Zeci de mii de pensii se vor recalcula

0
110

Aproximativ 100.000 de pensii s-ar putea recalcula din oficiu începând cu 1 octombrie a.c., așa cum prevede un amendament trimis spre promulgare preşedintelui României.  Beneficiarii ar fi persoane care s-au pensionat în perioada 1990 – – 1 ianuarie 2011 și care au lucrat în grupele I şi II de muncă.

Unul dintre iniţiatorii proiectului de act normativ pentru modificarea Legii pensiilor publice, deputatul PSD Ilie Toma, a declarat că procesul de recalculare a pensiilor pentru aceşti beneficiari va începe la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.

„Proiectul de lege ce a fost votat în Camera Deputaţilor îndreaptă inechităţile şi dezechilibrele create de-a lungul timpului prin diverse articole legislative care s-au suprapus şi se pare că nu au fost cele mai eficiente. (…) El se adresează unui număr de aproximativ 100.000 de pensionari, la nivel naţional. În judeţul Hunedoara, vor fi recalculate în jur de 12.000 de dosare care includ mineri, siderurgişti, constructori, grupele I şi II de la CFR, toate categoriile care, la vremea respectivă, au fost încadrate în grupa I – grupă specială şi grupa a II-a – grupă deosebită”.

Deputatul Ilie Toma, și fost director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, a mai explicat că prin noile reglementări, stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 20 de ani de muncă pentru mineri şi 25 de ani pentru siderurgişti. Efortul bugetar necesar pentru acoperirea sumelor rezultate ca urmare a recalculării pensiilor a fost estimat de către parlamentarul PSD la circa 70 milioane de lei pe an.

Lasa un raspuns