Un milion de doze de vaccin antigripal pentru pacienții din întreagă țară

0
86

Ministerul Sănătății a distribuit luni Direcțiilor de Sănătate Publică din toată țara un milion de doze de vaccin antigripal, nu număr dublu față de anul trecut. Se dorește astfel asigurarea vaccinării unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. Până în 26 noiembrie au fost vaccinate antigripal 14.465 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății.

Primele doze de vaccin au fost distribuite în București și în județele Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Buzău și Prahova, în celelalte județe vaccinul urmând să ajungă în zilele următoare.

În București au fost distribuite 36.630 de doze, în județul Constanța au ajuns 91.170 de doze, în Ilfov – 6.520 de doze, în Călărași – 20.207, în Giurgiu – 5.215 doze, în Teleorman – 17.780, Buzău – 23.487 și în Prahova – 43.465 de doze.

Potrivit ultimelor date de la Institutul de Sănătate Publică, până acum nu au fost înregistrate cazuri de gripă. În ultima săptămână, peste 83.500 de persoane au ajuns la doctor cu infecții respiratorii acute și pneumonii, cu 3,7% mai puține față de aceeași săptămână din 2016 (86.996) și cu 7,6% mai multe față de săptămâna precedentă (79.895).

În România, în 2016-2017 au fost aproape 800 de cazuri de gripă și 27 de decese. Numărul anual al deceselor poate ajunge până la 10% dintre aceste cazuri, oscilând între 250.000 și 500.000.

În sezonul 2015-2016, dintre cei care s-au îmbolnăvit de gripă, 55,5% au avut nevoie de spitalizare. Cele mai multe dintre cazurile de gripă au fost înregistrate în rândul persoanelor peste 65 de ani – 69,6%, care au avut nevoie și de internare, arată un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Tot în sezonul 2015-2016, în România au murit 107 persoane din cauza virusului gripal, de 2,7 ori mai multe decât în sezonul precedent, în contextul în care rata vaccinării antigripale în rândul populației generale a fost de 3,2%. De altfel, dintre cele 107 persoane care au decedat din cauza gripei, 106 nu fuseră vaccinate.

Gripa este o boala infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, cu severitate diferită de la un sezon la altul. În general, frecvența infecțiilor respiratorii este mai crescută în intervalul noiembrie-martie.

Simptomele gripei sunt adesea similare virozelor și guturaiului. Debutul gripei este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febră 39-40 de grade Celsius, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseală, dureri la nivelul globilor oculari, nas înfundat, tuse, lipsa poftei de mâncare, uneori greață, vărsături și chiar diaree.

Gripa se poate complica și astfel apar pneumoniile, care pot fi primare sau secundare. Alte complicații sunt: cardiovasculare (miocardita), nervoase (encefalita, meningita), sindromul Reye. Copiii sub doi ani care se îmbolnăvesc trebuie să fie internați, din cauza riscului crescut de complicații.

Pentru a evita confuzia dintre răceală și gripă, medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat că răceala este dată de vreo 300 de virusuri respiratorii, altele decât cel gripal.

”Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”.

 

Lasa un raspuns