Constantin Stroe, fostul director Dacia, va fi înmormântat cu onoruri militare

0
403

constantin_stroeFostul director general Dacia va fi înmormântat marți, 20 decembrie și se va decreta zi de doliu județean, așa cum s-a hotărât de către Consiliul Judeţean Argeş, întrunit luni, 19 decembrie.  Propunerea preşedintelui Dan Manu de a declara doliu judeţean pe 20 decembrie a fost astfel aprobată de consilierii judeţeni.

Autorităţile din Argeş anunţaseră încă din weekend că vor să declare doliu judeţean pe 20 decembrie, ziua în care urmează să fie înmormântat, la Piteşti, Constantin Stroe, care a murit sâmbătă, într-un spital din Bucureşti. Astăzi, au votat propunerea preşedintelui Dan Manu.

Constantin Stroe a fost omul care a contribuit esenţial la scrierea istoriei Uzinei de la Mioveni, pentru care a lucrat ca şef de atelier, inginer-şef, director tehnic şi director general (1990-2002), ulterior ocupând funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie (2002-2015), rămânând, în cele din urmă, doar membru al CA al companiei Dacia Automobile SA. Timp de aproape 50 de ani a stat în slujba Dacia.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Costantin Stroe a fost depus, în a doua parte a zilei de luni, la capela Catedralei Sfânta Vineri din Piteşti, funeraliile urmând să aibă loc marți, de la ora 11.15. După slujbă, cortegiul funerar se va îndrepta către Cimitirul „Sfântul Gheorghe”, acolo unde fostul director general Dacia va fi înmormântat. Funeraliile se vor face cu ceremonial militar, în semn de respect pentru personalitatea lui Constantin Sroe.

Constantin Stroe a fost considerat unul dintre cei mai valoroşi argeşeni ai generaţiei sale şi nu numai. „Om de o inestimabilă valoare, Constantin Stroe s-a confundat pe tot parcursul vieții cu destinele automobilului românesc și implicit cu cel al județului Argeș. Cetățean de onoare al Argeșului și membru al Comitetului de Excelență al județului, Constantin Stroe a reprezentat cu mândrie și onoare Argeșul, atât în țară, cât și peste hotare.

Fost director general al Uzinei Dacia, Constantin Stroe a fost pe tot parcursul vieții un exemplu demn de urmat pentru toți colaboratorii și nu numai. Doctor în științe tehnice, decorat de către statul român cu Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Cavaler sși decorat de către statul francez cu distincția Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Constantin Stroe a fost cel care a dus marca Dacia la stadiul de perfecțiune și a făcut ca numele județului Argeș să fie rostit cu respect în întreaga lume”, se arată într-un comunicat al CJ Arges.

Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania, înfinţată în anul 1996 de către Constantin Stroe (preşedintele ACAROM) şi doi cei doi actuali vicepresedinti Gabriel Sicoe – Director Executiv DACIA şi Silviu Badea – Director General GIC Pitesti şi-a exprimat recunoştinţa şi respectul pentru cel care i-a fost preşedinte: „Drum luminat, domnule Preşedinte Stroe! Sâmbătă seara (17 decembrie 2016) a plecat în eternitate cel care a fost Constantin STROE, Preşedintele ACAROM. Se încheie astfel prea devreme o viaţă exemplară pusă în totalitate în slujba Daciei, a oamenilor ei, a dezvoltarii industriei auto din România. Industria auto pierde astfel pe cel mai de seamă reprezentant al ei. Numele Domnului Stroe rămâne pentru totdeauna legat de supravietuirea şi renaşterea Daciei şi, încă mai mult decat atât, de dezvoltarea modernă a industriei de automobile din Romania pe care a reprezentat-o până în ultima sa zi ca președinte al ACAROM, asociaţie pe care a înființat-o în 1996. O viață împlinită, pusă fără preget în slujba unei idei nobile care va continua să făcă mult bine multor romani. Ne plecam cu adâncă recunostinţă şi respect în faţa memoriei marelui disparut și suntem alături de îndurerata sa familie.”

 În 2004, Constantin Stroe a fost decorat de statul francez cu distincţia Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare. În 2012, Constantin Stroe a fost decorat şi de statul român cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.