Vrei să lucrezi la SRI? Iată tot ce trebuie să știi!

0
2211

Serviciul Român de Informații a luat ființă pe 26 martie 1990 și este unul dintre serviciile secrete române, alături de SIE. Este o autoritate care se ocupă de culegerea și valorificarea informațiilor exclusiv pe teritoriul României.

conditii_angajare_SRIAcesta culege, verifică și valorifică informațiile necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării a acțiunilor care sunt de natură să lezeze siguranța națională a României și desfășoară activități vizând apărarea secretului de stat și prevenirea scurgerii de informații care nu pot fi făcute public din punct de vedere legal.

SRI și SIE au pus la bătaie mai multe locuri de muncă pentru cei care vor să lucreze în interiorul uneia dintre cele două structuri. Se caută specialiști în IT, electronică, juriști, psihologi, economiști, traducători, medici, tehnicieni dentari și asistente medicale.

Candidații care își doresc să aplice la unul dintre posturile disponibile în cadrul SRI trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie cetățeni români și să aibă domiciliul în țară;
  • să aibă cultură generală și capacitatea de a se exprima corect și coerent în limba română;
  • să aibă pregătire profesională în domeniul solicitat;
  • să aibă o stare de sănătate bună;
  • să vorbească fluent cel puțin o limbă străină (pentru ofițeri).

ofiteri_SRICandidații în curs de cercetare, urmărire sau judecată penală sau condamnați penal nu sunt eligibili pentru o carieră la SRI sau SIE.

Dacă au trecut de probele eliminatorii, urmează înscrierea propriu-zisă și depunerea dosarelor de concurs.

Prima este proba pentru evaluarea nivelului de cunoaștere a unei limbi străine (engleză, franceză, germană, rusă, italiană, spaniolă, ucraineană, maghiară, turcă, greacă). Este un test grilă care are o pondere de 20% în media finală. Apoi, candidații susțin proba de evaluare a nivelului de cultură generală. Este tot un test grilă, cu întrebări din domenii diverse (limba și literatura română, istoria românilor, istorie universala, geografia României, filosofie, sociologie, economie politică, științe exacte). Acest test are o pondere de 40% din media finală. Restul de 40% reprezintă rezultatul de la evaluarea psihologică complexă (testul de inteligență susținut în cadrul probelor eliminatorii).

Test de cultură generală SRI

1.Care este cel mai înalt vârf muntos din România?

a) Omu b) Negoiu  c) Moldoveanu d) Gutâi

2. Capitala Spaniei este?

 a) Madrid b) Barcelona c) Lisabona d) Valencia

3. Care este planeta cea mai mică din sistemul nostru solar?

a) Mercur b) Venus c) Marte d) Neptun

4. Contracțiile inimii se numesc?

 a) sistole b) puls c) ritm cardiac d) diastole

5. În condiții normale, azotul este prezent în aer:

a) în procent minoritar b) în același procent cu oxigenul c) în procent majoritar d) în același procent cu bioxidul de carbon

Lasa un raspuns