Mai multe descinderi au avut loc în această dimineață la Spitalul Marie Curie şi la locuinţele celebrului chirurg ortoped Gheorghe Burnei. Acesta este suspectat că a făcut experimente neautorizate pe copii şi că a luat mită pentru a efectua operaţii. La finalul descinderilor, şeful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului „Maria Sklodowska Curie” a fost dus la sediul Parchetului Capitalei pentru audieri.
Daniel Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie“, a declarat că nu a primit reclamaţii nici de la pacienţi, nici de la colegi, împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei. „Nu am primit nicio reclamaţie de la pacienţi şi nici colegii nu mi-au semnalat nereguli“, a spus Daniel Buzatu, citat de News.ro.
Chirurgul Gheorghe Burnei este acuzat de luare de mită. Potrivit informaţiilor primite de anchetatori, profesorul le-ar fi cerut unor părinţi bani pentru a le opera copiii. Sumele erau cuprinse între 1000 de lei şi câteva mii de euro. În ultima perioadă, nu mai puţin de 17 părinţi i-au dat bani chirurgului pentru ca acesta să le opereze micuţiii.
Experimente pe copii
Medicul mai este acuzat că ar fi făcut ilegal experimente chirurgicale pe copii. În urma acestor experimente, unii copii ar fi rămas cu sechele grave. Este şi cazul unei adolescente de 19 ani căreia chirurgul Gheorghe Burnei i-a pus, în urmă cu 18 ani, un implant neomologat deşi fata avea doar o luxaţie congenitală. Au urmat 11 intervenţii chirurgicale operaţii care au lăsat-o la pat.
Amira, „cobaiul” profesorului Burnei?
Însă Emilia Iliescu, mama Amirei, a primit confirmare de la 11 medici că întregul proces prin care a purtat-o medicul Burnei pe fiica sa reprezintă „operaţii nereuşite, implant neomologat, sechele nenumărate”.
În faţa acestei afirmaţii, Burnei a spus, defensiv, într-o convorbire înregistrată cu telefonul de Amira: „Acea operaţie a fost o… o… o… operaţie, a fost o necroză… după ce a fost operaţia, a apărut o necroză (…) Această substanţă [biovitroceramică, n.m.] a fost autorizată de Ministerul Sănătăţii şi a fost făcută la Spitalul Foişor de profesorul Antonescu. N-a fost în nici un caz… nici unul n-a avut reacţii adverse, au fost puse cu acte şi documente”.
Burnei a mai spus că „A făcut luxaţie nu din cauza mea. L-am tratat aşa cum am putut eu şi n-au putut alţii. Eu am făcut tot ce a trebuit să fac ca să fie bine”. El a repetat „Eu am făcut tot ce-a fost omeneşte posibil. Atîta am putut eu pentru ea”.
În prezent, Amira are 19 ani, a luat Bacalaureatul, dar îşi petrece zilele în pat. Familia l-a dat în judecată pe Gheorghe Burnei.
Cine este profesorul Gheorghe Burnei?
Potrivit CV-ului său, profesorul Gheorghe Burnei ar avea la activ şase intervenţii chirurgicale în premieră mondială:
– 2 cazuri de alungire de tibie (5 cm, respectiv 8 cm) în focar de pseudartroză,
– Alungirea tibiei în dublu focar la o pacientă în vârstă de 18 ani cu maladie Lobstein, urmată de osteosinteză centromedulara cu tija telescopică,
– Transplant osos pandiafizar în osteogeneză imperfectă,
– Dublă osteotomie de coloană,
– Rezectia a trei hemivertrebre T10 si L2 – L3 cu instrumentare somatica si redresarea configuratiei (unghiul COBB toracic 30 grade, unghiul COBB lombar 65 grade) la normal prin dublu abord: retropleural – transdiafragmatic si dorsal, la un copil de 2 ani,
– Reconstructie mioosteoartroplastica la un pacient în vârstă de 6 ani si jumătate cu sinostoză radio-ulnara.
De asemenea, chirurgul se mai laudă cu 22 interventii chirurgicale în premieră naţional, 56 de interventii chirurgicale in premiera la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” Bucuresti şi peste 15 000 interventii chirurgicale.
„În premieră mondială avem şapte intervenţii operatorii, în premieră naţională foarte multe, nu le mai ştim numarul”, spunea pentru un post de televiziune, în 2013, doctorul Burnei. „Ne bucurăm că suntem alături de marile state ale lumii în acest complet al celor care reuşesc să trateze aceste afecţiuni, pentru că aceşti copii netrataţi au o perioadă de viaţă mult mai scurtă, au disconfort major şi nu fac altceva decât să devină pentru familie o greutate extrem de mare”, explica profesorul.