Romanian Science Festival – cea mai mare ediție în Județul Argeș

0
116
 • 4 localități: Pitești, Mioveni, Câmpulung Muscel, Rucăr
 • 26 cercetători din diaspora academică
 • 800 de voluntari
 • 75 profesori coordonatori
 • 350 de experimente

Cea de-a patra ediție Romanian Science Festival Argeș va avea loc între 13-16 septembrie. În urma succesului de anul trecut și numărului mare de participanți, Romanian Science Festival (RSF) revine în Județul Argeș cu cea mai mare ediție de până acum, oferind din nou experimente științifice, artă și distracție. Festivalul va vizita anul acesta și localitatea Rucăr pe lângă celelate trei localități care sunt deja în program: Mioveni, Câmpulung Muscel și Pitești.

Un număr record de voluntari s-au înscris la ediția din acest an: 800 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 75 de mentori locali din rândul profesorilor.

De asemenea, anul acesta festivalul va aduce o inițiativă inedită în cadrul programului – dialogul dintre știință și artă, având 3 mentori reprezentând artele vizuale și muzica, coordonatori ai unui grup de 50 de voluntari elevi. Astfel, festivalul susține interdisciplinaritatea și diversitatea în procesul de învățare.

Pe parcursul celor patru zile, festivalul va aduce publicului atât din mediul urban, cât si din cel rural o perspectivă nouă, diversă și creativă asupra științelor si a practicalității acestora.

Programul festivalului este:

 • 13 septembrie – Caravana RSF din Rucăr (10.00-14.00);
 • 14 septembrie – Caravana RSF în Mioveni (12.00-16.00) și Câmpulung Muscel (9.00-12.00);
 • 15 septembrie – prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești;
 • 16 septembrie – RSF Pitești (11.00-17.00)

MENTORI RSF

La evenimentele Romanian Science Festival din Județul Argeș vor participa în total 26  mentori RSF,  cercetători și profesioniști din diferite domenii STEAM, veniți din 7 țări exclusiv pentru festival:

 • Sandor KRUK – European Space Agency, Spania
 • Cosmin Ionuț POPA- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România
 • Andreea GEAMANU – University of Groningen, Olanda
 • Catalin BUNDUC – Amsterdam University Medical Center, Olanda
 • Teodor JIANU – Institutul Max-Planck, Germania
 • Cristiana LUCACI – Microsoft, Olanda
 • Paul Gabriel FILIPAN – Alphadoc, Olanda
 • Emil CENTIU – NatWest Markets, Anglia
 • Cristina GHEORGHE – Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, JP Morgan Chase & Co., Irlanda de Nord
 • Alex CHIRIAC – Universitatea POLITEHNICA din București, România
 • Andreea BUNDUC – Microsoft, Olanda
 • Liana IVASCU – University of Manchester, Anglia
 • Ionut UNGUREANU – Universitatea POLITEHNICA din București, România
 • Stefania OLTEANU – University of Groningen, Olanda
 • Cosmina MANEA – Scoala Doctorala “Simion Mehedinti, Universitatea din București, Lidl România
 • Andreea ATANASESCU – Trinity Biomedical Sciences Institute , Irlanda de Nord
 • Eliza CASAPOPOL – Microsoft, Olanda
 • Otilia CASUNEANU – University of Oxford, Anglia
 • Catinca CIUCULETE – Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord
 • Erika GROSS – “L. Blaga” Sibiu, România
 • Mihai Călin FIRFIRICĂ – Universitatea de Medicină și Farmacie ” Carol Davila”

România

 • Corina MILOSOIU – Microsoft, Olanda
 • Elena ZAMFIR – Champalimaud Centre for the Unknown, Portugalia
 • Maria JUGĂNARU – Universitatea Națională de Muzică București, România
 • Daniel BĂLĂNESCU – Artist vizual, Anglia
 • Daria RUTA – Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, România

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

CARAVANELE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Fiecare eveniment de tip Caravana RSF va dura jumătate de zi, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste orașe pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În toate cele trei locații, voluntarii experimentatori locali alături de mentorii RSF vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, participanții vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.

13 Septembrie – Caravana RSF – Rucăr, organizată la Liceul Tehnologic “Victor Slăvescu” (10.00-14.00)

Evenimentul se va desfășura între 10.00-14.00, la Liceul Tehnologic “Victor Slăvescu”, unde invităm toți elevii, părinții și pasionatii de științe. Mentorii Romanian Science Festival își vor prezenta domeniul de activitate în sala de spectacole a liceului, iar voluntarii experimentatori de la școlile din Rucar vor demonstra experimente științifice în sala de sport a liceului.

,,Este absolut minunat să putem aduce anul acesta Romanian Science Festival și mai aproape de copii, în Rucăr. Este o premieră atât pentru noi să aducem Caravana RSF într-o zonă rurală, dar și pentru copiii din școlile locale, care vor învăța și, de ce nu, se vor lăsa inspirați de mentorii noștri. Pe această cale, transmit un sfat tuturor participanților care ni se vor alătura pe 13 septembrie – profitați. Vă încurajez să puneți întrebări, să vă puneți la încercare propriile cunoștințe și să fiți curioși – mentorii noștri vor fi foarte fericiți să vă răspundă la orice curiozitate ați avea. spune organizatoarea evenimentului Alexandra Ciorhan.

14 Septembrie – Caravana RSF – Câmpulung, organizată la Colegiul Național Dinicu Golescu (9.00-12.00)

La Câmpulung Muscel, festivalul își va deschide porțile la ora 09:00 cu prezentările din partea mentorilor în amfiteatrul liceului “Dinicu Golescu”, în limita locurilor disponibile în sală, și destinate exclusiv școlilor invitate ca participante.

Ulterior, târgul de experimente care va începe la ora 10:30 va avea loc pana la ora 12:00 în zona terenului de sport al liceului, eveniment cu intrare liberă, deschis tuturor curioșilor și pasionaților de știință.

Organizatoarea pe Câmpulung și mentorul pe sustenabilitate Corina Milosoiu ne transmite: “Suntem entuziasmati sa revenim la Câmpulung pentru a doua ediție a Caravanei de Științe RSF organizată la Colegiul Național Dinicu Golescu. Ca fosta absolventa CNDG, mă bucur că am ocazia să contribui la a aduce un impact pozitiv în randul elevilor din Câmpulung si împrejurimi. Mentorii, voluntarii si profesorii coordonatori, asteaptă cu nerăbdare să cunoască pasionații de știință din zona Muscel, care vor avea ocazia să își exerseze curiozitatea în cadrul târgului de experimente interactive.”

14 Septembrie – Caravana RSF- Mioveni, organizată pe Platoul Casei de Cultură Mioveni (12.00-16.00)

După ce la ediția din 2022 au venit peste 1500 de participanți la Mioveni, am decis să schimbăm locația și formatul pentru a ne putea extinde si pentru a permite mentorilor și experimentatorilor să interacționeze și mai mult cu publicul. Așadar, anul acesta vom organiza festivalul pe Platoul Casei de Cultură.

Caravana de la Mioveni se va desfășura într-un interval de patru ore pe Platoul Casei de Cultură, ore în care voluntarii experimentatori împreună cu mentorii vor realiza experimente din domenii cât mai diverse, pentru toate vârstele.

Organizatorii Caravanei RSF la Mioveni, Andrei Funieru și Giuliano Tincoca declară: “Vizitatorii vor pleca cu o amintire frumoasă din ziua respectivă. Mentorii și voluntarii experimentatori vor prezenta elevilor și nu numai experimente științifice practice, le vor schimba perspectivele în legătură cu viitorul lor în știință. De asemenea, trebuie să menționăm că fără voluntarii de logistică, promovare și știință și arta, festivalul nu ar fi la fel de bine organizat, frumos decorat și interactiv. Toți lucrăm și împărtășim din cunoștințele noastre pentru a prezenta cele mai interesante experimente, cele mai deosebite decorațiuni și alte surprize pe care o să le descoperiți venind la caravană.”

15 Septembrie – Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești și Mioveni

Mentorii RSF vor vizita 12 școli și licee din cele doua orașe pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții științifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM.

16 Septembrie – Târgul de științe Pitești Science Festival, organizat în Piața Primăriei

Pe data de 16 septembrie, între orele 11.00-17.00, vom organiza un târg de experimente științifice interactive deschis publicului de toate vârstele. Experimentele acoperă științe precum: astronomie, robotică, medicină, neuroștiință, inteligență artificială, imunologie, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și sustenabilitate. Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației nonformale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival acasă folosind materiale accesibile.

Intrarea este liberă publicului larg. Coordonatoarea festivalului din Pitești evenimentului, Cezara Nedelea ne povesteste: “Făcând parte din acest proiect de patru ani, întâi ca voluntar și acum din rolul de coordonator, pot spune că Romanian Science Festival este o experiență inedită, indiferent dacă participi ca vizitator sau te implici în organizare. Fiecare ediție reușește să mă uimească mai mult decât cea anterioară și abia aștept să vedem cu toții ediția din acest an, cea mai mare de pana acum!”

PARTENERI:

Primăria Municipiului Pitești; Primăria Orașului Mioveni; Primăria Orașului Câmpulung Muscel; Primăria Rucăr; Inspectoratul Școlar Județean Argeș; Colegiul Național Dinicu Golescu, Câmpulung Muscel; Colegiul Național Ion C. Bratianu, Pitești; Colegiul Național Zinca Golescu, Pitești; Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Pitești; Școala Gimnazială Ion Minulescu, Pitești; Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, Pitești; Școala Gimnazială George Topârceanu, Mioveni; Colegiul Național Iulia Zamfirescu, Mioveni; Școala Gimnazială Liviu Rebreanu, Mioveni; Liceul Tehnologic Victor Slăvescu, Rucăr; Școala Gimnazială Nae A. Ghica, Rucăr;

Sponsori Naționali:

Romanian American Foundation; Fundația Autonom; Linde; Stone Soup Tech; Fundația Bosch România;

Sponsori Locali:

Prima Market; Mobilift; BCR; Sigma Team Technology; Radical Zero; Auchan; Codeland; Fundația Acasă în Muscel; CodeUp Academy; Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu”; BIC

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora academică în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice.

În 2022, Romanian Science Festival a fost premiat la Berlin de către Falling Wall Foundation în categoria Science Engagement, inițiativa fiind declarată câștigătoare din peste 1350 de proiecte de promovare a disciplinelor STEM la nivel global.

Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 140 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând festivalul îşi propune să construiască o legătură dintre diaspora academică şi mediul educaţional din Romania, oferind astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România.

În al doilea rând, evenimentul doreşte să ofere o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând astfel parteneriate locale cu organizaţii autohtone, iniţiative locale şi instituţii de învăţământ pre-universitar şi universitar.

www.romaniansciencefestival.ro

www.facebook.com/romaniansciencefestival