Romanian Science Festival (RSF) 2019

0
423

*Cristian SABĂU

Pentru a prezenta intenţiile organizatorilor manifestării ştiinţifice Romanian Science Festival (RSF) 2019 ar fi nimerit să rememorăm concluziile primei ediţii a acestui festival de popularizare a ştiinţei/ştiinţelor (pe atunci) Romanian Science Week 2018:

„Organizatorii primei ediţii a acestui adevărat recital de Science Made Easy (and Nice!) For Everybody promiteau că participanţii vor pleca acasă şi mai documentaţi, şi mai amuzaţi. Şi sperau că li se va deschide apetitul pentru a face în continuare paşi pe drumul achiziţiei de noi cunoştinţe ştiinţifice, întotdeauna pasionante, niciodată inutile. Publicul foarte disciplinat şi entuziast s-a înscris în limitele de vârstă stabilite de organizatori, de la 5 la 105 ani, cu unele mici derogări la vârsta minimă, aparatura detectând şi participanţi de 2-3 anişori foarte curioşi şi dornici să experimenteze ştiinţa devenită simpatică şi prietenoasă. Organizatoarea Eliza Casapopol povestea că la Londra astfel de evenimente sunt organizate pe străzi, în parcuri, în pieţe, tocmai pentru a atrage public variat ca vârstă şi preocupări.

Evenimentul a fost încununat de succes, nu mă aşteptam la o afluenţă atât de mare şi de susţinută pe toată durata manifestării. Şi dacă organizatorii se aşteptau ca în total pe întreaga durată să aibă câteva sute de vizitatori, au trebuit să facă faţă unei adevărate invazii (au fost peste o mie) de copii dornici să vadă, să asculte, să întrebe, să pipăie, să participe…”.

Din câte am aflat de la organizatorii ediţiei din acest an a RSF, mentorii sunt hotărâţi să repete succesul de anul trecut, ba chiar să crească coeficientul de atractivitate a manifestărilor, şi speră că publicul (de orice vârstă) se va lăsa antrenat de experimentele ce urmează a fi prezentate. O garanţie a succesului ar putea fi cărţile de vizită ale mentorilor deja remarcaţi în diferite domenii de vârf ale ştiinţelor, cărţi de vizită pe care vi le prezentăm împreună cu scurte mesaje culese de pe paginile lor de Facebook. Totodată le dorim celor 12 mentori ai RSF 2019 mult succes, public numeros şi entuziast! Şi pentru că şi noi vom fi în public, vom contribui, dacă nu sporind numărul, măcar ridicând nivelul entuziasmului…

Mentorii RSF 2019 Piteşti

Titus Dascălu şi-a făcut studiile liceale la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, apoi a absolvit Masterul în Fizică la Universitatea Oxford şi anul acesta va începe un doctorat la Imperial College London, dezvoltând tehnologii pentru folosirea particulelor elementare în medicină. El crede că ştiinţa, în căutarea înţelegerii unor fenomene, poate oferi şi soluţii noi pentru rezolvarea unor probleme ale societăţii. A participat de multe ori la festivaluri de ştiinţe, acolo unde ştie că publicul poate vedea frumuseţea ascunsă a actualelor dezvoltări şi unde atât voluntarii, cât şi elevii îşi împart pasiunea şi inspiraţia. Abia aşteaptă să împărtăşească din pasiunea lui pentru fizică şi în cadrul Romanian Science Festival (RSF).

***

Andreea Oncescu este din Câmpulung Muscel şi încă din copilărie s-a făcut cunoscută ca o câştigătoare în lumea olimpiadelor de fizică şi matematică. În prezent ea este cercetătoare în inginerie la Universitatea Oxford. Tot acolo a studiat şi masterul cu nişte rezultate spectaculoase. În cursul celor 4 ani de facultate a lucrat la Rolls-Royce pe proiecte legate de noul motor de avion Trent 7000. În această toamnă va începe doctoratul la Universitatea Oxford, fiind premiată cu o prestigioasă bursă pentru cel mai bun student al anului din toate domeniile ştiinţifice. Pasiunea Andreei pentru inginerie şi machine learning s-a observat pe parcursul studiilor, ea primind cea mai înaltă distincţie din partea rectorului departamentului de inginerie de la Oxford pentru cele mai bune rezultate obţinute din anul I până la terminarea masterului. Impresionant, nu?

Andreea a fost şi cea mai tânără invitată să-şi prezinte cercetarea în cadrul unei conferinţe internaţionale de metode numerice pentru inginerie, în Creta. În plus, ea este deţinătoarea unei burse prestigioase de doctorat, EPSRC Excellence, oferită celor mai buni studenţi din domeniul ştiinţific din întreaga Europă.

***

Diana Mocanu a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti şi a terminat studiile de licenţă la Universitatea Oxford. În prezent îşi continuă masterul în matematică la Universitatea Oxford, focusându-şi cercetarea şi studiile pe teoria numerelor şi aplicaţiile sale în viaţă de zi cu zi.

Îi place să se implice activ în viaţă studenţească, făcând parte din comitetul societăţii de români şi al societăţii de matematică de la universitatea ei, unde a organizat numeroase evenimente, atât academice, cât şi sociale. Diana este implicată în numeroase activităţi în afară studiilor, a coordonat timp de un an societatea studenţilor români din Oxford, iar anul acesta a fost preşedinta societăţii de matematică a universităţii. A organizat evenimente săptămânale cu unii dintre cei mai faimoşi matematicieni ai lumii şi abia aşteaptă să le povestească din experienţa dobândită participanţilor la Piteşti Science Festival!
***

Monica Minea a făcut studiile liceale la Iaşi, iar în prezent este studentă în anul III la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Oxford. Ea este preşedinta Societăţii de Matematică a Universităţii Oxford şi organizează evenimente ce tratează diferite arii ale ştiinţei. Încă din timpul şcolii Monica a considerat că matematica este un univers plin de lucruri speciale, cu fel de fel de elemente spectaculoase care pot fi descoperite zi de zi, şi nu o simplă materie de studiu. Pasiunea nativă pentru matematică s-a dezvoltat pe parcursul anilor, atunci când a început să desluşească tainele fascinantului domeniu. Acum Monica vrea să ajute şi alte persoane atrase de matematică să păşească mai decis în acest univers mirific.

Monica este implicată activ în dezvoltarea societăţilor din Oxford, atât în domeniul pe care îl studiază, cât şi în ceea ce priveşte comunitatea de români. În prezent este preşedinta societăţii de matematică din Oxford, cu peste 1000 de membri! Ea organizează evenimente săptămânale despre cum se poate aplica matematica în alte ştiinţe, dar şi în viaţa noastră de zi cu zi. În plus, este pasionată de promovarea ştiinţelor într-un mod distractiv şi atrăgător pentru toată lumea.

Vine la Piteşti Science Festival pentru a le arata copiilor că matematica este mult mai mult decât o materie şcolară, că ea are numeroase aplicaţii practice, că ne ajută să înţelegem lumea din altă perspectivă.

***

Eliza Casapopol, absolventă a colegiului piteştean „Ion C. Brătianu”, este cofondatoare a Romanian Science Festival. A terminat un Master în Matematică la Universitatea Oxford, iar în prezent lucrează în Amsterdam ca Data Scientist în domeniul inteligenţei artificiale, încercând să creeze un impact pozitiv în lume folosind ultimele tehnici de Machine Learning. Eliza este pasionată de ştiinţă şi tehnologie şi îşi doreşte să inspire mii de tineri în fiecare an să-şi atingă potenţialul şi visele.

„Proiectul Romanian Science Festival – spune Eliza – ne aduce numeroase bucurii, văd tineri voluntari implicaţi 100% în proiect. Sunt foarte mândră de ei şi mă bucur să cunosc astfel de elevi! Văd profesori care îşi petrec ore întregi pentru a face ca tot acest proiect să funcţioneze perfect şi să-i ajute pe experimentatori. Sunt fericită să văd că în România, şi în special în Piteşti, sunt companii şi fundaţii care îşi doresc să sprijine astfel de activităţi, ceea ce ne dă energie. Este multă muncă pentru festival, dar este de 10 ori mai multă satisfacţie la finalul zilei şi atât eu, cât şi ceilalţi coordonatori ne alimentăm din entuziasmul participanţilor, mentorilor şi voluntarilor Romanian Science Festival.”

***

Nadia Şorici este absolventă a Colegiului Naţional „Vlaicu-Vodă” Curtea de Argeş şi acum este în ultimul an de studiu la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală. Consideră că printre cheile succesului în această profesie, pe lângă dorinţa de cunoaştere şi abilitatea de a te menţine constant curios, poate cel mai important aspect este să reuşeşti să îmbini teoria cu practica, prin contactul direct cu pacienţii. Crede cu tărie că aceste abilităţi construiesc un medic bun, empatic, gata să ajute mereu pe oricine.

Nadia este pasionată de chimie şi biologie de la vârste fragede şi a cultivat această pasiune prin studiile de cercetare pe care le-a făcut în domeniul microbiologiei în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” unde a putut analiza bacterii, microbi şi modul de comportare a acestora.

***

Andreea Iordache a terminat Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov şi în prezent urmează studiile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Pasiunea pentru cercetare a descoperit-o încă din anul I, iar de atunci a fost implicată în mai multe proiecte desfăşurate la diferite discipline din cadrul facultăţii. Pentru a deveni un profesionist în domeniul sănătăţii a participat la o serie de congrese naţionale şi internaţionale şi a încercat să dezvolte şi o serie de soft-skills. Recent a urmat un program de traineeship în urma căruia a devenit Trainer pentru European Pharmaceutical Students’ Association.

Îşi doreşte să le arate elevilor că a fi farmacist înseamnă mult mai mult decât a elibera medicamente într-o farmacie. Farmacistul este singurul care poate înţelege complexitatea unui medicament, pornind de la modul în care a fost sintetizată substanţa activă, până la modul în care acţionează în organism forma farmaceutică administrată.

***

Sebastian Leontica este originar din Piatra Neamţ şi studiază fizica la University of Oxford. Ca orice iubitor de sci-fi, este motivat de ideea că într-o zi vom avea acces la călătorii interplanetare, la implanturi electronice în corpul uman sau la alte tehnologii pe care nici cei mai înzestraţi vizionari nu şi le pot închipui încă. Pentru a contribui la concretizarea acestor idealuri, în studiile sale de fizică pune accent pe teoria informaţiei cuantice, care crede că va reprezenta o unealtă puternică pentru viitorii cercetători şi ingineri. Este tipul fizicianului vizionar, petrecându-şi o bună parte din timpul liber cu experimente amuzante sau cu teorii despre cum ar fi omenirea într-un univers paralel. Sebastian s-a remarcat ca un bun fizician încă din timpul liceului când a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică! Asta nu înseamnă că nu se duce cu prietenii la patinoar – de fiecare dată când are ocazia – sau că nu se delectează jucând League of Legends.

***

Emil Cențiu a terminat Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” şi în prezent studiază informatică (mă rog, Computer Science) la University of Bristol. Lucrează în mod constant la diferite proiecte DIY, printre care construirea unei imprimante 3D (la care visa încă din liceu) şi a unui sistem smart-home. Primele linii de cod le-a scris acum 9 ani, iar de-atunci a obţinut diverse premii la concursuri şi olimpiade naţionale, cel mai complex program al lui fiind un virus de tip ransomware. Cel mai mult îi place să viseze cu ochii deschişi la cât de frumoasă poate fi lumea, în prezent lucrând la înfiinţarea unui start-up inovativ în domeniul securităţii. Fiind pasionat de securitate în informatică, îşi doreşte să fondeze o companie care să trateze această problemă.

(Re)vine la Piteşti pentru că este pasionat de ideea răspândirii cunoaşterii. Crede cu tărie că educaţia poate schimba vieţi şi vrea să contribuie cât mai mult la atingerea acestui scop. Anul acesta la RSF va vorbi despre siguranţa noastră pe internet şi speră să le trezească interesul tinerilor pentru acest domeniu (inclusiv cu demonstraţii de hacking, evident!).

***

Alex Solot a absolvit un master în Computer Science la University of Cambridge în Marea Britanie. În trecut a studiat în Bucureşti la Universitatea Politehnică, fiind pasionat de tehnică şi ştiinţe, participând frecvent la hackatons de programare sau de dezvoltare ale unor proiecte inedite. Spune despre el că este o fire curioasă şi iubeşte provocările, motiv pentru care a şi câştigat alături de echipa Clark premiul pentru cel mai bun startup al anului în competiţia Innovation Labs. De-a lungul timpului pasiunile sale au variat de la fizică, programare, ştiinţele pământului, până la embedded systems, wearables, inteligenţă artificială şi robotică.

***

Teodora Simion este absolventă a Colegiului Naţional „Ion C. Brătianu”, iar în prezent studiază Matematică şi Computer Science la University of Oxford şi este implicată în multiple activităţi la universitate. Este preşedinta în funcţie a societăţii românilor din Oxford şi membră a comunităţii de ambasadori ai ştiinţei din cadrul departamentului de matematică al universităţii. Prin experienţa ei ca voluntar la Oxford Maths Festival a descoperit entuziasmul pe care aplicaţiile ştiinţei îl nasc printre tineri şi îşi doreşte să promoveze matematica distractivă şi în România. Teo este pasionată de teoria numerelor şi de secretele probabilităţilor. A fost selectată să reprezinte departamentul de matematică al universităţii în activităţile de prezentare a ştiinţei pentru publicul larg şi îşi doreşte să împărtăşească din experienţa ei de la târgurile de ştiinţă din Marea Britanie şi în România.
***

Despre Radu Bîzgă, absolvent al colegiului piteştean „Ion C. Brătianu”, se poate să mai fi auzit, el fiind unul dintre românii care au reuşit să cucerească medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie. A terminat masterul la Universitatea Cambridge, specializându-se în ştiinţele naturii: chimie, biochimie, biologie moleculară şi psihologie experimentală. Radu este pasionat de mecanismele bolilor precum cancerul, Alzheimer sau Parkinson, motiv pentru care urmează să înceapă doctoratul la aceeaşi universitate într-un domeniu interdisciplinar, chimie biologică.

Poate nu ştiţi, dar la Universitatea Cambridge este un colegiu foarte faimos numit Trinity College la care au studiat Isaac Newton, matematicianul Srinivasa Ramanujan… Ei bine, Radu este pe acelaşi panou de alumni de la Trinity College, Cambridge, unde a studiat ştiinţele naturii, specializându-se în chimie, biologie şi psihologie. Radu şi-a continuat parcursul formativ la Universitatea Cambridge unde a primit premiul British Petroleum pentru rezultatele deosebite în departamentul de Chimie al universităţii. Participă la festival plin de încredere că elevii vor pleca entuziasmaţi de ştiinţă, totodată învăţând foarte multe lucruri noi şi utile. Speră ca (mai ales) tinerii să se implice activ în experimente şi să pună foarte multe întrebări…