Program Centrul Cultural Pitești – perioada 9 – 13 august 2021

0
32

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 9 – 13 august 2021, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat de medicul-poet Constantin Teodor Craifaleanu, eveniment care se va desfășura luni, 9 august, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Constantin Teodor Craifaleanu este un reprezentant de seamă al Cenaclului <Armonii Argeșene>. Poet consacrat, are în palmares mai multe volume de poezie, volume care atestă calitatea sa de veritabil creator de versuri”, spune Adrian Mitroi despre invitatul său.

Prelegerea cu tema „Misterul, Zborul, Infinitul și Jertfa în Creația Populară și Cultă Românească”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 9 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Originalitatea creației spirituale românești, fie ea populară sau cultă,  este definită de ceea ce putem numi concepte fundamentale existențiale, constante întâlnite în exprimarea  gândirii populare, în artă, în filosofie și nu în ultimul rând în credință și religie. Temele misterului, inefabilului, profunzimii, năzuința zborului ca desprindere de cele pământești pentru a accede la cele cerești, infinitatea lumii create, dar și infinitatea de sensuri și semnificații a omului, a naturii, jertfa de sine ca iubire milostivă pentru toată creația și ofrandă adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea creației omului și pentru mântuirea sa sunt constante în cultura română. Le întâlnim începând cu gânditorul de la Hamangia, în credință, în mituri și legende, în frumoasele doine românești, dar și în creația artistică, în mod special la oamenii deplini ai spiritualității românești, Eminescu și Brâncuși, în operele filosofice, la Blaga, D.D. Roșca, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Nae Ionescu și mulți alții. Intenționăm în expunerea noastră să identificăm aceste paradigme ale creației spirituale românești, care conferă originalitate acesteia, în creația populară, în religie și în creația artistică și filosofică”, spune Marius Andreescu.

Prelegerea cu tema “Piteștiul vechi. Ulița mare boierească, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Biografii de Excepție cu Octavian Dărmănescu”, coordonat de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, eveniment care va avea loc marți, 10 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Circumscrisă culorilor galben și roșu, cea mai veche arteră piteșteană era în Evul Mediu martora ascensiunii rapide a vechiului târg de troc într-o veritabilă reședință de județ, rang administrativ luat pe drept nostalgicei Curți de Argeș, fost scaun domnesc, căzută iremediabil, ca și azi, mai mult într-un oraș de pelerinaj decât într-unul în care domnia putea taxa prompt și excesiv. De fapt, porțiunea actualului bulevard <I.C. Brătianu> dă mărturie în timp, chiar despre orașul însuși. Cele mai vechi biserici piteștene se află pe traseul ei. Cele mai vechi case, asemenea. Patriciatul urban o prefera exclusiv, deoarece, ca și azi, cartierele selecte emiteau snob pretenția rangului. Și, cum obrazul subțire se întreținea anevoios, majoritatea boierilor și boiernașilor argeșeni și musceleni se luptau asiduu pentru un petic pe <Ulița mare boierească>. Dacă negustorii greci menționați în Pitești încă din secolul al XVI-lea rezidau pe lângă biserica <Buna Vestire–Greci> (1564), atunci avem încă de la începutul prezumției noastre asupra vechimii acestei străzi importante un argument solid. Corolarul meandrelor ei este, așadar, verbul urban, nevoia medievală de a ocupa spațiul central al urbei și de a te legitima. Exact așa îi surprinde modernitatea: anacronici și incomozi. Stare burgheză pe care comuniștii o vor sancționa la Pitești imediat, ireparabil și absolut prin demolare…”, spune Octavian Dărmănescu.

Prelegerea cu tema „Eroii Războiului de Întregire a Țării”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 11 august, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

,,Trăiască Nația! Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: Sus cu dânsa! Cei care urmăresc acest proiect la Centrul Cultural al Municipiului Pitești știu deja de ce e nevoie să rostim apăsat și tot mai des aceste cuvinte: pentru că noi, românii, avem încă de înfăptuit dezideratul cel mai sfânt al nației noastre, care trebuie asumat individual și toți împreună: Întregirea Țării, Întregirea Neamului.

Noua ediție a proiectului o dedicăm Comemorării eroilor patriei care s-au jertfit în Războiul de Întregire a Țării, eveniment ce s-a desfășurat la Mausoleul de la Mateiaș, Valea Mare Pravăț, la 22 iulie a. c., în organizarea de ținută și la invitația domnului col. (r.) Dumitru Șovar, Președintele ACMMR-SRI, cu participarea instituțiilor de autoritate din Argeș, Armata Română, Servicii Secrete, Asociația Veteranilor de Război, Cultul Eroilor, Prefectura Argeș, Poliție, Jandarmerie. Comemorarea a fost onorată de prezența unor generali, ofițeri superiori, ofițeri, subofițeri și soldați, cadre militare în retragere și în rezervă din mai multe județe – Argeș, Brașov, Vâlcea – și București, tineri, de un public recunoscător. Au ținut discursuri tematice: viceprimarul municipiului Câmpulung, Nicolae Zaharia, președintele Asociației Naționale a  Veteranilor de Război Argeș, col. (rtr.) Alexandru Țânțarcu, prof. dr. colonel George Ene, directorul Muzeului Județean, dr. Cornel Popescu, prof. dr. Constantin Vărășcanu, prof. Lucian Costache, președinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni – Filiala Argeș, directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea. Prelegerea mea cuprinde informații despre Regele Ferdinand I, <Regele loial sau Regele Întregitor>, cum a fost numit, despre Regina Maria, dar și date cuprinse în cartea generalului german Ludendorf, apărută în traducere în limba română în 1919, în care acesta, deși inamic, vorbește numai laudativ despre armata română și soldații ei, despre importanța strategică a României și a bogățiilor ei. Invitații au cinstit eroii Patriei și la Mănăstirea Nămăiești. Un moment distinct a fost dat de prezentarea într-un cadru mai restrâns a studiului, volumului domnului general Vasile Mălureanu, <Cultura și elitele române sub comunism, din perspectiva Securității> (1964-1989), lucrare apărută la Editura <RAO> în 2019, impresionantă nu numai ca bogăție a informației, dar și din perspectivă istorică și analitică. Trăiască Nația”, subliniază Lucian Costache.

Prelegerea cu tema „Titu Maiorescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Limba română literară de-a lungul timpului”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 11 august, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Implicat fundamental etapei de consacrare a literaturii române moderne, Titu Maiorescu a direcţionat cea mai fecundă societate literară, a pus în circulaţie idei, a deschis perspective, a numit problemele vremii sale, a dat prima ediţie a poeziilor lui Eminescu, fiind un arhitect al culturii, cum fusese Kogălniceanu în epoca paşoptistă. El nu e singur în epocă, dar este cel mai reprezentativ, unind maturitatea şi pregnanţa formulărilor teoretice cu directa lor răspândire practică în rândul marelui public. <Boileau român, înarmat şi cu principii directoare, animat şi de polemică, născut şi într-o epocă de mari scriitori şi dotat cu un gust sigur, ager şi cu sentimentul valorilor> (Pompiliu Constantinescu)”, spune Iudita Dodu Ieremia.

Dezbaterea cu tema „Cultura Medicală”, în cadrul proiectului sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, avându-l invitat pe medicul Bogdan Catrangiu, președintele fondator al Asociației Române pentru Prevenția Cancerului, eveniment care se va desfășura miercuri, 11 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Pentru cei interesați, sunt medic primar ginecolog oncolog și lucrez la Institutul Oncologic Al. Trestioreanu din București de 29 de ani. În urmă cu 20 de ani, împreună cu câțiva prieteni entuziaști, am fondat Asociația Română pentru Prevenția Cancerului. Un O.N.G. care își propune să aducă un plus de cunoaștere și recunoaștere prevenției medicale, dar și celei socio-culturale, atât de necesare dezvoltării unui voluntariat coerent și sustenabil relaționărilor interumane. În afara dedicației medicale de a preveni, diagnostica precoce și de a trata boala oncologică, milităm pentru crearea unui departament de prevenție socio-culturală, care să reconstruiască voluntariatul atât de necesar în trei direcții: Relația medic-pacient; relația profesor-elev; relația credincios (enoriaș) – preot (lider spiritual)”, este mesajul medicului Bogdan Catrangiu.”

,,Cultura sănătății poate fi definită ca un set de măsuri de conștientizare organizate și atent gândite către membrii societății. Pentru a forma o forță eficientă, de susținere, care îmbunătățește viziunea societății ca un întreg al problemelor și practicilor de sănătate și schimbă ideile și dezinformarea adoptate de unii, iar aceste idei sunt apoi transformate în comportamente, ceea ce îmbunătățește condițiile de sănătate ale comunității în general”, subliniază Ahmed Jaber.

Prelegerea cu tema ”Istoria manipulării”, în cadrul proiectului “Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținută de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, eveniment care va avea loc joi, 12 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Vă invit la o discuție despre cum au fost manipulate masele încă de la începutul civilizației: Egipt, Mesopotamia, India”, ne incită George Smeoreanu.

Dezbaterea cu tema “Sărbătorile Sfintei Marii. Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică”, în cadrul proiectului “Medalion Cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de profesorul de limba și literatura franceză, poetul, artistul plastic, interpretul și cantautorul de muzică folk-pop Stelian Necșoi, avându-l invitat pe preotul Cătălin Traian Zahiu, eveniment care se va desfășura joi, 12 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Vă așteptăm la o dezbatere despre credință, tradiții și obiceiuri, spre îmbogățirea spirituală, aplecarea către credință, frumusețe, adevăr”, este invitația lui Stelian Necșoi pentru cei interesați.