Top pateuri vegetale pline de E-uri

0
233

Pentru că ne aflăm în perioada de post, mulți români preferă ca și gustare pateurile vegetale. Cât sunt ele de vegetale și de sănătoase, însă?!

Conservele de pate vegetal de pe piaţă sunt pline de aditivi alimentari. Nicio conservă nu are sub 11 astfel de coloranţi, conservanţi sau potenţiatori de gust, iar maximum de E-uri depistate pe eticheta unui produs este de 15. Mai grav e faptul că, faţă de anii precedenţi, numărul de aditivi alimentari este într-o continuă creştere, atrage atenţia Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons.

Primul loc în topul pateurilor vegetal cu cele mai multe E-uri îl ocupă Cris-Tim, produs tartinabil cu măsline, care conţine 15 E-uri, urmat de Baroni – Pate vegetal, Modova în bucate – Pastă vegetală tartinabilă cu ardei, Vascar – Vascar Vegetal şi Auchan – Pastă vegetală tartinabilă, toate conţinând câte 14 E-uri. La pol opus, printre conservele cu doar 11 E-uri se numără Bucegi – Pate vegetal cu ciuperci sau Carrefour – Pastă vegetală cu măsline.

Însă nu doar E-urile sunt în exces în pateurile vegetale, ci și sarea și zahărul. La 100 de grame de produs, un pate vegetal poate conține până la 1,89 grame de sare!

Este recomandat să consumăm în această perioadă cât mai multe legume, fructe, salate. Ne putem prepara în casă salată de vinete sau de humus, supe de legume, diverse preparate cu linte, fasole, dovlecei. Aveți mare grijă și la laptele vegetal – cel de soia nu conține deloc calciu!

Lasa un raspuns