Deputat Simona Bucura Oprescu: Autoritățile locale vor beneficia de mai mulți bani din redevențe!

0
56

Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează metodologia prin care primăriile și Consiliile Județene pe raza cărora se află terenuri agricole și/sau exploatații miniere de suprafață date în concesiune de către administrația centrală vor beneficia de noile prevederi ale Codului Administrativ și ale Legii Minelor, potrivit cărora trebuie să le revină cumulat 80% din redevențele plătite la bugetul central de stat de către companiile care dețin aceste concesiuni.

Actul normativ prevede că distribuirea banilor de la centru către bugetele locale va începe în septembrie, suma transferată în 2022 fiind estimată la peste 1,2 miliarde lei.

Autoritățile locale vor primi bani și din urmă, de la data intrării în vigoare a modificărilor la Codul Administrativ și Legea Minelor care le-au conferit dreptul la o parte din redevențe – pentru perioada 2019-2021 (pentru redevențele agricole), respectiv 2020-2021 (pentru cele miniere).

Potrivit legislației primare în vigoare, câte 40% din redevențele rezultate din concesionarea de către stat a exploatațiilor agricole trebuie să meargă la bugetele județelor, respectiv ale localităților pe teritoriile cărora sunt localizate exploatațiile, iar 20% la bugetul central de stat. În cazul exploatărilor miniere de suprafață, împărțirea redevențelor trebuie făcută astfel: 35% la bugetele județene, 45% la bugetele locale și 20% la bugetul de stat.