Zona Metropolitană Pitești, între mit și realitate

1
786

          Zona Metropolitană Pitești. Există pe hârtie, nu și în fapt.

          Pitesti2 Legislația română în vigoare definește termenul de zonă metropolitană ca fiind o „zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane şi localităţile urbane şi rurale aflate în zona imediată, la distanţă de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relaţii de cooperare pe multiple planuri. Acestea funcţionează ca entităţi juridice independente, fără personalitate juridică”. Din Zona Metropolitană Pitești se presupune că vor face parte localități ca Albota, Bascov, Bradu, Mărăcineni, Mioveni, Moșoaia, Ștefănești. Teoretic, căci practic se pare că încă mai întâmpinăm probleme.

Un prim motiv pentru care Zona Metropolitană Pitești întârzâie să apară este transportul metropolitan. Sau, mai degrabă, lipsa cu desăvârșire a acestuia. La ședința Colegiului prefectural, desfășurată în luna august, au participat și primarii localităților incluse în Zona Metropolitană Pitești și au fost invitați și parlamentari argeșeni. Din lipsă de timp ori de interes, aceștia din urmă s-au lăsat mult așteptați. Desigur, s-a ridicat și problematica zonei despre care discutăm.

Soluții s-au căutat, s-au dezbătut, însă din păcate nu s-au și adoptat. Edilul comunei Bascov, Gheorghe Stancu, a sugerat ca transportul metropolitan să fie asigurat de Publitrans 2000 SA. Și primarul localități Micești este de părere că fără mijloace de transport, existența Zonei Metropolitane Pitești este doar o idee lipsită de sens.

Desigur, rezolvarea acestei probleme ar însemna mult mai multe costuri. Adică ar fi necesară și o modernizare a stațiilor de călători, amenajarea de spații pentru vânzarea de bilete, afișaje cu traseele autobuzelor și orarele lor și multe altele. Președintele Consiliului Județean se apără spunând că nicăieri în România nu există transport metropolitan. Da, asta chiar e o consolare!

Cu toate acestea, crearea unei zone metropolitane în județul Argeș ar veni să optimizeze circulația și să o sistematizeze, precum și să îmbunățească transportul în comun. Pentru că există un impresionant număr de persoane care lucrează în alte localități decât cele în care domiciliază, adoptarea unor soluții cât mai rapide ar veni să le ușureze viața în mod cât se poate de direct. Până atunci, însă, Zona Metropolitană Pitești rămâne un tărâm la fel de real ca Narnia sau Țara Minunilor.

Redactor: Tudor Andrei

1 Comentariu

  1. Daca tot nu s-a implementat niciun proiect de zona metropolitana la nivel national ,de ce sa-l implementeze Argesul?Ar fi rusinos!

Lasa un raspuns