Ziarul de Arges

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural – artistice organizate de către instituțiile subordonate și parteneri, în perioada 20 – 28 ianuarie 2023.

Vineri – 20 ianuarie

Ora 12.20 – Simpozion – 164 de ani de la Unirea Principatelor Române
Ca în fiecare an, pe data de 24 ianuarie, gândurile ne poartă și anul acesta spre acea zi unică din istoria noastră când, după ce fusese ales domn al Moldovei, Alexandru Ioan Cuza a devenit și domn al Tarii Românești, împlinind, de facto, Unirea Principatelor Române. Mica Unire, cum mai este cunoscută, a reprezentat actul politic care a stat la baza României moderne și a formării națiunii române. În deschiderea simpozionului va fi intonat imnul naţional al României, iar în încheierea evenimentului, publicul participant va asculta cântece patriotice interpretate de corul Colegiului National Zinca Golescu, condus de profesorul Cornel Dragoș. Vor participa profesori, elevi, muzeografi, cadre militare şi oameni de cultură. Managerul instituției muzeale, Cornel Popescu va susţine o alocuțiune cu prilejul împlinirii a 164 de ani de la Mica Unire. De asemenea, vor fi expuse plachete și medalii dedicate domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum şi o unitate de măsură (oca) din timpul domniei sale. (Muzeul Județean Argeș)

Sâmbătă – 21 ianuarie 

Ora 11.30 – SCUFIȚA ROȘIE (Sala ,,Liviu Ciulei)

Durata – 40 m, fără pauză

Vârsta recomandată / peste 3 ani

Adaptare după Frații GRIMM

Dramatizare de Carmen CĂLIN

Regia artistică / Andreea BOTESCU-BOȚÂRCĂ și Mihai SAVU

Scenografia / Mihaela DINU PIȚIGOI

Muzica / Florin DUMITRU

Regia muzicală / Remus NEGOȘANU

Distribuţia: Andreea BOTESCU-BOȚÂRCĂ, Cristina MUSCALU, Olga PODARU, Aura FLOROIU, George SLĂTIOREANU, Mihai SAVU.

Detalii: Basmul copilăriei care a traversat mări, țări și generații prinde viață pe scena Teatrului ,,Alexandru Davila”. Actorii Secției pentru copii și tineret ,,Așchiuță” dau viață personajelor din  Scufița Roșie, povestea celebră ce a încântat milioane de copii. Culeasă din folclorul european, de către frații Grimm, povestea Scufiței Roșii descrie aventura unei fetițe pe    care mama o trimite cu mâncare la bunica. În drum spre bunica ei bolnavă, fetița iese din           ascultarea mamei și se abate de la drum. Lupul este personajul negativ care, în final, primește pedeapsa meritată. Un basm cu tâlc transpus fermecător în scenă de actorii care reușesc să le transmită micilor        spectatori mesajul că, în cele din urmă, binele învinge răul.

Se joacă cu casa închisă – Biletele pentru acest week –end au fost vândute.

Ora 19.00 – PEDAGOG DE ȘCOALĂ NOUĂ (Sala Mare)

Durata 80 m, fără pauză

Vârsta recomandată / 10 – 16 ani

Adaptare după ,,Momente și schițe” de I.L.Caragiale

Regie artistică / Daniel BUCUR

Dramatizare și ilustrație muzicală / Daniel BUCUR

Scenografie  / Miruna VARODI

Coregrafie / Ramona TITOV

Distribuția:

Actorii: George SLĂTIOREANU, Olga PODARU, Ionuț OANȚĂ, Aura FLOROIU, Mihai SAVU, Cristina MUSCALU, Gabriela ROȘU, Andreea BOTESCU-BOȚÂRCĂ, Liliana ILINA,

Baletul: Ruxandra DIMULESCU, Maria POPA, Denisa MICKESZ

Detalii: Adaptare a binecunoscutelor schițe ale lui I.L.Caragiale, piesa, lucrată în maniera specifică   unui musical, se adresează copiilor și adolescenților (10 – 16 ani). Spectacolul expune în cheie comică portretul “pedagogului absolut”, un profesor de început de secol XX, arhetipul dascălului profund viciat, un contramodel pentru elevi și părinți. Violența fizică, amenințările, invectivele curg ca o ploaie peste “școlerii” terorizati. Sigur că există și excepții și pedagogul își dovedește bunăvoința față de copiii care au părinți sus-   puși…

Biletele sunt disponibile aici https://www.mystage.ro/bilete/pedagog-de-scoala-noua-3778/#/r=29653 sau la agenția de bilete a teatrului.

Duminică – 22 ianuarie 

Ora 11.30 – ISPRĂVILE LUI PĂCALĂ (Sala ,,Liviu Ciulei)

Durata 55 m, fără pauză

Adaptare de Gabriela Roșu și Nicolae Bănică

Regia artistică / Nicolae BĂNICĂ

Asistent regie / Gabriela ROȘU și Cristina DUMITRU

Scenografia / Mihaela DINU PIȚIGOI

Muzica / Remus NEGOȘANU

Regia tehnică / Dani SLĂTIOREANU

Distribuția: George SLĂTIOREANU, Gabriela ROȘU, Mihai SAVU, Olga PODARU, Ionuț OANȚĂ, Aura FLOROIU, Cristina MUSCALU, Andreea BOTESCU-BOȚÂRCĂ, Alina DIACONU/Cristina DUMITRU

Detalii: Spectacolul “Isprăvile lui Păcală” este o poveste populară românească axată pe înțelepciunea personajului care sancționează anumite vicii omenești. Vestitul Păcală pornește în lumea largă ca un exponent al dreptății și întâmpină în drumul său o multitudine de peripeții care fac deliciul micilor, dar și marilor spectatori. Popasul său la Popa Clăbuc, preot hapsân și fără scrupule, este      de bun augur. Prin istețimea sa și  jocul de cuvinte, nu doar că îi dejoacă acestuia planurile mârșave, dar în final îl și pedepsește. Este un spectacol care atrage micii spectatori nu numai prin ritmul alert, ci și prin lumină, muzică și culoare.

Se joacă cu casa închisă – Biletele pentru acest week –end au fost vândute.

Ora 19.00 – BARZA DOMNULUI MINISTRU (Sala Mare)

Adaptare după / Andre ROUSSIN

Regia/ Lucian IANCU

Costume / Geanina PUNKOSTI

Distribuția: Adriana TRANDAFIR, Mihai CIUCĂ, Laura COSOI/Ana BODEA, Doina TEODORU/Ioana ANCEA, Gabriel FĂTU

Detalii: Vă invităm să luaţi parte la una dintre cele mai spumoase comedii ale repertoriului francez. Ce se poate întâmpla când soţia unui important om de stat a rămas însărcinată?! Dar dacă, în acelaşi timp, află că şi fiica, viitoarea noră, precum şi fata în casă au rămas toate însărcinate?! O comedie explozivă şi extrem de vie, la care actorii și regizorul vă invită să râdeţi şi să vă simţiţi bine. Sunteți așteptați la un spectacol viu, plin de energie şi voie bună, un     spectacol proaspăt care vă va da şansa să uitaţi, pentru un timp, de grijile zilnice şi să vă amuzaţi alături de câţiva dintre actorii de seamă ai teatrului romanesc.

Biletele se găsesc la agenția teatrală și pe www.iabilet.ro

Marți, 24 ianuarie

Miercuri – 25 ianuarie

Joi – 26 ianuarie

Vineri – 27 ianuarie

Sâmbătă – 28 ianuarie

Alte activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:

25 – 28 ianuarie – ZIUA CULTURII NAȚIONALE – Expoziția celor mai reprezentative publicații din/despre opera eminesciană, aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene Argeș. (Holul Bibliotecii Județene Argeș).

În perioada 25 – 28 ianuarie – ACADEMICIENI – PREȘEDINȚI ȘI MEMBRI DE ONOARE AI ACADEMIEI ROMÂN – Expoziție Expoziție de facsimile cu autografe ale membrilor forului științific-cultural, din perioada 1866-1948, care se regăsesc pe documentele din fondul Secției Colecții Speciale. (Holul Bibliotecii Județene Argeș – Etajul al II-lea).

În perioada 25 – 28 ianuarie – FOAIA OFICIALĂ ROMÂNEASCĂ – Expoziție de reproduceri fotografice din volumul aniversar Monitorul Oficial – 110 ani (1832-1932). (Holul Bibliotecii Județene Argeș – Etajul al II-lea).

În perioada 25 – 28 ianuarie – GENERAȚIA ”Z”. EXPRESII ȘI EXPRESIVITAT – Expoziție de arte textile; alături de prof. MONICA DINU, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Argeș, expun foști elevi ai Liceului de Artă Dinu Lipatti din Pitești. (Holul Bibliotecii Județene Argeș).

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

Expoziția „Bolnița banului Radu Golescu”.

MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.

Alte activități organizate de MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:

Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor). Spectacolele Planetariului sunt între orele 09.00 – 17.00, de marți până duminică, doar cu programare la telefon: 0723.344.586. În perioada 24 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023, Planetariul Muzeului Județean Argeș va fi închis pentru public (revizie tehnică).

Expoziţia Flori de mină – Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44)

Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00

Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)

Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00

Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii” (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44, Intrarea din Bulevardul Eroilor)

Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00

Castrul roman Câmpulung-Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș)

Program de vizitare:luni-duminică: 09.00-17.00

Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)

Program: luni-duminică: 09.00-19.00

Casa Memorială „Dinu Lipatti”  (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș)

Program de vizitare:luni-duminică: 09.00-17.00

Cetatea Poienari (Căpățâneni, comuna Arefu, județul Argeș)

Închisă pentru lucrări de conservare și reabilitare.

Exit mobile version