BUGET PROPRIU

FONDURI NERAMBURSABILE

 1. Siguranța cetățeanului – reformă și autoritate

După un an în care a fost în subordinea Poliției Române, din 29 martie 2021, Poliția Locală a revenit în coordonarea directă a Primăriei Municipiului Pitești.

În stare corespunzătoare au fost aduse de către proprietari în urma afișării somațiilor, 48  autovehicule, iar 25 autovehicule au rămas în lucru în diferite stadii ale procedurii de ridicare.

Această activitate reprezintă pentru instituție una dintre priorități.

 1. Protecția Mediului – mai puțină poluare, mai mult verde!

BUGET LOCAL:

În luna mai 2021 s-a redat folosinței publice Piața Traian, reabilitată. S-au asfaltat platforma pieței, trotuarele, s-a reamenajat toaleta publică și s-a refăcut accesul pietonal cu pavele și trotuare.

 

Ediția cu numărul 44 a Simfoniei Lalelelor a marcat o premieră pentru municipiul Pitești. Cel mai important eveniment al municipiului Pitești a prilejuit obținerea unui element de patrimoniu material și simbolistic inedit: laleaua ce poartă numele de „Tulipa Pitești”. Bulbii de lalea au fost aduși din Olanda și plantați în municipiul Pitești.

Este prima dată când un soi de lalea creat în Olanda este adoptat în Europa de un oraș care are o tradiție a expozițiilor de flori, ceea ce a făcut din acest eveniment și o premieră la nivel mondial.

FONDURI NERAMBURSABILE:

 

 

BUGET LOCAL

FONDURI NERAMBURSABILE

 1. EDUCAȚIE, SOCIETATE, FAMILIE

 1. Învățământ – investiția în școală, investiție în viitor!

 

1 .G.P.P.„PUI DE LEI”

 1. G.P.P.„DUMBRAVA MINUNATĂ”
 2. G.P.P.„RAZĂ DE SOARE”
 3. G.P.P.„FLOARE DE COLȚ”
 4. G.P.N.„ISTEȚEL”
 5. Școala Gimnazială „MARIN PREDA”
 6. Școala Gimnazială „MATEI BASARAB”
 7. Școala Gimnazială „TRAIAN”
 8. Școala Gimnazială „ADRIAN PĂUNESCU”
 9. Școala Gimnazială „NICOLAE BĂLCESCU”
 10. Școala Gimnazială „TUDOR ARGHEZI”
 11. Școala Gimnazială „TUDOR MUȘATESCU”
 12. Liceul Tehnologic „ASTRA”
 13. Colegiul Național „ALEXANDRU ODOBESCU”
 14. Liceul Teoretic „DINU LIPATTI”
 15. Liceul Tehnologic „CONSTANTIN BRÂNCUȘI”
 16. Liceul Tehnologic „DACIA”
 17. Liceul Teoretic „ION CANTACUZINO”
 18. Colegiul Tehnic „COSTIN D. NENIȚESCU”
 19. G.P.P.„PRIMII PAȘI”
 20. G.P.P.„LUMINIȘUL PĂDURII”
 21. G.P.P.„ARMONIA”
 22. Școala Gimnazială „NICOLAE SIMONIDE”
 23. Școala Gimnazială „ION PILLAT”
 24. Școala Gimnazială „I.L.CARAGIALE”
 25. Școala Gimnazială „TUDOR VLADIMIRESCU”- structura Școala Gimnazială nr. 2
 26. Liceul Teoretic „ION BARBU”
 27. Colegiul Economic „MARIA TEIULEANU”
 28. Colegiul Național „I.C.BRĂTIANU”

FONDURI  NERAMBURSABILE

 1. REABILITARE TERMICĂ CLĂDIRE GRĂDINIȚĂ – GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT „CASTELUL FERMECAT”: au fost finalizate lucrările de reabilitare termică, termoizolație plafon subsol, reparare instalații electrice, reparare instalații încălzire și achiziție dotări. Valoarea totală a proiectului 1.405.930,32 lei, din care fonduri nerambursabile 1.377.811,71 lei.

 1. MANSARDARE CORP A – GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT „CĂSUȚA POVEȘTILOR”: au fost finalizate lucrările de amenajare a unei săli de repetiții, două săli de lucru pentru copii, grupuri sanitare, în mansarda neutilizată a clădirii, lucrări de conformare ISU și achiziție dotări. Valoarea totală a proiectului 1.050.668,64 lei, din care fonduri nerambursabile 1.029.655,26 lei (POR 2014-2020).

 1. EXTINDEREA SPAȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI ADMINISTRATIVE LA GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT „ARIPI DESCHISE”: se află în execuție lucrările de extindere cu un nou corp de clădire, refacere trotuare în zona locului de joacă și curte interioară și achiziție dotări (stadiu fizic 60%). Valoarea totală a proiectului 1.751.944,52 lei, din care fonduri nerambursabile 1.716.905,63 lei (POR 2014-2020).

 1. REABILITARE ȘI MODERNIZARE GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT „PRIMII PAȘI”: se află în execuție lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii, respectiv, curățarea și refacerea fațadelor în zonele degradate, a zonelor de acoperiș afectate de infiltrații, refacerea finisajelor scării exterioare, recondiționarea scărilor interioare, dotarea spațiilor de joacă cu mobilier nou și a sălilor de clasă cu echipamente ce țin de o mai bună funcționare (stadiu fizic 90%). Valoarea totală a proiectului 1.571.904,65 lei, din care fonduri nerambursabile 1.540.466,56 lei (POR 2014-2020).

 1. REABILITARE ȘI MODERNIZARE COLEGIUL TEHNIC „ARMAND CĂLINESCU”, MUNICIPIUL PITEȘTI: se află în execuție lucrările de termoizolare a construcțiilor existente; refacere a instalațiilor electrice, termice, sanitare și de incendiu; introducere a unui sistem de climatizare performant; înlocuire a învelitorii cu țiglă metalică; înlocuire a tâmplăriei exterioare, reamenajare a aleilor și spațiilor verzi; montare a unei noi centrale termice; lucrări pentru conformarea clădirilor la cerințele ISU. Au fost achiziționate mobilier școlar și dotările IT pentru întreaga unitate de învățământ și se află în curs de finalizare procedura de achiziție aparatură pentru laboratoare de informatică, fizică, biologie, chimie, comerț, textil, electro-mecanic, limbi străine. Valoarea totală a proiectului 29.026.119,21 lei, din care fonduri nerambursabile 11.667.410,46 lei (POR 2014-2020).

 1. CONSOLIDARE ȘI REABILITARE CLĂDIRE – TRONSON I – COLEGIUL NAȚIONAL „ZINCA GOLESCU”: se află în execuție lucrările de refacere pereți interiori, schimbare tâmplărie, schimbare instalație electrică, înlocuire pardoseli, înlocuire instalație de încălzire (centrale termice proprii). Valoarea totală a proiectului 12.385.070,00 lei, din care fonduri nerambursabile 4.626.935 lei (PNDL II).

 1. Au fost realizate documentațiile tehnico-economice, în vederea depunerii la AFM (Programul privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile Publice) a cererilor de finanțare pentru următoarele obiective de investiții:

 1. Au fost realizate și transmise la C.N.I. S.A, în vederea obținerii finanțării, documentațiile tehnico-economice complete pentru obiectivul de investiții „Construire Grădiniță cu Program Prelungit din cadrul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade”, dotare și amenajare exterioară, Bulevardul Petrochimiștilor nr. 31, municipiul Pitești, județul Argeș”.

 1. Se află în desfășurare lucrările de realizare a sălilor de educație fizică școlară, finanțate de C.N.I. S.A., pentru următoarele unități de învățământ:

 1. Au fost realizate și transmise la C.N.I. S.A. în vederea obținerii finanțării documentațiile tehnico-economice aferente lucrărilor de realizare a sălilor de educație fizică școlară, pentru următoarele unități de învățământ:

 1. Au fost realizate și transmise la C.N.I. S.A, în vederea obținerii finanțării, documentațiile complete, pentru următoarele obiective de investiții:

 1. Tineret – Piteștiul unei generații noi!

 

 

 

BUGET LOCAL:

 

 1. Sport – mișcare, competitivitate, evoluție!

Buget local 2021– lucrări efectuate sau în curs de finalizare:

Fonduri nerambursabile: CNI

PROIECTE – FONDURI NERAMBURSABILE

 

De asemenea a fost realizată documentația tehnico-economică pentru realizarea lucrărilor de reabilitare bazin olimpic – etapa II, cu o valoare  8.045.701 lei (buget local).

Fonduri nerambursabile: CNI

Rezultate ale sportivilor de care suntem mândri:

 

 

Participant la două ediții ale Jocurilor Olimpice, medaliat în plan mondial, european și național, Robert Glință a devenit Cetățean de Onoare al Piteștiului la 24 de ani.

 1. Cultură, Interculturalitate, Evenimente, Divertisment – identitate și diversitate

 

 

 

în sălile de spectacol.

 1. Echipa Primăriei – mai implicată și mai eficientă

 1. 2. Îmbunătățirea capacității administrative – Primăria la un click distanță

Interfața noului site al municipalității:

FONDURI NERAMBURSABILE POCA

DIGITALIZARE SERVICII PUBLICE

 1. Transparență și integritate – monitorizare și evaluare paticipativă

 1. Pitești – Smart City – o infrastructură inteligentă

 1. Urbanism – dezvoltare gândită strategic, patrimoniu local protejat

Poate că mare parte din moștenirea noastră patrimonială, clădiri, parcuri, urbanism, arhitectură, nu sunt nici excepționale și nici rare, dar sunt mărturia felului în care trăim, ne respectăm pe noi și copiii noștri.

Sunt foarte multe de schimbat în orașul nostru, nu se pot face peste noapte, e nevoie de resurse de timp, energie, bani și, mai ales, implicare! Și nu o poate face doar administrația. Oamenii, cetățenii sunt, de fapt, comunitatea!

     În acest moment suntem focalizați pe două direcții mari:

Concret:

 1. Sprijinirea asociațiilor de locatari – Consilii Consultative ale piteștenilor

 1. Sprijinirea unităților de cult – conservarea patrimoniului spiritual

 1. MEDIUL DE AFACERI – PARTENER PENTRU O DEZVOLTARE DURABILĂ

 

FONDURI NERAMBURSABILE

 

Fonduri nerambursabile – 2021

Municipiul Pitești – fonduri nerambursabile – 2021:

Exit mobile version