Muzeografi din toată țara, la Sesiunea Națională de Comunicări Științifice la Muzeul Golești

0
81

Timp de două zile, astăzi și mâine, la Muzeul Golești se desfășoară Sesiunea Națională de Comunicări Științifice la care participă specialiști din muzeele din țară. La eveniment sunt prezenți manageri a opt muzee din țară, printre care amintim Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, al cărei manager, Ramona Mocanu, este și președintele Asociației Managerilor de Muzee din România, Muzeul Național Bran, al cărui manager, Mihail Gorgoi este consilier al ministrului Culturii Lucian Romașcanu,   care a debutat la Muzeul Golești și a fost profesor pentru mulți muzeografi, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (manager Gabriel Rustoiu), Muzeul Județean Buzău (manager Daniel Costache), Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu (manager Gabriel Dumitru), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Croitoru), Muzeul Municipal Câmpulung Muscel (manager Alexandru Oprea), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Emilian Croitoru) și desigur, Muzeul Județean Argeș, prin managerul Cornel Popescu. Cele peste 60 de lucrări prezentate de muzeografii din toată țara se anunță extrem de interesante, vizând două paliere: istorie și etnografie și, respectiv, conservare și restaurare. Printre cei care vor prezenta lucrări se numără și Gabriel Rustoiu, care are la activ descoperiri arheologice de excepție.

Prezent la deschiderea Sesiunii, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a subliniat importanța cercetării în activitatea muzeelor. ,,Este un eveniment important care se desfășoară astăzi la noi ținând cont că este a LI-a ediție, o continuitate care ne obligă și pe viitor. Muzeul Golești este un muzeu cu valențe istorice deosebite. Este un reper pentru noi, cei de la Consiliul Județean, și încercăm să desfășurăm aici cât mai multe activități, inclusiv pe zona de cercetare care la nivel național este într-un con de umbră și subfinanțată. Noi încercăm, cum sunt convins că se încearcă și la fiecare dintre dvs pe plan local și județean, să sprijin activitatea și acest gen de evenimente importante în activitatea dvs. Vreau să felicit organizatorii pentru continuitate, iar dvs pentru că ați venit aici, în cel mai frumos județ al țării” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

,,De când există Asociația Managerilor de Muzee am reușit să mai schimbăm anumite aspecte atât în plan legislativ, cât și al percepției publice. Noi nu suntem atât de lăudăroși, dar trebuie să le spunem oamenilor că muzeele sunt deschise, ne ocupăm și de copii, de educația lor, este o muncă pe termen lung. Urmăm cu mare interes activitatea colegilor de la Muzeul Golești, și colaborăm. Apreciem implicarea și susținerea Consiliului Județean Argeș. Noi nu o luăm ca pe un favor, ci o stare de normalitate atunci când autoritățile locale sunt alături de noi și ne sprijină în păstrarea vie a memoriei acestui neam” – Ramona Mocanu, manager Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și președintele Asociației Managerilor de Muzee din România.

,,Eu aici am debutat. Era un muzeu cu un colectiv tânăr. Aici s-au format foarte mulți oameni care au plecat în muzeografia românească. Mă bucur să văd în sală foști studenți ai mei, inclusiv de la muzeul Golești și Muzeul Județean, în frunte cu directorul Cornel Popescu. Consiliul Județean Argeș a sprijinit permanent cultura. Numai anul acesta cred că a asigurat un buget de aproape șapte milioane de euro, ceea ce nu se întâmplă în multe județe. Eu cred că Muzeul Golești ar trebui să redevină la denumirea de Complexul Muzeal Golești, pentru că este mai mult decât un simplu muzeu. Sunt convins că vom avea o colaborare deosebită între Muzeul Golești și Muzeul Bran” – Mihail Ion Gorgoi, manager Muzeul Național Bran, consilier ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

,,Noi am încercat să ținem activitatea de cercetare la cel mai înalt nivel, atât pe zona etnografiei, istoriei, și mai nou pe conservare-restaurare de când avem un laborator modern pe trei domenii. Mă bucur să vă avem oaspeți, vă mulțumesc pentru participarea la această sesiune care se anunță una extrem de interesantă. Mâine vă invit să deschidem trei noi expoziții și să vedeți și Casa de la Spermezeu, donată de Episcopul Macarie al Europei de Nord. Suntem aproape de a finaliza restaurarea, după care o vom mobila cu mobilă donată tot de Episcopul Macarie, cel care ne-a oferit și un grajd pe care îl vom ridica” – Iustin Dejanu, manager Muzeul Golești.

,,Este pentru prima oară când vin aici. Muzeul Golești este un muzeu mare. De abia aștept să îi vizitez obiectivele și cu siguranță voi împrumuta câteva idei pe care să le duc acasă. Domnule vicepreședinte Adrian Bughiu, să nu vă pară rău de banii investiți în cultură. Conform unui studiu, la câțiva ani după ce a fost Capitală Europeană a Culturii, 15% din PIB-ul Sibiul este generat de cultură” – Gabriel Rustoiu, manager Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

,,Mi se pare extrem de onorant că acest eveniment a ajuns la a LI-a ediție, în contextul în care nu sunt multe muzee care să aibă 50 de ani de existență. Acest lucru mi se pare absolut remarcabil și ar trebui susținut și pe viitor” –  Costin Emilian Croitoru, manager Muzeului Brăilei „Carol I”.

,,În 2006, când am fost angajat la Muzeul Buzău, prima mea vizită într-un alt muzeu a fost la Golești. Este remarcabil ceea ce se întâmplă în acest muzeu. Aceste sesiuni îmi sunt foarte dragi pentru că îmbină activitatea de cercetare și de restaurare cu activitatea de management muzeal, care este foarte rar în țara noastră” – Daniel Costache, manager Muzeul Județean Buzău.

,,Sunt convins că nu foarte multă lume știe că am descoperit tainele muzeologiei la Golești, pe vremea când eram student și îi aveam ca profesor pe domnul Gorgoi. Eu sunt legat afectiv și de Golești. Vin mereu cu plăcere aici. Vreau să mulțumesc conducerii Consiliului Județean Argeș pentru că a înțeles nevoile culturii. Avem lângă noi conacul Goleștilor, restaurat pe fonduri europene prin grija Consiliului Județean Argeș, avem trei obiective extrem de importante – Cetatea Poenari, Muzeul Județean și Galeria de Artă care sunt în proces de restaurare tot pe fonduri europene. Consiliul Județean a alocat fonduri și pentru a îmbogăți patrimoniul, pentru a face achiziții, ceea ce este extrem de important” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.

Vineri, la Muzeul Golești, în prezența oaspeților vor fi și trei inaugurări: este vorba despre un complex de trei case cu gospodării ( Ograda Bunicilor, unde copiii pot participa la ateliere și chiar să învețe să gătească), expoziția Bolniță amenajată în beciul conacului și, o premieră națională, casa băcănie și cârciuma Paloș, (comuna Cața), din Brașov.