MafiaÎn ultimii ani, la nivelul instanţelor şi parchetelor argeşene, lucrurile nu funcţionează deloc, dar deloc cum ar trebui! Deşi salariile şi condiţiile de muncă au devenit similare celor din vestul Europei, deşi judecătorii şi procurorii beneficiază de garanţii legale care îi feresc de orice presiuni, ca şi de imixtiunea politicului în activitatea lor, lucrurile au scăpat complet de sub control.
Tot mai multe voci se ridică şi îl indică drept responsabil pentru haosul şi abuzurile din ce în ce mai grave din justiţia argeşeană pe judecătorul Marius Gabriel Săndulescu, fost preşedinte al Curţii de Apel Piteşti, actual vicepreşedinte al instituţiei!
Din această hidră care compromite iremediabil justiţia în Argeş fac parte judecători, procurori, avocaţi, experţi judiciari etc.
Printre acuzele care îi sunt aduse judecătorului Marius Gabriel Săndulescu sunt comiterea în mod direct şi prin interpuşi a unor presiuni asupra raportorului din Piteşti al CSM, pentru ca acesta să nu-şi respecte îndatoririle de serviciu (dar CSM l-a sancţionat totuşi pe magistrat, în pofida presiunilor, pilelor şi relaţiilor!), favorizarea accederii în magistratură a raportorului CSM din Curtea de Argeş (fără examen) în ideea de a o înregimenta în „echipă”, relaţii condamnabile de morala creştină întreţinute cu preşedinta Curţii de Apel Craiova etc. Asta o spune presa de mult, dar pare să nu prea conteze!
Mai grav este că, cu participarea unor procurori şi avocaţi, un grup de judecători de la instanţele argeşene, toţi din grupul de apropiaţi ai vicepreşedintelui Curţii de Apel Piteşti, se implică direct în „coordonarea” unor dosare de daune de asigurări unde se plătesc despăgubiri de sute de mii şi chiar milioane de euro.
Printre cei acuzaţi în aceste speţe se numără, în afara judecătorilor, procurorul Laurenţiu Palaghia de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, procuror despre care se spune că a intervenit nu o dată în instrumentarea unor dosare penale în care adevărata miză sunt despăgubirile de la societăţile de asigurări. Potrivit informaţiilor noastre, există procurori din subordinea lui Laurenţiu Palaghia care au recunoscut că şeful lor are interes direct în anumite dosare, că intenţionează „să-i facă” pe anumiţi inculpaţi care în mod evident nu au nicio vină!
De asemenea, chiar dacă regulamentul nu permite efectuarea de înregistrări în cadrul şedinţelor de judecată, s-a făcut o excepţie, în sensul că pur şi simplu nu s-a mai cerut permisiunea completului. Şi… există totuşi probe de necontestat care arată reaua-credinţă a unor doamne judecător care le-au aplicat unor avocaţi un tratament atât de ostil încât ar reprezenta, doar el, motiv de strămutare a cauzelor şi dovada certă a lipsei de imparţialitate a magistraţilor. Este vorba de acordarea unor timpi hilari pentru a pune concluzii în dosare, gen „Domnule avocat, aveţi un minut la dispoziţie!”, de respingerea pe bandă a tuturor martorilor solicitaţi, de neacceptarea niciunei probe, de respingerea fără deliberare a tuturor cererilor depuse la dosar de părţile luate „în colimator” etc.
Justiţiabilii, confruntaţi cu această cruciadă împotriva intereselor lor, provenită tocmai de la cei din partea cărora ei aşteptau şi aşteaptă dreptate şi respectarea drepturilor lor fundamentale, intenţionează să se adrese atât conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a obţine sancţionarea profesională a celor vinovaţi, cât şi celor de la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, indiferent sub ce formă sau denumire va fi reînfiinţată, pentru a obţine tragerea lor la răspundere penală!
Per a contrario, când interesele o cer, dosarele zac cu anii la Parchet, aşa cum se întâmplă cu dosarul deschis celor din aşa-numitul Cartel de la Mărăcineni, care sunt „investigaţi” încă din 2012. Dosarul zace în sertar în loc să ajungă în instanţă, deşi probatoriul este îndeajuns de solid pentru a asigura tragerea lor la răspundere penală! Culmea, tot membrii cartelului sunt supăraţi şi-l toarnă la ziare, deoarece ei ar dori un NUP, pe care Laurenţiu Palaghia nu poate să-l ofere, preferând să bată pasul pe loc. Aşa este mai sigur pentru magistrat şi nici nu creează mari probleme cu cartelul!
În altă ordine de idei, justiţiabilii hăituiţi de sistemul de justiţie strâmb din Argeş vor ţine în luna martie capul de afiş în mass-media naţională, la emisiuni de maximă audienţă! Va fi cel puţin interesant!
D.M.D.
P.S. Este foarte tare că vicepreşedintele Curţii de Apel Piteşti ştie pe de rost numere de dosare în care n-a intrat niciodată! Dovadă că-l interesează al naibii, nu-i aşa?