Unul dintre cei mai cunoscuti hackeri romani a iesit din inchisoare si povesteste cum a atacat Pentagonul, NASA, Google si Marina Regala Britanica!

0
832

cei_mai_cautati_hackeriNumele lui: Razvan Cernaianu. Originar din: Ramnicu Valcea. Profesie: hacker. Si nu unul oarecare…ci unul dintre cei mai notorii hackeri din lume! Cariera lui a inceput la varsta de 13-14 ani, cand a spart un forum pentru a-si recupera un cont de administrator si s-a sfarsit in 2012, cand a fost condamnat la 2 ani de inchisoare pentru faptele sale. Si o uluitoare amenda de 93.000 de euro! Care-i viata lui acum? Veti descoperi in continuare!

Era cunoscut in mediul online ca TinKode si a fost o buna vreme unul dintre cei mai cautati hackeri din lume. Motivul? A reusit sa sparga zeci de site-uri, printre care Pentagonul, Google, NASA sau cel al Marinei Regale Britanice. Un lucru impresionat, credem noi, pacat insa ca actiunile sale erau considerate infractiuni… El spune ca atacurile lui au fost facut strict in scopuri informative si nu “malitioase”, anuntand de fiecare data administratorii de sistem ai acelor companii daca sesiza probleme si nereguli. Justitia insa, ramane justitie, asa ca in anul 2012 Razvan Cernaianu se trezea intr-o celula mica, cu alti 6 detinuti, experimentand un trai pe care se pare ca nu il doreste nimanui.

Din fericire, pedeapsa ce i-a fost aplicata a fost una cu suspendare, asa ca timpul petrecut in inchisoare a fost unul destul de redus, de doar 90 de zile, insa suficient pentru a-i oferi tanarului o lectie importanta: “Sa-ti risti libertatea nu merita pentru nimic in lume!”. Si cu toate traumele suferite acum, pasiunea a ramas pasiune pentru el, asa ca a decis sa isi desfasoare activitatea in legalitate, infiintand compania Cyber Smart Defence, alaturi de Madalin Dumitru, o cunostinta din domeniul IT. Si-a lasat in urma trecutul de TinKode si acum, ca un adevarat profesionist, ii ajuta pe clientii sai, in calitate de CTO al companiei, sa descopere vulnerabilitatile si noi metode de exploatare a infrastructurii IT.

Care este hack-ul lui preferat? Are de unde alege, ce-i drept, insa spune ca atacul asupra Marinei Regale Britanice ii aduce amintiri placute si o reala senzatie de mandrie. Ce l-a determinat pe Razvan sa atace site-ul? S-au laudat prea tare oficialii britanici ca au investit in sistemul lor de securitate 500 de milioane de lire sterline si ca este unul imbatabil! Cu orgoliu de hacker la purtator si o curiozitate acuta, romanul nostru a tinut sa le demonstreze ca se inseala cu desavarsire si a reusit! Intr-o saptamana a facut public accesul la site si le-a aratat britanicilor cine este si ce poate! Noroc ca si-au recunoscut oamenii greseala ulterior… Ce este si mai interesant este cum a fost descoperit. Nu pentru ca ar fi lasat vreo urma sau vreo dovada in urma sa ori din neglijenta, ci pentru ca a avut incredere in oameni, intr-un prieten cu gura sloboda care l-a dat pe mana unui ofiter sub acoperire! Trist, dar adevarat…

Ce face el acum? Este doar fericit! Si-a transformat pasiunea si talentul intr-o afacere legala, face audit de securitate si teste de penetrare a infrastructurilor IT si spune ca a invatat multe din trecutul sau. Desigur, inca il mai macina placerea de a fi puternic si dorinta de cunoastere, insa acum stie ca libertatea trebuie pretuita si legalitatea – respectata. Inchisoarea ii invata multe pe oameni, ce-i drept!…

Redactor: Tudor Andrei