Programele Rabla și Rabla Plus pot fi accesate din 18 mai. 10.000 de euro, voucher pentru mașini electrice

0
464

Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto național – “Rabla Clasic” și “Rabla Plus”- vor putea fi accesate de către persoanele fizice și juridice începând din 18 mai, cu o lună mai devreme decât în 2016, a anunțat, joi, în conferința de lansare a celor două programe guvernamentale, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

“Este un moment extrem de important atât pentru Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu, cât și pentru românii care așteaptă cele două programe. Am promis că atât “Rabla Clasic”, program aflat la a 13-a ediție, cât și “Rabla Plus” vor avea proceduri rapide.Românii persoane fizice și juridice pot accesa cele două programe începând de săptămâna viitoare (joi, 18 mai n.r.). Ne-am fi dorit să lansăm programele într-un adevărat salon auto, însă astăzi am organizat în fața Ministerului Mediului un mini salon auto, ce poate fi admirat de toată lumea. Toți românii vor să trăiască într-un mediu curat, nepoluant și în care emisiile de CO2 să fie zero”, a subliniat Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, subvenția acordată în cadrul programului “Rabla Plus” pentru mașinile sută la sută electrice este de 10.000 de euro.

“Noutatea în acest program este că persoanele care vor să acceseze finanțare prin “Rabla Plus” și au acasă o mașină mai veche de 8 ani nu trebuie neapărat să o caseze. Ei pot merge direct la dealer și să solicite subvenția de 10.000 de euro. În schimb, cetățenii care au acasă o mașină mai veche de 8 ani și vor să o caseze, pot adăuga la cei 10.000 de euro, încă 6.500 de lei obținuți din casare”, a explicat ministrul Mediului. Oficialul a precizat, totodată, că în cazul achiziției de mașini ecologice hibrid plug-in se va acorda în acest an o subvenție de 4.500 de euro. La această sumă se poate adăuga încă 6.500 de lei în cazul în care beneficiarul dorește să își caseze mașina mai veche de 8 ani”, a menționat ministrul Mediului.

Pe de altă parte, pentru programul “Rabla Plus” valoarea voucherului acordat în 2017 rămâne la 6.500 de lei, similar cu cel din 2016 și 2015.

Bugetul alocat pentru acest an în cazul programului “Rabla Clasic” se situează la 180 de milioane de lei iar pentru “Rabla Plus” la 45 de milioane de lei.

Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național prevede introducerea de praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare, plecând de la 130 g/CO2/km în anul 2017, până la o valoare de maxim 95 g/CO2/km în anul 2019.

(Sursa: Agerpres)