Vom scăpa de cozile de la înmatriculări! Birou unic la sediul RAR

0
126

Cozile infernale de la înmatriculări ar putea fi istorie odată cu înfiinţarea Biroului Unic de Înmatriculare, care să comaseze serviciul public de înmatriculare şi serviciile conexe. Cel puțin așa prevede un proiect de lege care promite scurtarea timpului de așteptare la înmatriculări.

Actul normativ iniţiat de deputatul PSD Mihai Weber propune înfiinţarea unui Birou Unic de Înmatriculare în cadrul sediilor Registrului Auto Român. Astfel nu ar mai fi nevoie să facem drumuri la mai multe instituţii: ANAF, Impozite şi Taxe Locale, Registrul Auto Român şi Direcţia Regim Permise şi Înmatriculări.

De asemenea, ar urma ca acelaşi număr de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), respectiv ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP), care în prezent lucrează în propriile sedii, să desfăşoare aceeaşi activitate, însă în sediile Registrului Auto Român.

Conform iniţiativei legislative, softul necesar noii instituţii va fi achiziţionat de Ministerul Transporturilor, care are obligaţia să-l implementeze până la data de 1 ianuarie 2019.

„Unificarea serviciilor de înmatriculare se va realiza într-o primă fază prin încheierea de protocoale de colaborare între instituţiile implicate în procedură, pentru a comasa în acelasi spaţiu al Registrului Auto Român resursele umane proprii şi ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a echipamentelor necesare”, a explicat deputatul Mihai Weber.

Mai simplu pentru cetăţeni

În acest fel, susţine iniţiatorul, românii vor avea acces mai rapid la toate serviciile necesare înmatriculării auto, pentru încărcarea uniformă a informaţiilor în baza de date, dar şi pentru a se oferi posibilitatea dispunerii unor acţiuni în cazul creşterii temporare a numărului de solicitări.

Acesta își dorește o simplificare a procedurii de înmatriculare a autovehiculelor, venind astfel în sprijinul cetățenilor: ”Pentru că procedura de înmatriculare a autovehiculelor implică, în prezent, mult prea multe drumuri şi timp pierdut pentru români, am iniţiat un proiect de lege care propune înfiinţarea unui Birou Unic pentru Înmatricularea Autovehiculelor. Concret, proiectul de lege iniţiat prevede ca toate procedurile necesare înmatriculării unui autovehicul să aibă loc într-o singură locaţie. Astfel, va fi mai simplu pentru cetăţeni, se va elimina birocraţia, iar timpul petrecut la ghişee se va scurta considerabil”, a mai precizat deputatul PSD.

Se pare însă că această luptă împotriva debirocratizării nu va fi ușor câștigată. Analistul politic, Adrian Zăbavă, susţine că ”Schimbarea nu vine de la rotiţele mărunte. Pentru asta e nevoie de o asumare politică a temei. Debirocratizarea a mai fost abordată, a mai fost temă politică, dar de aici până la a face ceva e cale lungă. Doar Guvernul Cioloş a încercat ceva, pentru că viza un public pentru care debirocratizarea însemna ceva. Este însă nevoie de mult mai mult. Cei care ar putea să facă ceva în direcţia debirocratizării nu stau la cozi ca românii de rând. Puterea oferă privilegii şi sistemul aşa funcţionează. Din păcate, nu este o problemă interesantă pentru mulţi din cei care contează. După temele care se perindă pe agenda politică cred că tema derocratizării mai are de aşteptat. Din păcate, e o temă care necesită linişte pe scena politică”, conchide analistul.

Lasa un raspuns