Tuberculoza la bovine. Teste gratuite in judetul Arges

0
559

   tuberculoza_virus   Tuberculoza, boala infectioasa care se poate transmite de la animale la oameni si invers. Infectia tuberculoasa afecteaza toate speciile de animale si pasari, precum si pe om. Raspandirea bacilului tuberculozei se realizeaza foarte simplu, chiar si prin aerul respirat, nu doar prin consumul de carne si produse de origine animala, astfel ca anumite trebuie luate impotriva contaminarii in masa a populatiei. In acest sens, in perioada imediat urmatoare, in judetul Arges se va desfasura o campanie de testare gratuita a bovinelor in ceea ce priveste tuberculoza.

Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arges ne confirma faptul ca substanta de testare, tuberculina, va fi achizitionata cat mai curand, urmand ca testele sa fie efectuate de mai multi medici veterinari din Arges pana la jumatatea lunii decembrie.

Vor fi testate un numar de 65.000 de bovine in judetul Arges. Medicii veterinari se vor deplasa la locuintele argesenilor crescatori de bovine pentru a efectua testul, urmand ca rezultatele acestuia sa fie citite dupa 72 de ore. Pentru a impiedica nasterea unei epidemii de tuberculoza in Arges, asemenea masuri sunt mai mult decat necesare (desi in al nostru judet nu s-au inregistrat astfel de situatii si speram sa si ramana asa!).

Tuberculoza la bovine se transmite foarte usor si la oameni prin lactatele si carnea consumata de acestia si poate avea urmari grave pentru sanatatea celor infectati. Animalele infectate cu bacilul tuberculozei prezinta simptome precum febra, tuse, slabire accentuata, ajungandu-se chiar pana la moarte. La oameni simptomele bolii pot lipsi sau pot consta in tuse persistenta, oboseala, scadere in greutate, febra prelungita, tuse cu sange, transpiratii nocturne, atunci cand tuberculoza devine activa.

Tratamentul este unul specific si de lunga durata, de pana la 18 luni chiar, care se face in sectii special amenajate in spitale si poate fi continuat acasa, atunci cand nu mai exista riscul de raspandire a bolii. Netratata, tuberculoza este fatala.

Redactor: Eva Ionescu