Turneul extraordinar al marelui violonist norvegian Henning Kraggerud

0
497

Lipatti Evenings au drept invitat în luna decembrie un violonist norvegian de mare prestigiu, Henning Kraggerud, care susţine, alături de talentatul pianist român Răzvan Dragnea, un turneu cu recitaluri la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea în data de 17 decembrie, ora 19, la Filarmonica Braşov în data de 18 decembrie, ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu în data de 19 decembrie, ora 19, iar pe 20 decembrie la Teatrul „Al. Davila” din Piteşti. În program sunt sonate de Mozart, Brahms şi Franck, precum şi două piese din ciclul Equinox compus de Henning Kraggerud.

Turneul face parte din secţiunea internaţională a Serilor Lipatti 2015-2016, denumită Lipatti Evenings şi constituită într-un proiect în sine al programului, „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.17 dec serile Lipatti 1

Henning Kraggerud este un muzician norvegian complex – violonist, violist şi compozitor – şi a devenit unul dintre cei mai remarcabili solişti internaţionali originari din Scandinavia. Violonistul cântă pe o vioară Guarneri del Gesù, Cremona, 1744.

Kraggerud s-a născut la Oslo în 1973 şi a studiat vioara cu Camilla Wieks, Emanuel Hurwitz şi Stephan Barratt Due, iar apoi şi-a construit o carieră internaţională prin apariţiile sale solo în Europa, Rusia şi Statele Unite, cântând alături de orchestre de prim rang conduse de dirijori importanţi.

Şi-a făcut debutul în Statele Unite în 1998 la Carnegie Hall alături de Orpheus Chamber Orchestra, iar apoi a susţinut concerte cu Cincinnati Symphony Orchestra şi Seattle Symphony. În Marea Britanie a concertat alături de Scottish Chamber Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi Detroit Symphony Orchestra. A colaborat în cadrul unor recitaluri şi al unor concerte de muzică de cameră cu mulţi muzicieni talentaţi, fiind cunoscut de asemenea şi ca un bun concert-maestru pentru orchestrele de cameră. Talentul improvizaţiei şi experienţa de compozitor l-au făcut să-şi compună singur cadenţele din concerte.

Cu o mare dăruire faţă de muzica de cameră, Kraggerud cântă în festivalurile de muzică importante, recentele colaborări incluzând proiectul Szymanowski Focus iniţiat de Piotr Anderszewski la Wigmore Hall din Londra, cât şi la Zankel Hall din cadrul Carnegie Hall din New York. Kraggerud a cântat la festivalul de la Verbier împreună cu Joshua Bell, Leonidas Kavakos şi Martha Argerich.

Violonistul norvegian a fost răsplătit cu prestigiosul premiu Grieg, iar Festivalul Internaţional de la Bergen l-a desemnat artist rezident în 2004. În anul 2008 a primit premiul Spellemann, echivalentul norvegian al premiului Grammy, pentru albumul Eugéne Ysaÿe „Şase sonate pentru vioară solo”, iar în anul 2011 premiul Gammleng, creat de Fondul pentru Artişti din Norvegia, la categoria Artă Muzicală.

Kraggerud a fost numit codirector artistic la Risør Festival of Chamber Music în 2011. În acelaşi an a apărut la Hong Kong International Chamber Music Festival şi la Seoul Spring Festival. A concertat în 2012 la Rio International Chamber Music Week în Brazilia şi la Stavanger International Chamber Music Festival. Alături de Imogen Cooper şi Adrian Brendel a apărut la „LSO St Luke’s” în seria de concerte de muzică de cameră organizată de BBC. Tot din anul 2012 a devenit director artistic al Tromsø Chamber Orchestra.

Henning Kraggerud predă un curs internaţional de vioară la Royal Northern College of Music din Manchester, este director artistic la Arctic Philharmonic Chamber Orchestra şi profesor la Barratt Due Institute of Music din Oslo.

razvan_dragneaPianistul Răzvan Dragnea a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Hochschule der Künste din Berlin. În 2001 a obţinut bursa DAAD – Deutsche Akademische Austauschdienst – pentru a studia la Stuttgart şi München. Este distins cu diverse premii naţionale şi internaţionale, între care Premiul III la Concursul Internaţional „George Enescu” (Bucureşti, 2003), Medalia de Argint la Concursul Internaţional de pian de la Porto (2002), Premiul III la  Concursul Internaţional de pian „Lory Wallfisch” (2003), Premiul Mozart (Paris, 1994), Premiul Jeunesses Musicales (Bucureşti, 1993), Premiul Remember Enescu (1999), semifinalist al Concursului Internaţional de pian Pretoria/Africa de Sud (2000) ş.a. Răzvan Dragnea deţine un repertoriu vast şi reprezentativ – de la Bach la Beethoven până la Enescu şi compozitori contemporani – susţinând concerte şi recitaluri în România şi în străinătate: Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Portugalia etc.

A colaborat cu soprana Mariana Nicolescu, precum şi cu unii dintre cei mai importanţi dirijori – Horia Andreescu, Emil Simon, Iosif Conta, Gheorghe Costin, Taco Kooistra, Winston Wogel, Alexander Walker, Janco Zsolt şi Horvath Joszef.

Răzvan Dragnea, nelipsit din Serile Lipatti de la Fundăţeanca, a avut un recital de mare succes, în august 2015, în cadrul secţiunii Lipatti Evenings găzduite de Chamber Music Festival din Kopavogur, Islanda.

Lasa un raspuns