Unele alimente vor fi ieftinite. Motivul? Ți-l spunem noi!

0
620

Noi reguli se vor aplica în magazine pentru a reduce rispa de alimente, avându-se în vedere că  România este una dintre cele mai risipitoare ţări din Uniunea Europeană, cu peste două milioane de tone de alimente aruncate anual la coş. Și acest fapt se constată deși românii au venituri mici în comparație cu alte țări europene. Dacă acum produsele se vând la preţ mai mic doar cu câteva zile înainte de expirare, noua lege obligă magazinele ca prețurile să fie reduse chiar şi cu două săptămâni înainte de termenul de expirare. Această lege va fi obligatorie pentru mărfurile care au termene de valabilitate cuprins între o lună şi şase luni.

Pentru alimentele care au termen de valabilitate mai scurt, de genul laptelui, pâinii sau cărnii, ieftinirea trebuie făcută cu două zile înainte de termenul de valabilitate.

Se încearcă astfel și crearea online a unei burse a alimentelor nevândute. Se vor dona către spitale, orfelinate sau cămine pentru bătrâni toate alimentele nevândute. Magazinele şi distribuitorii vor fi obligaţi să se înscrie pe această bursă şi să ofere mărfuri. Amenzile pentru firmele care nu respectă aceste reguli ajung până la 10.000 lei.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar putea veni cu propriile recomandări pe tema măsurilor de reducere a risipei de alimente la nivel comunitar. Ar putea fi redus TVA-ul la alimentele aproape de expirare, restricţiile privind donaţiile ar urma să fie ridicate, iar confuziile privind termenele de valabilitate vor fi rezolvate. Aceste măsuri urmează să fie votate în Parlament.

La nivelul UE sunt risipite, anual, aproape 90 milioane tone alimente, iar obiectivele Bruxelles-ului sunt de a reduce această cantitate la jumătate până în 2030.

În întreaga lume, sunt risipite peste 1,3 miliarde tone. Astfel, anual, ajung la coşurile de gunoi mărfuri estimate la peste 750 miliarde de dolari.

 

Lasa un raspuns