Primarul PNL Ion Dumitrache de la Poiana Lacului este cercetat de procurori pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals : a cumpărat 900 de tone de balast, care n-au fost cântărite și despre care a pretins că au fost livrate într-un singur transport, cu un BMW X5!

0
219

Eternul primar PNL Ion Dumitrache, din Poiana Lacului, este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, care-l suspectează că a efectuat plăți pentru cantități de balast care n-au fost livrate niciodată instituției pe care o conduce!

Despre ce este vorba, concret? Primăria comunei Poiana Lacului a încheiat, în 2021, prin încredințare directă, un contract în valoare de aproximativ 92.000 de lei cu firma Pro Mineral Prospect SRL. Obiectul contractului consta în „achiziția de pietriș pentru amenajare drumuri comunale și de interes local de pe raza localității Poiana Lacului care sunt neasfaltate”. Compania respectivă s-a angajat să livreze 900 de tone de produse de balastieră (nisip, pietriș, balast), la prețul de 86 de lei tona, fără TVA

Numai că, la finele anului 2022, auditul Camerei de Conturi Argeș a constatat un tun de proporții! Din documentele prezentate de primarul comunei, Ion Dumitrache, rezultă că „întreaga cantitate de 900 de tone a fost livrată într-o singură tranșă, cu mijlocul de transport AG50YOA (un autoturism BMW X5 fabricat în 2010, de culoare gri, cu o capacitate de 5 locuri, cumpărat din Belgia și reînmatriculat la Registrul Auto Român în 23 ianuarie 2020!)

Inspectorii Camerei de Conturi Argeș au sesizat Parchetul, având în vedere că documentele în cauză sunt în mod evident niște falsuri. Un singur transport de produse de balastieră nu poate asigura livrarea a mai mult de 30 de tone! Iar cu bătrânelul BMW X5 pomenit mai sus, în mod sigur, nu se putea livra decât nisip pentru litierele unor pisici, nu balast pentru drumurile comunale neasfaltate din Poiana Lacului care, trebuie menționat, arată ca dracu!

De altfel, cele 900 de tone de produse de balastieră facturate, este specificat în raportul Camerei de Conturi Argeș, „nu au fost determinate prin cântărire”, iar în timpul auditului ,,nu au fost prezentate documentele prevăzute de lege care să facă dovada cântăririi”!

Ce zice primarul PNL Ion Dumitrache? Bate câmpii: ,,Balastul s-a adus, dar cei care au venit în control de la Curtea de Conturi au avut suspiciuni la tichetele de cântar. Au considerat că sunt false. Și pentru asta ne judecăm, adică am dat în judecată firma respectivă” (declarație telefonică pentru Libertatea!).  Întrebat însă de ce Primăria a acceptat tichete pe care nu sunt trecute datele beneficiarului și furnizorului, primarul Dumitrache a răspuns, inteligent și credibil: „Nu știu, datele sunt la ei, la auditori, nu am toate informațiile”.

Băi Dumitrache, te-au întrebat de ce ați acceptat niște acte false voi, la primărie! Ce treabă au auditorii? Pentru că, iată, în raportul Camerei de Conturi Argeș se arată că n-a putut fi efectuată „inspecția fizică”, adică din actele prezentate de conducerea Primăriei Poiana Lacului nu a reieșit pe ce drumuri a fost împrăștiat balastul.

În urma raportului Curții de Conturi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis dosarul penal nr. 530/P/2023, care se află în lucru la IPJ Argeș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.  „În dosar se efectuează cercetări față de mai mulți suspecți, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals”

Vom reveni!

D.M.D.