Noi evenimente la Centrul Cultural Pitești

0
276

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 1 – 4 septembrie, noi evenimente, care pot fi urmărite exclusiv pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

Noul proiect cultural, sub genericul Vaccin împotriva virusului manipulării, coordonat de scriitorul, sociologul și jurnalistul George Smeoreanu, prima ediție având tema „Psihologia rețelelor sociale”.

“Orice mesaj spune ceva despre cel care îl emite. Rețelele sociale înseamnă mesaje. Concluzia: rețelele sociale sunt o uriașă materie primă pentru analiza psihologică individuală și psiho-socială. Să putem noi analiza cât pot rețelele sociale să ne alimenteze analiza”, spune George Smeoreanu.

Dezbaterea cu tema Educația la Timpul Prezent, coordonată de publicistul Valentin Uruc, avându-l invitat pe viceprimarul municipiului Pitești, prof. Laurențiu Marian Zidaru.

Prelegerea cu tema Șahul și Filosofia, susținută de medicul Ovidiu Stancu, poet, instructor de șah la Centrul Cultural Pitești.

“Există o legătură între șah și viață. Există arta filosofică numită ASHA, care se referă strict la jocul de șah, unde fiecare pion, fiecare piesă de pe tablă are legătură cu viața și cu Legile Universului”, spune Ovidiu Stancu.

 

Lectură publică din creația scriitoarei Vavila Popovici, susținută de poeta Denisa Popescu în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu.

“Scriitoarea Vavila Popovici, ani buni o prezență aristocrată în saloanele culturale argeșene, ne scrie, astăzi, din America. Au trecut, de când a plecat, 12 ani. Vavila Popovici a văzut lumina zilei pe 24 ianuarie 1935, în Bucovina de Nord, la Sulița, județul Hotin, astăzi pe teritoriul Ucrainei. A absolvit Institutul Politehnic. Ultimul loc de muncă a fost la Combinatul Petrochimic din Pitești, unde a coordonat, în calitate de inginer principal, Serviciul Tehnic-Export. Era o ingineră care urmase, în anii de liceu, cursuri de balet și de pian, la Conservatorul Maghiar din Târgu-Mureș. A publicat, până în prezent, 56 de volume proprii: 21 de volume de poezie, 5 romane, 2 cărți de memorialistică, 7 jurnale, 11 volume de articole și eseuri, 7 volume de cugetări, 2 volume de interviuri, o antologie selectivă de referințe. Este prezentă, de asemenea, în 10 volume colective. Colaborează cu reviste culturale de prestigiu din Statele Unite ale Americii, Spania, Belgia, Canada, Irlanda, Anglia, Danemarca, Israel, Republica Moldova și, evident, din România”, precizează Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta și traducătoarea de limba franceză Dorina Mihai Moise.

“Doamna Dorina Mihai Moise, născută și crescută în Pitești, și-a definitivat studiile urmând cursurile Facultății de  Religie-Limba Franceză. Familistă convinsă, este indisolubil legată de locurile în care a văzut lumina zilei. Practică poezia, dar și proza scurtă – eseu și scurte monografii. Tot ce am citit până astăzi ca aparținând creației sale mă face să cred că este pe calea cea bună în ceea ce privește atingerea stilului personal. Poezia sa excelează prin introspecție și analiza legăturilor pe care omul le poate avea cu divinul. De fapt, Dorina Mihai Moise a ajuns la vârsta și înțelepciunea la care orice om aflat în firescul său începe să-și pună probleme existențiale. Răspunsurile le află pe calea educației primite, educație pe care doamna Moise o posedă cu prisosință” sunt considerațiile lui Adrian Mitroi despre invitată.

Dezbaterea cu tema Ghid de mers pe munte, coordonată de poetul și profesorul de filosofie George Badea, în cadrul proiectului cultural-educativ, sub genericul „ Drumeție prin Carpați”, avându-i invitați pe președintele Clubului de Drumeție și Ecologie Montană „Drumeție prin Carpați”, ing. Romulus Buncilă și pe Rodica Niță, consilier economic, organizator de excursii.

„În cadrul întâlnirii, vom aborda Motivația, Informația, Echipamentul și cum să te comporți ca turist pe munte.

Mersul pe munte este o experiență ca puține altele. Te ajută să îți găsești prieteni, să oferi ajutorul, să te simți ca o parte indispensabilă dintr-un întreg. Te învață să îți pese de ceea ce fac cei din jur. E nevoie de multă atenție, coordonare și colaborare. Mergem pe munte să învățăm mai mult decât am fi crezut, iar astfel de experiențe te fac să crești, să fii mai bun și să iubești  natura. De asta iubim. poate, cel mai mult muntele”, subliniază Romulus Buncilă.

Dezbaterea cu tema Aspecte din viața satului în cântecul popular, în cadrul proiectului cultural-educativ “Tradiții Muntenești”, coordonat de profesorul de canto popular, interpretul de folclor Valentin Grigorescu, având-o invitată pe îndrăgita Polina Gheorghe, realizator de emisiuni folclorice la Radiodifuziunea Română – Antena Satelor.

“Pentru mine este o deosebită plăcere, revederea cu Polina Gheorghe, o cunoscută interpretă de folclor din zona Argeșului, care s-a aplecat cu dăruire asupra cântecului popular autentic din Argeșul de Sud, pe care l-a făcut cunoscut în toată țara”, spune Valentin Grigorescu.

Prelegerea cu tema Sportul la vârsta adolescenței, în cadrul proiectului “Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, având-o invitată pe eleva Maria Tănase.

“Adolescența este perioada marilor schimbări. Începe în jurul vârstei de 12 ani și durează până la 18 ani. O perioadă lungă și dificilă, cu multe transformări fizice și psihice. Încurajează-l pe adolescentul din familia ta să facă sport! Cu siguranță va face față mai ușor transformărilor dacă va avea un corp armonios.

Despre toate acestea vom vorbi cu Maria Tanase, elevă în clasa a -IX-a la Liceul Ion Barbu din Pitești”, spune Nicoleta Andrei.

Recital muzical susținut de Andrei Valentin Vilău, în cadrul proiectului sub genericul “Robert Chelmuș și Trupa de teatru Robertto”, coordonat de artistul Robert Chelmuș.

“Andrei Valentin Vilău este cumva crescut și de mine, mai ales aici, la Centrul Cultural Pitești, de la vârsta de 6 ani. Acum are 14 ani, și ne-a reprezentat cu succes la festivaluri naționale, unde a obținut marile premii și chiar trofee, la folclor și la nai. Are și aptitudini actoricești, motiv pentru care îi pregătesc pentru început un monolog și repetăm online niște scenete de Mihai Maximilian și de Mircea Sântimbreanu”, spune Robert Chelmuș.