CUM votam? PE CINE votam? DE CE votam? Ghid pentru alegeri

0
470

cum_votamIn cateva zile va incepe campania electorala. E perioada cand ii vom alege pe cei care ne vor conduce timp de 4 ani, primari si consilieri locali, asa ca am face bine sa fim foarte atenti CUM votam, PE CINE votam si DE CE votam. Astazi v-am pregatit un mic ghid de avut in vedere pentru toti cei cu spirit civil, ce isi vor exercita cu capul pe umeri (speram noi!) dreptul la vot garantat prin Constitutie.

CUM votam? PE CINE votam? DE CE votam?

  1. Care sunt responsabilitatile celor pe care ii alegem ca primari sau consilieri locali? Va trebui sa va documentati putin si sa aflati ce face, efectiv, un primar sau un consilier. Apoi ganditi-va si la cei pe care ii alegeti: au ei experienta in domeniul administrativ sau sunt doar politicieni priceputi la vorbe? Vor putea ei face fata provocarilor si vor sti sa isi sustina comunitatea intr-un mod eficient sau vor fi sti sa fie conducatori doar cu numele si semnatura?
  2. Programul propus de candidati. Inainte de a vota pe cineva, analizati toate programele candidatilor: ce isi promit ei sa realizeze in timpul mandatului, ce proiecte si aspiratii au.
  3. Programul candidatilor trebuie sa fie cat mai realist. Daca va promite vreunul locuri de munca pentru toti si salarii duble, ar fi indicat sa va indoiti de veridicitatea celor expuse de el. Nu doar cetatenii trebuie sa inteleaga ce responsabilitati au cei pe care ii vor vota, ci si candidatii!
  4. Interactioneaza cu cei pe care ii vei vota! E imposibil ca un candidat sa nu aiba profiluri sau pagini pe retelele sociale. Pune-le intrebari (chiar si in viata reala!), caci e important sa ajungi sa ii cunosti si sa descoperi daca se vor descurca in postul dorit si daca va merita votul.
  5. Nu vota partide! Votul este uninominal, asa ca voteaza OMUL, nu partidul din spate. Voteaza-l pe cel care are un program cat mai realist si bine structurat si care iti inspira incredere.

Asadar, ai votat, tinand sau nu cont de aceste sfaturi. Responsabilitatile tale ca cetatean nu se termina aici. Urmareste-le activitatea alesilor tai, transmite-le problemele si doleantele tale, comunica cu ei constant! Alesii tai sunt angajatii tai: traiesc din banii tai, e de datoria lor sa ii asculte pe cei care i-au votat, asa ca nu te sfii sa te faci auzit! Doar asa putem schimba in bine comunitatea in care traim, doar asa ne putem face respectati ca oameni si cetateni.