Deputat PSD de Argeș, Simona Bucura Oprescu: Mircea cel Bătrân – apărător de țară, de neam și credință!

0
91

Se împlinesc azi 605 ani de la moartea lui Mircea_cel_Bătrân, “Principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”, așa cum a fost numit de către istoricul german Johannes Leunclavius.

Domnia de 32 de ani a lui Mircea cel Bătrân se leagă indisolubil de județul Argeș. S-a născut în 1355 la Curtea de Argeș și a murit la 31 ianuarie 1418 tot la Curtea de Argeș, fiind însă înmormântat la Mănăstirea Cozia, cea mai importantă ctitorie a sa.

De numele lui Mircea se leagă și nenumărate danii şi alte privilegii acordate unor centre monahale din județul nostru precum Cotmeana, Glavacioc sau Cetăţeni.

În Argeș a fost ctitor al schitului de la Brădetu. De altfel, dintre ctitoriile lui Mircea, singurele care s-au păstrat până azi în forma originală sunt Cozia şi Brădetu. Zidurile bisericii din Brădetu sunt din piatră brută, alternate cu brâie de cărămidă, ca la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. Aceste asemănări emoționante cu celelalte vechi ctitorii ale Basarabilor fac din biserica din Brădetu o bijuterie de arhitectură de la începuturile Valahiei.

Și tot de numele lui Mircea se leagă și prima atestare documentară a Piteștilor, târgul devenit peste secole reședința de județ a Argeșului.

Mircea cel Mare sau cel Bătrân (numit de urmașii săi peste veacuri) este cel care prin faptele sale diplomatice, economice și de arme a reușit să lase o Țară Românească cu o întindere teritorială inegalabilă într-o perioadă de aproape 500 de ani, până la Unirea din 1859.

Foto: Fresca de la Mănăstirea Curtea de Argeș atribuită lui Dobromir în care este înfățișat Mircea cel Bătrân, care acum se găsește la Muzeul Național de Arte (frescele originale au fost înlocuite în timpul Marii Restaurări dintre 1875 și 1886)