Noi evenimente cultural educative organizate de Centrul Cultural Pitești în perioada 12 – 16 iunie

0
118

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 12-16 iunie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 12 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema „Enheduanna: prima poetă a lumii”,   în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 12 iunie, de la ora 20.00.

Fiica marelui rege Sargon, mare preoteasă în Ur, Enheduanna este prima persoană despre care știm că a scris poezii. Istoricii au găsit, tradus și publicat poeziile sale. Ele sunt mai mult ca orice altceva un drum spre oamenii de acum 4300 de ani și spre cultura și civilizația lor. Timp de aproape o oră, ne vom <răsfăța> cu imnurile scrise de Enheduanna și vom înțelege mai bine viața de zi cu zi a oamenilor care au ridicat primele orașe cunoscute ale istoriei”, spune Marin Toma.

Prezentarea volumului “SUNT”, de Marin Dumitrescu, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea, profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, eveniment care se va desfășura marți, 13 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Evenimentul editorial va beneficia de prezența unor personalități ale vieții culturale: criticul literar Aurel Goci și scriitorii Nicolae Georgescu, Gabriela Banu, Virgil Diaconu, Iudita Dodu Ieremia, Constantin Teodor Craifaleanu”, informează Maria Mona Vâlceanu.

„Gala Premiilor”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesor de educație fizică și istorie, la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Structura nr. 2, eveniment care va avea loc marți, 13 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Dialogul cu tema „Cultura, purtător de cuvânt al civilizației”, în cadrul proiectului sub genericul „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, având-o invitată pe scriitoarea Roxelana Radu din Buzău, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Filiala „Pamfil Șeicaru” Buzău, jurnalist, publicist, realizator de emisiuni culturale,  eveniment care va avea loc miercuri, 14 iunie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Dialogul cu tema „Dacă folclor nu e, nimic nu e”, în cadrul proiectului „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe folcloristul și publicistul Costin Alexandrescu, eveniment care va avea loc miercuri, 14 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,De această dată l-am invitat la dezbatere pe fostul director al Casei Creației Populare Argeș vreme de o viață (41 de ani), domnul Costin Alexandrescu. Domnia sa a inițiat și organizat de-a lungul anilor Expoziția națională de Artă Naivă, Festivalul național/internațional de folclor <Carpați>, Festivalul interjudețean de muzică cultă <Darclee>, Festivalul național de dans sportiv <Dansul florilor>, Expoziția națională de icoane etc. Totodată, a inițiat culegerea de folclor și publicarea a zeci de volume de folclor și monografii. Vom vorbi despre folclor, domnul Costin Alexandrescu urmând a răspunde întrebărilor noastre și ale publicului”, spune Jean Dumitrașcu.

Prelegerea cu tema „Relațiile și oglinda”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, coordonat de terapeutul și scriitoarea Corina Caltan, joi, 15 iunie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Dacă vreți să vedeți viitorul cuiva, tot ceea ce aveți de făcut este să-i priviți trecutul. Marea majoritate a oamenilor rămân neschimbați. Priviți viața lor de acum 20 de ani și cea din prezent și veți vedea o variantă asemănătoare. Durerea este transmisă de la o generație la alta dacă nu o priviți în față și ciclul nu se va încheia”, spune Corina Caltan.

Dezbaterea cu tema “Starea de urgență în educație”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescenți și mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea, profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-le invitate pe Constantina Chivoci, profesor de limba franceză, și pe Maria Andreea Gheorghe, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială “Traian” din Pitești, eveniment care se va desfășura  joi, 15 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,După anii ʼ90, sistemul de învățământ a suportat numeroase schimbări legislative și de conducere. Deși așteptările au fost mari, rezultatele au continuat să scadă până în zilele noastre când, iată, putem afirma în contextul grevei recente a profesorilor că ne confruntăm cu <o stare de urgență în educație>. Familia, școala, biserica și societatea în ansamblul ei toate contribuie la creșterea tinerei generații, a omului de mâine. Dar, mai pot face ele față noilor provocări? Ce fel de adult va fi mâine copilul de azi? În privința educației, statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare – teste slabe și analfabetism funcțional, acolo unde nu este deja abandon. Se spune că jumătate dintre cei școlarizați în urmă cu 14-15 ani au reușit să treacă examenul de bacalaureat. Restul au devenit ospătari, casieri sau spălători de mașini. Alții au luat drumul străinătății, să muncească pentru salarii mai bune. Ne aflăm într-un punct vulnerabil al învățământului, cauzele sunt multiple, explicațiile sunt dificile, iar soluții nu prea se găsesc. Ce viitor au tinerii noștri? Le oferim o bună creștere, educație de calitate, principii sănătoase sau false valori și falsele modele sociale din mass-media care a căpătat, după sintagma lui Andrei Pleșu, <un prestigiu riscant>?! O țară fără educație va fi o țară cu capul plecat în fața națiunilor care au știut să facă din ea o prioritate”, spune Magda Grigore.

Prelegerea cu tema „Ikigai”, în cadrul proiectului  de dezvoltare personală, sub genericul “Povestea înseamnă emoție”, coordonat de Ana Ionescu, trainer de dezvoltare personală, story teller, content writer, joi, 15 iunie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Ikigai. Oare ce-o însemna acest cuvânt? Oprește-te puțin din ce faci și respiră, ca să ajungi în acest punct unde ești acum, ai parcurs un drum lung și greu. Ia o pauză și reflectează, iar înainte de a alege destinația te aștept să descoperim împreună busola „Ikigai” sau <cum să-ți găsești drumul în viață>! De-a lungul vieții te vei găsi de multe ori la răscruce  de drumuri, iar uneori confuzia va fi atât de mare încât nu vei vedea semnele care-ți arată diferitele opțiuni pe care le mai ai și probabil nu vei vedea nici drumul pe care mergi. Va fi ca și cum vei înainta printr-o zonă învăluită în ceață, iar dacă vreodată ai simțit asta, nu te îngrjora, ni se întâmplă tuturor. Dacă nu crezi, te aștept să asculți poveștile mele și mai ales vei realiza că descoperirea Ikigai-ului este un Ikigai în sine”, ne provoacă Ana Ionescu.

Recital muzical cu titlul „Acustic rock”, susținut de Trupa Andrei&Adrian Tase, vineri, 16 iunie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Dialogul cu tema „Mihai Șora: omul și gânditorul”, în cadrul proiectului sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Sorin Antohi, eveniment care va avea loc vineri, 16 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Eu și Sorin Antohi l-am întâlnit pe Mihai Șora în 1981, respectiv în 2003, de care am rămas legați printr-o experiență personală, nu doar intelectuală. Împreună, prin mărturiile și analizele proprii, îl vom evoca pe Mihai Șora, cel care ne-a arătat tuturor că, în unele cazuri fericite, viața și opera fuzionează”, spune Leonid Dragomir.