Porţi Deschise la Vila Florica

0
461

22 apr Porti Deschise FloricaOraşul Piteşti este supranumit şi Oraşul Lalelelor, iar istoria lalelei în acest oraş începe cu toamna anului 1972, când au fost plantaţi 3.000 de bulbi de lalele şi 100 de bulbi de zambile care în primăvara anului următor au umplut oraşul de flori frumoase spre bucuria locuitorilor. De atunci, oraşul a devenit patria lalelelor, iar din 1978 a început şi organizarea anuală a unui festival dedicat acestor flori numit „Simfonia Lalelelor”.

Anul acesta s-a ajuns la a 39-a ediţie a Expoziţiei dendro-floricole internaţionale „Simfonia Lalelelor” şi este organizată de către Primăria Piteşti în perioada 22-24 aprilie. Timp de trei zile, prin manifestările cultural-artistice ce vor avea loc, oraşul Piteşti va fi capitala florilor, muzicii şi tinereţii.

Cu această ocazie, Centrul de Cultură „Brătianu” organizează, în zilele de 22-23 aprilie, Porţi Deschise la Vila Florica din oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, şi-i invită pe toţi iubitorii de istorie, şi nu numai, să viziteze gratuit conacul familiei Brătianu, un loc încărcat de istorie în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă, care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri care au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne.

În Vila Florica, monument istoric clasa A cod AG-II-a-A-13805.01, îşi are sediul şi îşi desfăşoară activitatea Centrul de Cultură „Brătianu”, instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul de stat şi judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş.

Instituţia iniţiază şi desfăşoară proiecte şi programe culturale în domeniul educaţiei permanente şi culturii tradiţionale şi a fost înfiinţată prin Ordinul  Ministrului Culturii nr. 518/05.04.1993.

Prin activitatea sa, centrul aduce în atenţia publicului figurile marcante ale familiei Brătianu şi contribuţia lor la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României moderne şi a României Mari.

Totodată, instituţia are un rol important în păstrarea şi perpetuarea moştenirii şi tradiţiei celebrei familii de oameni politici, ziditori de neam şi ţară.

Conacul de la „Florica” merită vizitat de orice iubitor al istoriei noastre; o vizită aici va fi pentru oricine o întâlnire cu istoria însăşi.

Elena STÎLPEANU, manager interimar al Centrului de Cultură „Brătianu”

SHARE
Articolul anterior
Urmatorul articol