Suspiciuni grave de corupţie la concursul pentru admiterea la Şcoala de Subofiţeri de la Drăgăşani şi la Şcoala de Subofiţeri de la Fălticeni

0
558
  • 11 nătărăi, cu note de 2 şi 3, au ajuns, printr-o şmecherie, să primească la recorectare nota 10 şi să le fure locurile unor candidaţi pregătiţi

De câteva zile, un nou scandal care priveşte Jandarmeria Română ţine prima pagină a ziarelor. Şi, fireşte, deschide buletinele de ştiri.

Pe scurt, în data de 23 octombrie a avut loc concursul pentru admiterea la Şcoala de Subofiţeri de la Drăgăşani şi la Şcoala de Subofiţeri de la Fălticeni. Toate bune şi frumoase iniţial, numai că, după inevitabilele contestaţii, 11 candidaţi, toţi examinaţi într-o sală de la Ploieşti, care obţinuseră la examen note de 2 şi 3 (!!) au fost notaţi cu 10 (!!!).

Pe cale de consecinţă, 7 dintre candidaţii declaraţi admişi la Drăgăşani şi 4 dintre cei admişi la Fălticeni au pierdut locurile câştigate PE DREPT în urma unui examen dificil pentru care s-au pregătit cât au putut de bine! Locurile le-au revenit celor de nota 2 şi 3, cunoscuţi acum în toată România drept „grupul de la Ploieşti”.

Ce spun organizatorii?

Potrivit Jandarmeriei Române, în urma unei erori, candidaţii care au susţinut examenul de admitere la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Prahova au primit testul folosit pentru verificarea funcţionalităţii sistemului electronic de transmitere a subiectelor, nu testul unic de concurs. Nefiind baremul real, candidaţii au primit iniţial note de 2 şi 3.

Ei au primit punctajul maxim după contestaţii, conform legii, susţine conducerea Jandarmeriei, care mai precizează că „o comisie de verificare s-a deplasat imediat la sediul IJJ Prahova, pe baza constatărilor urmând a se dispune măsurile legale”.

Noi nu credem aşa ceva. Explicaţia este, oricum, ineptă şi lipsită de sens.

Este greu de acceptat până şi că o astfel de eroare s-a putut întâmpla. Dincolo de faptul că nu există precedent, examenele de acest gen nu sunt lucrări de control care se dau o dată pe săptămână. Sunt concursuri de admitere care se pregătesc temeinic şi sunt organizate şi gestionate de o structură militarizată a statului român!

În altă ordine de idei, concursul putea fi cel mult anulat şi organizat din nou, pentru că nu poţi nota cu 10 un număr de 11 persoane care au primit note de 2 şi 3! N-are sens, este o aberaţie şi aşa ceva nu poate fi tolerat. Faptul că n-au fost în stare de nimic la un test, chiar fiind altul decât cel pe care trebuiau să-l susţină, nu are cum să ducă la concluzia că ar fi ştiut la perfecţie răspunsurile la testul corect!

Fără legătură cu examenul în cauză, dacă nu ştii cine a fost Alexandru Ioan Cuza, când a murit Mihai Viteazul şi în ce an a avut loc războiul ţărănesc condus de Gheorghe Doja, n-are cum să presupună nimeni că eşti expert în domnia lui Mircea cel Bătrân şi cunoşti totul despre Revoluţia de la 1848! În principiu, dacă eşti prost la un test care acoperă toată materia, cel mai probabil eşti prost la orice test de acest gen!

De fapt, se vorbeşte tot mai insistent că, printr-un aranjament făcut cu măiestrie la Ploieşti, nişte piloşi au reuşit să obţină locuri la cele două şcoli de subofiţeri deşi erau incapabili să susţină un examen corect. Printre cei 11 există, fără îndoială, şi persoane inocente, în afara combinaţiei.

Mai mult ca sigur, la fel cum s-a procedat cu deja celebrele concursuri care au avut loc acum vreo 10-12 ani la Inspectoratele Judeţene de Urgenţă, unde zeci şi zeci de posturi au fost şulfărite cu nesimţire pe bani grei, procurorii DNA vor descinde la IJJ Prahova pentru a verifica de ce s-a încălcat legea. Şi cine ar trebui să meargă la puşcărie!

Vom reveni imediat ce ancheta va prinde contur!

D.M.D.