Individul la care o să mă refer în rândurile următoare trebuie demis. Trebuie cercetat penal. Trebuie tras la răspundere pentru aproape 11 ani de abuzuri și comportament infracțional! Trebuie pedepsit cu severitate extremă, ca să fie un exemplu!
Aceasta este povestea directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, șeful Mafiei Lemnului din județul Argeș și singurul bugetar cu avere ,,la vedere” de milioane de euro!
Este oficialul în mandatul căruia județul Argeș a ajuns pe un dezonorant loc I în topul defrișărilor din țară, într-un clasament clasament alcătuit de cea mai cunoscută și respectată organizație de protecție a mediului la nivel mondial: Greenpeace (România).
Armand Chiriloiu conduce de aproape 11 ani Direcția Silvică Argeș, perioadă în care a patronat sute de infracțiuni comise de atât de el, în mod direct și nemijlocit, cât și de soția lui Alina Chiriloiu, angajată ilegal la Ocolul Silvic Pitești imediat după ce soțul a preluat funcția de director al Direcției, de unii salariați ai instituției, de oameni de afaceri care efectuaează lucrări de întreținere a drumurilor forestiere, recoltare de masă lemnoasă, prelucrare a lemnului etc., toți formând un adevărat cartel al fărădelegii care a provocat prejudicii de multe zeci de milioane de euro bugetului de stat!
Deși a fost controlat în repetate rânduri de organele abilitate ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în baza a zeci de reclamații depuse de mass media locale și de foști sau actuali salariați ai Direcției Silvice Argeș, de fiecare dată fiind descoperite infracțiuni deosebit de grave, printre care enumerăm dispariția a peste 3000 de metri cubi de cherestea, în valoare de peste un milion de euro, lucrări de întreținere de drumuri plătite deși nu au fost executate, sute și sute de diurne și deplasări ilegale, evidență contabilă dublă etc., tragerea la răspundere penală a numitului Armand Chiriloiu trenează la nesfârșit, fiind împiedicată de complicii lui din cadrul instituțiilor statului: M.M.A.P., R.N.P. Romsilva, Poliție, Parchete, etc.
Iată ce spune, negru pe alb, raportul Corpului de Control al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (un document de peste 200 de pagini!) care a efectuat în 2020 o amplă verificare a activităţii manageriale adirectorului Direcției Silvice Argeş, Armand Chiriloiu, în baza mai multor sesizări a depuse la minister:
- „(…) Conform situaţiilor centralizatoare prezentate anterior, în intervalul de referinţă, SPL Domneşti (unitate care face parte din structura Direcţiei Silvice Argeş – n.red.) a expediat către SC DAMIAS AS SRL un volum de 14.693,41 mc cherestea tivită special fag. În acest context, în aplicaţia SUMAL CENTRAL NU SE REGĂSEŞTE un volum de 3.048,78 mc cherestea tivită, specia fag. (…) GARDA FORESTIERĂ PLOIEŞTI NU ŞI-A ÎNDEPLINIT ATRIBUȚIILE prevăzute de actele normative în vigoare! (…) În acest context, echipa de control consideră că SE EFECTUEAZĂ DECONTĂRI ÎN AVANS PENTRU LUCRĂRI CARE NU AU FOST EFECTUATE! (…)”
- „(…) Ciocanul de marcat cu indicativul PS 363 SE AFLA LA DIRECTORUL Direcţiei Silvice Argeş fără ca în incinta instituţiei să se deţină fişet metalic dotat cu casete individuale, NERESPECTÂNDU-SE prevederile O.M. nr. 1346/2011 cu modificările şi completările ulterioare. (…)
- În ceea ce priveşte modul de întreţinere a drumurilor forestiere amplasate pe raza Direcţiei Silvice Argeş, AU FOST CONSTATATE NEREGULI privind constatarea şi evaluarea pagubelor produse de fenomene meteo periculoase sau alţi factori vătămători. (…)
- Pentru lucrările realizate pe drumurile forestiere Limpedea-O.S. Vidraru, Virogu-O.S. Vidraru şi Vediţa-O.S. Cotmeana s-au efectuat plăţi pentru dirigenţia de şantier CONTRAR prevederilor art. 6, lit. b şi d, din Legea nr. 56/2010.
- (…) La atribuirile lucrărilor efectuate pe drumurile auto forestiere Limpedea-O.S. Vidraru, Virogu-O.S. Vidraru şi Vedița-O.S. Cotmeana NU AU FOST RESPECTATE prevederile punctului 5.3 Planificarea operaţiunilor şi acţiunilor activităţii şi punctului 2.3 Cumpărarea de la un operator economic identificabil.”
- „(…) La SPL Domneşti SE ȚINE O EVIDENȚĂ GESTIONARĂ DUBLĂ pentru materialul lemnos prelucrat.”
- „În perioada 1.01.2019-31.05.2020, pentru autoturismul Dacia Duster înmatriculat cu nr. AG-20-WUW (…) au fost emise 108 foi de parcurs, din care 43 au fost emise pentru conducătorul auto Chiriloiu Alina, soţia directorului DS Argeş. (…) NU S-AU EMIS PROCESE-VERBALE DE PREDARE-PRIMIRE a autoturismului AG-20-WUW atunci când a fost condus de diferite persoane. (…) NU S-AU PUS LA DISPOZIȚIE ORDINE DE DEPLASARE (delegaţie) pentru cele 108 foi de parcurs emise pentru perioada 1.01.2019-31.05.2020.”
- „(…) Prin raportare strictă la diferenţa rezultată dintre suma veniturilor ce apar a fi realizate de domnul Chiriloiu Armand, împreună cu membrii familiei sale, în perioada 2011-2019, pe de o parte, şi pe de altă parte depozitele/conturile curente bancare, împreună cu donaţiile şi împrumuturile acordate în aceeaşi perioadă de referinţă, REZULTĂ INDICII în sensul prevederilor art. 18 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.
- (…) În ceea ce priveşte calitatea de salariat al Direcţiei Silvice Argeş în baza unui contract individual de muncă, în funcţia de director al acestei instituţii, şi calitatea de membru în consiliul de administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA (…) AR PUTEA EXISTA O SITUAȚIE DE INCOMPATIBILITATE între cele două calităţi deţinute de către domnul Chiriloiu Armand în perioada analizată anterior.”
Precedentele sesizări, rapoarte, memorii şi informări, trimise atât de presa locală, cât şi de mai mulți salariaţi şi foşti salariaţi ai Direcţiei Silvice Argeş, au fost ignorate în mod repetat de către miniștrii și directorii generali ai ROMSILVA, aceștia blocând permanent orice încercare de a se face dreptate şi de a se (re)impune respectarea legii la nivelul Direcţiei Silvice Argeş. Și firește, de sancționare și tragere la răspundere penală a directorului Armand Chiriloiu
În urma acestei verificări a Corpului de Control, din dispoziția fostului ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, dosarul a primit rezoluție de înaintare la Parchet și DNA și disjunse faptele în funcție de competența fiecărei unități de parchet. Numai că, între timp, dosarul a fost fragmentat și, cu ajutorul unor complici de anvergură, s-a încercat (și parțial s-a și reușit!) albirea directorului Armand Chiriloiu, poreclit, de onest ce este, DON ARMANDO!
Deși, după cum am prezentat, este vorba de infracțiuni constatate de experți de anvergură națională ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Chiriloiu a obținut un document de la un alt oficial din minister, fostul director general al ROMSILVA, prin care se atestă nu nevinovăția lui, ci că faptele au fost prescrise!
A mai obținut un NUP pentru faptul că, deși ținea ciocanul de marcat cu indicativul PS 363 la el la birou, și nu sunb cheie, în fișet metalic prevăzut cu o casetă individuală, cum prevede legea, chipurile nu l-a folosit. ( Este o stupiditate, pentru că încălcarea prevederilor O.M. nr. 1346/2011 cu modificările şi completările ulterioare rămâne valabilă, iar faptul că Chiriloiu ținea cu anii ciocanul în posesia lui nu ca să-l folosească, ci ca să se uite probabil la el, este aberant!)
Armand Chiriloiu – acuzat că a provocat decesul inginerului silvic argeşean Sever Pahonțu, după aproape 6 ani de tortură fizică şi psihică incredibilă.
În altă ordine de idei, cu aproape patru ani în urmă, din cauza comportamentului odios al acestui funcționar public cu apucături de psihopat, s-a petrecut un eveniment cumplit : decesul inginerului silvic argeşean Sever Pahonțu, după aproape 6 ani de tortură fizică şi psihică incredibilă.
Ca să înţelegeţi proporţiile tragediei, vă prezentăm, succint, o parte dintre acuzele extrem de grave care i-au fost aduse de inginerul silvic Sever Pahonțu, între timp decedat, într-un memoriu adresat prefectului de la acea vreme, Cristian Soare.
Acuzaţiile aduse de Pahonțu lui Chiriloiu erau îngrozitoare: că i s-a cerut să o scape de puşcărie pe soţia şefului de la D.S. Argeş prin intermediul soţiei lui, la acea vreme preşedinte al Judecătoriei Curtea de Argeş; că a fost iniţiată o campanie sistematică de denigrare şi de hărţuire contra sa, cu scopul concret de a fi îndepărtat definitiv din sistemul silvic prin acordarea de calificative necorespunzătoare, prin mutări abuzive de la un ocol la altul, prin impunerea unor condiţii de muncă periculoase pentru sănătate şi a unor sarcini de serviciu abuzive; că a formulat împotriva sa nu mai puţin de 5 plângeri penale şi i-a suspendat contractul de muncă începând cu data de 14 octombrie 2014, plângerile fiind soldate cu neînceperea urmăririi penale, iar suspendarea contractului de muncă fiind anulată de instanţă; că, pe fondul stresului, starea de sănătate i s-a deteriorat, iar în lunile ianuarie şi februarie 2016 a fost internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti pentru afecţiuni ale ficatului, hipertensiune arterială şi diabet!
În cele din urmă, Sever Pahonțu a murit de un cancer galopant, provocat de presiunile și teroarea în care a fost obligat să lucreze. Foştilor săi colegi de la Direcţia Silvică Argeş li s-a interzis în mod expres de către directorul Armand Chiriloiu până şi să participe la înmormântare. Pare greu de crezut, pare o nebunie, dar este purul adevăr!
Cazul lui Sever Pahonțu nu este unul singular la nivelul D.S. Argeş, instituţie unde social democratul Armand Chiriloiu s-a purtat și se poartă ca un Vișinescu argeşean. Printre victimele comportamentului său scelerat şi abuziv se numără inginerul Urluiescu Florin, şi el dat afară cu scandal, care ulterior s-a îmbolnăvit grav şi s-a operat de două ori, doamna Zidaru Liliana, concediată abuziv, care s-a îmbolnăvit şi dânsa grav, dar totuşi a găsit puterea să lupte în instanţă şi să anuleze concedierea abuzivă, inginerul Puiulescu Carol, obligat prin presiuni să demisioneze după ce a făcut nenumărate memorii la minister şi la Romsilva.
Armand Chiriloiu a ajuns director al Direcţiei Silvice Argeş în 2012, fiind numit în funcţie prin trafic de influenţă, la propunerea lui Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii și socru al fostului premier Victor Ponta.
Prejudiciile create de Chiriloiu şi soţia sa Direcţiei Silvice Argeş preced însă cu mult numirea lui în funcţia de director.
Am intrat în posesia mai multor documente, printre care şi două titluri de proprietate (din 2003 şi 2004) graţie cărora două hălci de pădure, una de 1,81 hectare şi cealaltă de 10 hectare, sunt mutate una de la Ciofrângeni şi alta de la… Rădăuţi, via Arefu (pe motiv de… amplasamente ocupate), cu punct terminus Vidraru.
În ambele situaţii, firele conduc către familia actualului şef al Direcţiei Silvice Argeş, Armand Chiriloiu.
Astfel, în speţa legată de o anume Rodica Trelea, în care o suprafaţă de 10 hectare este transferată tocmai de la Rădăuţi, apare Alina Chiriloiu. Aceasta e nimeni alta decât soţia şefului Direcţiei Silvice Argeş, cercetată pentru abuz în serviciu şi condamnată în 2007, în prima instanţă, la 3 ani de închisoare, de Judecătoria Curtea de Argeş.
Condamnarea s-a datorat faptului că a semnat în calitate de membru al comisiei locale de fond funciar Arefu, fără să aibă delegaţie din partea Ocolului Silvic Arefu, pentru retrocedarea celor 10 hectare de teren respectivei Rodica Trelea!!!
În a doua speţă, Gheorghe Manole, fost preot la Capul Dealului din Curtea de Argeş, este o altă persoană care primeşte, cu încălcarea legii, 1,81 hectare în aceeaşi zonă deosebit de căutată (şi de scumpă!) de la Vidraru. Când spunem cu încălcarea legii ne referim la faptul că în actele pe care le avem la dispoziţie se găsesc erori grosolane, cum ar fi faptul că dreptul de proprietate pentru 0,81 hectare se dă în baza unui document al Comisiei Locale de fond funciar a Primăriei Ciofrângeni, act care nu conţine şi data înregistrării. Apare în schimb o dată, respectiv 13.10.2004, pe un document similar emis de aceeaşi comisie, dar în care figurează ca validată suprafaţa de 1 hectar.
În data de 14.10.2004, cu maximă operativitate, Comisia Judeţeană de fond funciar se întruneşte şi hotărăşte să dea 1,81 hectare în aceleaşi poieniţe de la Vidraru. În 22 octombrie se emite şi titlul de proprietate. Extraordinara rapiditate s-a datorat nu calităţii de om al bisericii a părintelui Manole, ci faptului că acesta este cuscru al lui Armand Chiriloiu, fost şef cu vânătoarea pe la Regia Naţională a Pădurii la acea dată. Ca şi în cazul Trelea, autorul de titlu, adică părintele Manole, socrul surorii lui Armand Chiriloiu, primeşte mai multe parcele dispersate de la Capra până la Barajul Vidraru.
Este vorba despre falsuri sau nereguli în acte publice (cum ar fi date şi semnături lipsă) care au stat la baza unor hectare în plus atribuite ilegal şi pentru care Direcţia Silvică Argeş, condusă acum de acelaşi Armand Chiriloiu, ar trebui să lupte pentru a le recupera, lucru pe care nu l-a făcut, din motive evidente!
La mai puţin de un an de la numirea în funcţie, în timp ce a concediat zeci şi zeci de angajaţi cu state vechi ai Direcţiei Silvice Argeş, directorul Armand Chiriloiu a organizat un concurs pentru funcţia de inginer silvic la Ocolul Silvic Piteşti unde a angajat-o pe soţia sa, Alina Chiriloiu.
Concursul a fost un blat ordinar având în vedere că organizarea lui a fost un secret total, iar singurul candidat care s-a prezentat la examen a fost Alina Chiriloiu! Ca o paranteză, exact în acele zile, Ocolul Silvic Piteşti a concediat 25 de angajaţi, din raţiuni de economie!
În prezent, Alina Chiriloiu ocupă un post de inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Pitești, beneficiază de mașină de serviciu, deși locuiește pe raza municipiului Pitești și nu efectuează muncă de teren. Are un salariu uriaș, de peste 11 000 de lei/lunăm, prime și alte avantaje.
În ultimii patru ani, Pădurea Trivale, arie protejată, a fost defrişată fără milă. În fiecare zi au fost puşi la pământ stejari de peste 100 de ani, cazuri pe care mass-media locală le-a prezentat cu curaj, în pofida ameninţărilor şi proceselor intentate de directorul Armand Chiriloiu şi clica lui!
Doar în ultimele 4 ani, în Pădurea Trivale au fost recoltaţi peste 10.000 de metri cubi de stejar, cantitate pe care Armand Chiriloiu nici măcar nu o contestă explicit, susţinând aberant că este vorba despre… răritură! Este evident că nu poate fi vorba de așa ceva, deoarece prin răritură se îndepărtează arbori tineri, cu diamentru tulpinii de 10 cm, și nu stejari și fagi seculari sănătoși, a căror tăiere este interzisă de lege într-o arie protejată.
Există sute, mii de fotografii cu camioane care au participat la defrișările din Pădurea Trivale! Deși au fost publicate de presa județeană, organele abilitate ale statului au refuzat, până acum, să-și facă datoria și să protejeze ,,plămânul verde” al Piteștiului!
În 2012, când a ajuns şef la Direcţia Silvică Argeş, Armand Chiriloiu era un om relativ sărac, lucru care se poate observa inclusiv din declaraţia sa de avere pe anul respectiv. Avea mai multe conturi curente, în lei şi valută, pe sume derizorii, toate deschise la BRD:
1) anul 2004 – 28.078 lei;
2) anul 2004 – 1.063 lei;
3) anul 2005 – 92 lei;
4) anul 2004 – 2.775 euro;
5) anul 2009 – 1.405 euro;
6) anul 2004 – 3 dolari;
7) anul 2007 – 3.545 lei.
Conducea un automobil Dacia Logan, în valoare de 7600 de euro!
În doar şase ani de directorat, Armand Chiriloiu a reuşit să agonisească o avere uluitoare, imposibil de justificat.
Iată situaţia conturilor din 2018, moment la care directorul Direcției Silvice Argeș a atins apogeul situației sale financiare, ulterior începând o operațiune de înstrăinare a averii către copii și apropiați (marionete/săgeți/interpuși):
1) BRD – 2004 – 15.635 lei;
2) BRD – 2004 – 41.290 lei;
3) BRD – 2005 – 1.000 lei;
4) BRD – 2004 – 4.040 euro;
5) BRD – 2009 – 83.780 euro;
6) BRD – 2004 – 1.505 dolari;
7) BRD – 2015 (depozit) – 10.200 euro;
8) BRD – 2015 (depozit ) – 10.200 euro;
9) BRD – 2014 (depozit ) – 53.310 lei;
10) BRD – 2014 (depozit) – 31.720 lei;
11) BRD – 2015 (depozit) – 10.230 euro;
12) BRD – 2015 (depozit) – 10.230 euro;
13) BRD – 2013 (depozit) – 10.510 euro;
14) Raiffeisen Bank – 2015 (cont curent) – 1.172.270 lei;
15) Raiffeisen Bank – 2015 (depozit) – 56.100 lei;
16) Raiffeisen Bank – 2014 (depozit) – 20.000 lei;
17) Raiffeisen Bank – 2013 (cont curent) – 150 lei.
Facem precizarea că toate datele sunt 100% reale, fiind preluate din declaraţiile de avere a lui Armand Chiriloiu publicată pe site-ul RNP ROMSILVA!
Directorul Armand Chiriloiu conduce acum un automobil Mercedes, achiziționat în 2020, cu o valoare de piață la momentul achiziției de 80 000 de euro și un Nissan off-road, care valora la data cumpărării peste 30.000 de euro!
Armand Chiriloiu mai deţine bijuterii, aur şi ceasuri în valoare de 8.000 de euro şi arme de vânătoare şi lunete în valoare de 11.300 de euro!
Este proprietar, împreună cu soţia lui, a trei locuințe : un apartament în București și două super vile, una în mijlocul Pădurii Traivale, în raza comunei Moșoaia, și alta în Municipiul Pitești, fiecare cu o valoare de piață de peste un milion de euro! Vilele au drumuri private de acces, sisteme de securitate cu zeci de camere, porți cu telecomandă și garduri speciale anti efracție.
În patrimoniul familiei Chiriloiu mai există câteva zeci de terenuri intravilane și forestiere, în valoare totală de mai multre milioane de euro!
În ultimii doi ani, directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, în tentativa sa de înstrăinare și disimulare a averii, a înstrăinat mai multe terenuri, a vândut două apartamente (dintre care unul cu 95 000 de euro!), a donat aproape 300 000 de lei unuia dintre copii, la acea vreme minor, și a retras sume importante din conturi!
Chiar și așa stând lucrurile, este evident că activul financiar al familiei Chiriloiu depășește cu mult veniturile celor doi bugetari. Vile de lux, în cele mai bune zone ale Piteștiului, apartamente în București și în Curtea de Argeș, zeci de terenuri intravilane în zona Arefu ( cea mai scumpă zonă turistică în Argeș) și nu numai, limuzine de lux, sume de ordinul milioanelor de euro care le-au trecut prin conturi, bijuterii, arme de lux etc., toatul formează un patrimoniu agonisit cu încălcarea repetată și continuă a legii! Și pentru care Armand Chiriloiu trebuie să răspundă penal și financiar!
Am prezentat aici doar o parte infimă a activității infracționale a numitului Armand Chiriloiu, pentru care există probe de necontestat!
Îndepărtarea din funcție a acestui om nu este o necesitate, este o obligație!