Mai multe ore pentru elevi! Se modifică programa școlară!

0
1480

După aproape 15 ani, Ministerul Educaţiei a schimbat programa școlară! Din toamnă, elevii din clasa a V-a ar trebuie să înveţe după un nou plan-cadru, cu materii prietenoase, corelate între ele. În teorie, căci în practică elevii vor petrece şi mai mult timp la şcoală!

După o întârziere de aproape o jumătate de an, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică noile programe şcolare pentru clasele V-VIII.

Din 2018, copiii de clasa a 5-a vor avea numai 4 ore pe săptămână de limba română, în loc de cinci, și două ore de istorie în loc de una. Acestea ar trebui să fie corelate cu cele de geografie, iar orele de matematică cu cele de fizică. În realitatea, materiile sunt la fel de neprietenoase.

“În momentul de faţă este un clivaj structural între nevoile secolului 21, ale generaţiilor astora, şi ceea ce acum şcoala oferă. Este un model educaţional vetust, depăşit, toată lumea ştie lucrul asta, este încremenit profund în paradigma sa anterioară”, a spus Maria Stats, specialist în Educaţie.

Experţii în educaţie sunt de părere că trebuie să se pună accentul pe ceea ce îşi doreşte elevul să înveţe, în funcţie de aptitudini, dar şi pe zona geografică în care studiază. Totodată, ar trebui să fie încurajată munca independentă și nu predarea clasică.

În realitate, noua programă îi va pune pe copiii noștri să stea la școală între 33-34 de ore pe săptămână.

O altă modificare adusă noului plan cadru pentru gimnaziu este numărul mai mare de cursuri opţionale: între 1 şi 3 până în clasa a 7-a şi între 1 şi 4 în clasa a 8-a. Printre materiile vizate se numără educaţia pentru sănătate, gândirea critică sau educaţia juridică.

Profesorii, părinţii şi specialiştii pot trimite Ministerului Educaţie propuneri de îmbunătăţire a programei până pe 13 februarie. Apoi, variantele finale ar urma să fie publicate până la sfârşitul lunii viitoare. Abia după experţii vor lucra la manualele elevilor de clasa V-a. Ceea ce înseamnă că, la toamnă, elevii vor învăţa cel mai probabil tot după fişe.

(Sursa: Realitatea)