Ziarul de Arges

După 4 ani de absență, capodoperele din Galeria “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” revin în atenția publicului, prin digitalizarea galeriei

Capodoperele artei românești moderne și contemporane din patrimoniul Muzeului Județean Argeș vor reveni în atenția publicului, începând cu această toamnă, în mediul online, după 4 ani în care colecțiile de artă din Galeria Rudolf Schweitzer-Cumpăna” au rămas inaccesibile publicului larg – ca urmare a demarării unui amplu proces de restaurare a imobilului care găzduiește galeria.  

Muzeul Județean Argeș a demarat lucrările pentru digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” în scopul valorificării exponistice a patrimoniului, al încurajării consumului cultural și al democratizării accesului la cultură a publicului larg.

Proiectul fructifică evoluția tehnologică accelerată din ultimii ani și accesul facil la Internet în aproape orice colț al țării – ce fac din România un spațiu privilegiat pentru servicii culturale online. Astfel, proiectul răspunde și schimbării obiceiurilor de consum cultural, transferate din mediul offline către mediul online – schimbare accelerată și de restricțiile sociale din timpul pandemiei.

Sub ghidarea muzeografilor, în cadrul proiectului se realizează curatoriatul și documentarea unui număr de aproximativ 150 de opere de artă din colecțiile muzeului, ce urmează să fie accesibile în galeria virtuală. Operele selectate în proiect sunt fotografiate, iar piesele cele mai reprezentative sunt filmate. Materialele foto-video rezultate vor fi procesate și, în baza acestora, va fi creată galeria digitalizată. Expoziția virtuală va fi testată și îmbunătățită, pe baza feed-back-ului oferit de vizitatori virtuali relevanți (elevi), după care va fi deschisă publicului larg.

În cadrul proiectului, Muzeul Județean Argeș a semnat parteneriate cu Liceul de Arte Dinu Lipatti și cu Școala Gimnazială nr 10 Marin Preda Pitești. Astfel, școlile vor implica elevii nu doar în testarea galeriei virtuale, ci și în explorarea galeriei în scop educativ-recreativ – în cadrul orelor de arte plastice sau în cadrul programului Școala Altfel.

Proiectul presupune colaborarea și alinierea unor specialiști din diverse domenii (muzeografi, profesori artă, copywriteri, fotografi, web designeri, UX, comunicare și PR, project management etc) și beneficiază de finanțare nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național, completată de o finanțare din surse proprii, asigurată de Consiliul Județean Argeș.

,,În era digitală, când gratificarea imediată a devenit norma în materie de consum, nici consumatorii de artă nu fac excepție. Într-o lume în care accesul la bunuri și servicii culturale este posibil instant, oriunde și oricând, a venit momentul ca și lucrările de artă din colecțiile Muzeului Județean Argeș să fie deschise publicului de pretutindeni”, a declarat Lect. Univ. Dr. Cornel Popescu, Directorul Muzeului Județean Argeș.

În urma închiderii galeriei, în iulie 2019, odată cu începerea lucrărilor de restaurare a imobilului, operele de artă tezaurizate și valorificate expozițional de muzeu au intrat în conservare. Aproape 1.200 de lucrări de artă modernă și contemporană, dintre care opere reprezentative ale picturii românești, incluse în Patrimoniul Cultural Național, cu valoare națională și internațională – semnate de maeștri precum: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Ion Țuculescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu – au rămas ascunse privirilor iubitorilor de artă.

  „Digitalizarea muzeului este un un pariu cu prezentul, pentru că dorim să rămânem relevanți, în pas cu evoluția obiceiurilor de consum cultural și cu cea tehnologică. Dincolo de construirea unui spațiu virtual de cunoaștere și delectare artistică, dorim să creăm și un spațiu de stimulare a curiozității și de încurajare a creativității vizitatorilor. Ne-am propus să oferim vizitatorilor experiențe granulare, surprinzătoare prin accesul la detalii inedite – puțin probabile într-un timp de contact limitat cu operele de artă expuse în spațiul fizic al muzeului. Este un demers ce asigură actualizarea ofertei muzeale, dincolo de spațiul fizic al galeriei și o soluție binevenită pentru accesul publicului la operele de artă până la redeschiderea galeriei fizice. În online, cei interesați vor avea acces la experiențe estetice și de învățare unice, prin studierea sub lupă a artiștilor consacrați, pentru a le descoperi secretele sau doar pentru a se bucura de un patrimoniu artistic valoros.

Mai mult, mizăm că această galerie virtuală va deveni un factor de fascinație și de atracție către spațiul fizic al Galeriei de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna. Inițiativa își propune nu doar accesul vizitatorilor la operele de artă pe durata lucrărilor de restaurare a clădirii galeriei, ci și transformarea galeriei virtuale într-un adevărat ambasador pentru galeria fizică – ce prilejuiește vizitatorilor experiențe inefabile față în față cu originalul.

Prin aceste două oferte muzeale ce se completează și se susțin reciproc, suntem convinși că vom contribui și la împrospătarea imaginii Muzeului Județean Argeș și repoziționarea acestuia cu servicii cultural-recreative competitive”, a mai spus Directorul Muzeului Județean Argeș.

Proiectul de digitalizare a capodoperelor artei românești clasice și contemporane din patrimoniul Muzeului Județean Argeș reprezintă o inițiativă în premieră pentru muzeele județene și pentru județul Argeș. În același timp, vorbim și de o premieră națională primul muzeu din țară fără specific de artă, care recurge la digitalizarea capodoperelor din patrimoniu.

Deși redeschiderea Galeriei de Artă “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” era planificată pentru sfârșitul acestui an, întrucât la restaurarea clădirii de patrimoniu ce găzduiește galeria au fost descoperite picturi murale de la sfârșitul secolului al XIX-lea, lucrările de restaurare se vor prelungi cu timpul necesar restaurării acestora.

“Odată cu redeschiderea galeriei, arta modernă va fi admirată la ea acasă, într-un spațiu ce adaugă un plus de autenticitate experienței cultural-artistice din spațiul fizic al muzeului. Până atunci, însă, la finalizarea acestui proiect, în Noiembrie, vom invita iubitorii de artă de pretutindeni, vorbitori de limbă română, să se delecteze admirând unele dintre cele mai valoroase lucrări din patrimoniul muzeului în galeria virtuală – disponibilă online pe www.artepitesti.ro”, a încheiat directorul Muzeului Județean Argeș.

 

 

 

ANEXE

  1. Despre proiect

Inițiativa de digitalizare a capodoperelor din cadrul Galeriei “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” se înscrie în proiectul cultural „Digitalizarea colecțiilor de artă din patrimoniul Muzeului Județean Argeș”, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în cadrul sesiunii de finanțare I/2023, aria Patrimoniu Cultural Material.

Proiectul are ca scop digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, pentru valorificarea patrimoniului, democratizarea accesului la cultură și încurajarea consumului cultural.

Cu derulare până în Noiembrie 2023, proiectul a fost depus și finanțat în contextul evoluției tehnologice accelerate, al accesului facil la Internet pe teritoriul României și al pandemiei – mix de factori ce a generat migrarea consumului cultural dinspre spațiile fizice ale muzeelor, către spațiile virtuale. Proiectul a fost considerat cu atât mai necesar, cu cât spațiul fizic al galeriei este închis pentru restaurare, iar numărul vizitatorilor a scăzut organic și semnificativ în ultimii ani, odată cu reducerea numărului expozițiilor accesibile publicului.

Din studiile noastre, până acum, în România, doar Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și-a digitalizat capodoperele din Galeria de Artă Românească și din Galeria de Artă Europeană.

Proiectul de digitalizare a capodoperelor artei românești moderne și contemporane din patrimoniul Muzeului Județean Argeș reprezintă o inițiativă în premieră pentru muzeele județene și pentru județul Argeș. În același timp, vorbim și de o premieră națională –  primul muzeu din țară fără specific de artă, care recurge la digitalizarea capodoperelor din patrimoniu.

Proiectul are o valoare totală de 100.535 lei (TVA inclus). Din total, 86.000 lei reprezintă finanțare nerambursabilă asigurată de Administrația Fondului Cultural Național, iar 14.535 lei reprezintă finanțare din surse proprii, asigurată de Consiliul Județean Argeș.

Proiectul presupune crearea unei galerii virtuale – www.artepitesti.ro, în care vor fi expuse aproximativ 150 de opere din colecțiile de artă modernă și contemporană ale Galeriei de Artă “Rudolf Schweitzer-Cumpăna”.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

  1. Despre Galeria Rudolf Schweitzer-Cumpăna”

Galeria “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” se află în patrimoniul Muzeului Județean Argeș și găzduiește aproximativ 1.200 de lucrări de artă românească modernă și contemporană (pictură și sculptură). Galeria funcționează din anul 1971 în clădirea care a găzduit Primăria orașului Pitești până în anul 1970. Clădirea a fost construită în 1886, în stil eclectic de factură clasicizantă.

Între lucrările din patrimoniul galeriei, menționăm opere reprezentative ale picturii românești, incluse în Patrimoniul Cultural Național, cu valoare națională și internațională – semnate de maeștri precum: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Ion Țuculescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Arthur Verona sau Gheorghe Petrașcu.

Începând cu luna iulie 2019, Galeria “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” a fost închisă pentru vizitare, cu prilejul demarării proiectului de restaurare a clădirii. În prezent, niciuna dintre lucrările din colecțiile galeriei nu sunt accesibile publicului.

Plecând de la necesitatea funcțională a reamenajării spațiului fizic al galeriei, a conservării, protecției și valorificării durabile a patrimoniului cultural și până la atingerea unor standarde contemporane, lucrările de restaurare a galeriei vizează punerea în valoare și protecția colecțiilor de artă, introducerea Galeriei pe harta galeriilor moderne din țară și includerea acesteia în circuitul național și internațional.

Galeria și-a dobândit numele actual în baza unei însemnate donații (147 de lucrări) din partea pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna. Născut la Pitești și îndrăgostit de meleagurile argeșene, pictorul de origine germană Rudolf Schweitzer și-a adăugat numele românesc Cumpăna, după numele satului argeșan. La 80 de ani, pictorul spunea: „Dacă ar fi să îmi caut un nou drum în viaţă, nu mi-aş alege altul decât cărarea şi drumul Argeşan, al cărui fir l-aş găsi în sufletul oamenilor de aici, în peisajul  din jurul lor, care m-ar inspira, încă odată, la fel ca prima oară, când am descoperit frumuseţea sufletului şi pământului românesc” – extras din documentarul Fundației Rudolf Schweizer-Cumpăna

Artistul a lăsat posterității numeroase portrete, peisaje și scene din viața țăranului român, în tehnici diverse (ulei, acuarelă și desen). Cu o viziune realistă, pictorul folosește o paletă de culori calde, cu afinități expresioniste. Cele mai importante lucrări ale pictorului din galeria Muzeului Județean Argeș au fost incluse în proiectul de digitalizare și urmează să fie disponibile în galeria virtuală, la adresa: www.artepitesti.ro

 

  1. Despre Muzeul Județean Argeș

Muzeul Judeţean Argeş – instituție culturală din subordinea Consiliului Județean Argeș – aduce în atenţia vizitatorilor bogăţia şi varietatea patrimoniului natural şi cultural naţional şi local, sistematizat în colecţii şi valorificat prin intermediul expoziţiilor organizate la sediile instituţiei şi în spaţii non-formale.

Muzeul Județean Argeș are misiunea educaţională de a influenţa un public larg, de a contribui la formarea conştiinţei, a intelectului şi la definirea identităţii culturale. Obiectivele culturale ale muzeului urmăresc punerea în valoare, pe scară largă, a patrimoniului cultural și istoric al Argeșului. Pentru atingerea acestui obiectiv, este în mod vădit necesară celebrarea trecutului în contextul prezentului, adaptat nevoilor și exigențelor omului modern. Muzeul Județean Argeș există în serviciul omului de azi – orientat preponderent spre viitor, dar cu adânci rădăcini în trecut.

Dintre proiectele cultural-artistice de mare succes desfășurate de Muzeul Județean Argeș, menționăm:

Conștientă de rolul muzeului în societate, echipa Muzeului Județean Argeș și-a îndreptat atenția asupra colecției de artă clasică și contemporană românească, aflată în conservare, ca urmare a restaurării sediului Galeriei Rudolf Schweitzer-Cumpăna. Prin digitalizarea capodoperelor din galerie, muzeul își propune să le facă accesibile din nou publicului de pretutindeni – până la finalizarea lucrărilor de restaurare a clădirii, dar și dincolo de ea – oferind publicului o gamă de servicii cultural-recreative complementare și competitive.

Galeria Națională de Artă Naivă – expoziției permanente a muzeului, i se adaugă expoziția anuală cu participare națională. Ajunsă la cea de-a 54 ediție în 2022, expoziția este un eveniment unic la nivelul țării, reunind anual artiști naivi ce expun lucrări de pictură, tapiserie și sculptură.  În acest an, urmează cea de-a 55-a ediție a expoziție națională(27-28.10.2023), unde vor expune artiști naivi consacrați.

Concursul Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti (www.LipattiAwards.com) – găzduit la Casa Memorială Dinu Lipatti, este un eveniment emblematic, organizat în colaborare cu Liceul de Arte Dinu Lipatti din Piteşti și alte instituții muzicale de prestigiu (Academia Națională de Muzică, Colegiul Național Dinu Lipatti, Colegiul Național George Enescu). Cu opt ediții la activ (2013-2022), în care s-a remarcat printr-o participare record din partea unor tineri muzicieni excepționali, concursul a devenit o impresionantă carte de vizită a culturii argeșene.

Exit mobile version