Tezaur antic expus la Craiova

0
452

FibulaTezaur antic expus la Craiova. Zilele acestea puteti admira aici fabuloase obiecte din aur si argint care provin din cele patru perioade ale aurului si argintului: preistorie, epoca geto-dacica, romana si epoca migratiilor. Aceste perioade reunesc in acelasi loc cele mai importante obiecte din aur si argint din punct de vedere artistic, al stilisticii, decoratiunii, dar si al utilitatii.

„Aurul si argintul antic al Romaniei” este unul din cele mai mari si promitatoare proiecte expozitionale realizate in ultima perioada in tara noastra. Muzeul National de Istorie a Romaniei din Capitala, impreuna cu alte 30 de institutii muzeale au facut ca acest proiect sa ia nastere si sa puna la dispozitia romanilor o istorie bogata. Sunt foarte multe obiecte din aur si argint pe care le puteti vedea in cadrul expozitiei de la Muzeul Olteniei din Craiova. Au fost incluse in cadrul acesteia cele mai semnificative obiecte gasite pe teritoriul Romaniei de-a lungul anilor. Daca nu puteti ajunge la Craiova, nu disperati! Expozitia va fi itinerata in principalele orase ale tarii, asa ca oricine va avea posibilitatea sa descopere lucruri noi legate de cele patru perioade ale aurului si argintului.

Romania a fost si inca mai este renumita pentru regiunile bogate in  zacaminte de metale pretioase. De multe ori in istorie tara noastra a fost vizata de invazii din cauza bogatiilor pe care le avem. Metalurgia aurului reuseste sa „explodeze” abia la inceputul epocii fierului. Atunci au inceput sa fie realizate tot mai multe obiecte din aur precum: aplice, bratari, vase, podoabe. Aceste obiecte erau realizate pentru a fi etalate la diverse evenimente doar de o anumita etalitate din cadrul societatii. Obiectele realizate din aur ieseau in evidenta oricand in acea perioada. Cei care purtau diverse obiecte de podoaba se delimitau de masa larga a oamenilor de rand, fiind „impus” oarecum un anumit respect si o prestanta deosebita.

Si din perioada getilor si facilor aveam foarte multe obiecte de aur si din argint. Chiar la inceputul perioadei in jurul secoului IV a.Hr, aurul si argintul au aparut in tezaure princiare la Peretu, Craiova si Agighiol. Pe cele mai multe obiecte sunt reprezentate diverse animale, iar acest lucru nu este ciudat pentru acea vreme, deoarece anumite triburi venerau animale.

Dupa o anumita perioada, in jurul secolelor II-I a.Hr, aurul nu mai este in prim plan in cadrul orfevrariei dacice. Argintul este folosit mult mai des in realizarea obiectelor de podoaba. Din aceasta perioada au fost gasite foarte multe obiecte de argint precum: fibule, lanturi, pahare, monezi sau bratari). Una din putinele obiecte din aur care dateaza din acea perioada sunt bratarile de la Sarmizegetusa.bratari_dacice_aur

Dupa cucerirea romana, prelucrarea aurului si a argintului a fost schimbata si au aparut noi „frontiere”. Romanii au inceput sa extraga din mine cele doua materiale pretioase. Obiectele de aur au fost folosite foarte des in amenajarea spatiilor romane. Erau facute foarte multe obiecte de podoaba, acest lucru aratand faptul ca metalele pretioase erau accesibile pentru mai multe categorii sociale.tezaur_antic_craiova

In spatele fiecarui obiect de la expozitia „Aurul şi argintul antic al României”  exista o poveste speciala si unica in felul sau. Se pare ca foarte multi romani sunt interesati sa afle lucruri noi despre istoria noastra, din moment ce in mai putin de doua luni peste 5000 de oameni au trecut pragul muzeului din Craiova.