Cine este Justin Capra?

0
496

justin_capraAti auzit de Justin Capra? Daca nu, va spunem noi astazi cine este. Daca da, doar va reamintim…

Justin Capra (Vergilius Justin Capra) s-a nascut la 22 februarie 1933, in Magureni, judetul Prahova si este unul dintre cei mai mari inventatori romani. A urmat scoala primara si liceul la Campina. Dupa terminare, se inscrie la Scoala Superioara de Aviatie, unde a absolvit ca subinginer in aviatie. In 1974, la insistentele ministrului Octavian Groza, se va prezenta la Institutul Politehnic din Bucuresti pentru echivalarea studiilor, primind, abia atunci, si diploma de inginer.

Inca de mic copil a manifestat o reala pasiune pentru stiinta. In scoala primara isi sculpteaza mai multe papusi din lemn, plasate pe un disc pus in miscare de cateva roti dintate de la un ceas stricat. Elev de liceu fiind, Justin creeaza un motor ce pornea la o simpla comanda verbala. La varsta de 23 de ani, in 1956, tanarul inventa primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Ideea sa este preluata de americani si, 7 ani mai tarziu, Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cumings prezentau acelasi rucsac zburator, sub o alta denumire insa, pe care il brevetau ca inventie proprie… Se pare ca inventatorul roman fusese umilit de ai sai colegi oameni de stiinta si, dorind sa ceara ajutorul pentru a-si realiza inventia, se increzuse in persoane nepotrivite. Doi ani mai tarziu, era arestat si batut de securisti pentru ca fusese vazut iesind din cladirea Ambasadei SUA. Cu toate acestea, a continuat sa lucreze in magazia sa umila si sa creeze si alte masini, aparate de zbor, dispozitive antigravitationale.

Acelasi Justin Capra este si realizatorul unui micro-autoturism, Soleta, care consuma 0,5 l/100 km si al unei motorete care functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, cu o autonomie de 80 km). Cea mai remarcabila dintre aceste inventii este Soleta 150 Ecor; are o greutate de 95 kg si este capabila sa parcurga 100 km cu 0,5 litri de combustibil. A mai produs si un alt model, Soleta I.C.200, care poate ajunge la 67 km/h. Masinile inventatorului Justin Capra nu au fost produse in serie.

In 2000, inventiile lui insumasera 77 de masini, una mai nastrusnica decat alta, multe fiind prioritati la nivel mondial, 57 de prototipuri de automobile, dintre care 10 cu propulsie electrica, 13 motorete – opt cu propulsie electrica, sapte aparate de zbor neconventionale – un elicopter miniatural, de dimensiuni foarte mici –, cateva studii ale unor sisteme noi de sustentatie si cercetari fundamentale.

Premii si distinctii

  • Inventatorul Justin Capra a primit pe data de 20 mai 2008 Premiul Dan Voiculescu, in valoare de 300.000 RON.
  • Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler (2008)

Justin Capra la National Geographic

Justin Capra in presa:

  • 19 mai 2011: Prahoveanul Justin Capra a inventat masina care consuma 0,5 litri de combustibil la suta de kilometri, Adevarul. (Pentru articol, click aici.)
  • 27 mai 2011: (VIDEO) O viata intreaga dedicata cercetarii, reportaj Observator Antena 1. (Pentru video, click aici)
  • Octombrie 2008: Justin Capra, Esquire (articol aici).
  • 18 februarie 2008: Masina cu cinci locuri este o crima ecologica si spatiala, Gandul. (Articol aici.)
  • 13 februarie 2008:Justin Capra: inventator, maturator, filozof si pustnic, Gandul. (Pentru articol, click aici.)
  • 3 iunie 2007: Justin Capra si-a prezentat hibridul, Adevarul. (Articol aici.)

Pentru mai multe informatii  despre Justin Capra puteti accesa site-ul www.wikipedia.org.