Știrea zilei! Au fost eliminate peste 100 de taxe prin adoptarea legii Dragnea! Află care sunt acestea!

0
353

legea_dragnea_adoptataLegea iniţiată de Liviu Dragnea de eliminare a unor taxe nefiscale, printre care și taxa Radio-TV  fost adoptată marți de către deputați. Deși comisia de specialitate a încercat menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice, această variantă a fost respinsă.

Propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Liviu Dragnea, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptată într-o procedură de urgenţă lunea trecută de Senat, cu 89 de voturi pentru, o abţinere şi 17 voturi împotrivă.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Cu toate acestea premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că eliminarea taxei radio-tv este în afara legii și va decide, în funcţie de analiza ministerelor responsabile, dacă va ataca la Curtea Constituţională ”anumite elemente” din legea iniţiată de Liviu Dragnea de eliminare a unor taxe nefiscale.

”Sper să înţeleagă toată lumea în România că e uşor să tai taxe şi poate să fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc. Nu neapărat ce taxe pui în loc, dar taxa de timbru de mediu care a fost eliminată astăzi… şi noi, Guvernul, am susţinut eliminarea acestei taxe şi înlocuirea cu un alt sistem de taxe, nu pentru că vrem noi să fim mai răi cu românii şi vrem să-i punem să plătească taxe, ci pentru că această taxă de timbru de mediu, în primul rând suntem de acord, trebuie să fie una mai adaptată realităţii de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta Fondul de Mediu pentru a putea finanţa programul RABLA, pentru a putea finanţa programul Casa Verde”, a declarat Dacian Cioloş, în timpul unei deplasări la Centrul Tehnic Renault de la Titu.

Eliminarea acestei taxe atrage după sine si eliminarea sursei de finanţate pentru Fondul de Mediu pentru 2018, ceea ce înseamnă că programul RABLA nu va mai funcționa.

Premierul recunoaște că „sunt multe taxe pe care românii le plătesc şi care nu îşi au rostul, care înseamnîă multă birocraţie. Însă trebuie să ne gândim şi la ce punem în loc pentru a finanţa şi alte programe care sunt în interesul românilorsau ar trebui să-l amintem cu bani de la buget.”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, în plen, modul în care TVR şi Radioul Public s-au raportat la propunerea de eliminare a taxei radio-TV, propunând o taxă de 21 de lei/cetăţean pentru Radio şi de 34 de lei/cetăţean pentru TVR plătite de la bugetul de stat.

„Acest odios Parlament care a votat CA de la TVR care a aprobat o sumă mare din bugetul public pentru bugetul TVR, în viziunea dumnealor este odios. Poate această imaginaţie care este folosită pentru manipularea opiniei publice şi nu numai ar fi putut fi folosită pentru a prezenta un plan de redresare a TVR şi pentru a mări interesul românilor pentru această televiziune”, a spus Liviu Dragnea, în dezbaterea proiectul de lege vizând eliminare a 102 taxe.

Acesta dorește introducerea a două taxe pentru Radio şi TVR plătite din bugetul de stat, începând cu anul viitor.

„Acum se ia taxa din buzunarul stâng al românului şi din buzunarul drept al statului. Noi propunem ca finanţarea să fie una predictibilă. Atunci într-adevăr nu au teamă de control politic şi de influenţă politică. Începând cu anul viitor prin legea bugetului de stat să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, cea ce inseamnă un buget de 420 mil de lei, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de milioane de lei în numele fiecărui cetăţean, un total de 680 de milioane de lei”, propus Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat de asemenea că „(…) Radioul are venituri din care aproape jumătate sunt de la bugetul de stat, de aproximativ 95 de milioane de euro şi, într-adevăr, la un asemenea buget care face invidios orice post de radio privat nu are datorii.TVR depăşeşte 100 de milioane de euro şi are datorii de peste 150 de milioane de euro”.

Acesta a mai criticat și propunerile venite din partea TVR privind creşterea taxei pentru remedierea situaţiei instituţiei.

„Soluţiile care veneau din partea TVR erau creşterea taxei TV, adică ni se propunea ca un management prost cu rezultate dezastruoase să fie suportat tot de către cei care primesc acasă factura electrică, care sunt obligaţi să plătească această nepefomanţă”.

Liderul PSD consideră că vina nu aparține angajaţilor TVR pentru situaţia instituţiei, ci a celor care nu au mai verificat dacă „cei care au primit votul de încredere în parlament chiar fac ce trebuie acolo”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat indignat de amenințarea primită din partea directorului radioului. I s-a părut „inadmisibil”, ca directorul Radio „să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că: o să vedeţi voi ce o să păţiţi dacă votaţi această lege”.

”Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca directorul radioului, domnul Miculescu dacă nu greşesc, să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că: o să vedeţi voi ce o să păţiţi dacă votaţi această lege. Cum îşi permite aşa ceva? Îl rog pe acest domn să spună dacă a fost numit politic şi cine l-a numit, dacă cumva a dat concurs şi eu nu ştiu să ne explice lucrul ăsta şi ce concurs a dat”, a adăugat Dragnea. „În ceea ce priveşte bugetul pentru TVR şi pentru Radio spun a zecea oară, a suta oară şi acum aceste două instituţii iau bani serioşi de la bugetul de stat şi asta nu le afectează independenţa. Îl întreb pe domnul Miculescu de la radio aici în faţa presei şi de la Tribuna Parlamentului, cum şi-a permis acum câteva minute să-l ameninţe pe liderul de grup de la PSD. Directorul postului de radio public al României: O să vedeţi voi ce o să păţiţi”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Dragnea i-a cerut lui Miculescu să spună dacă i se pare normal ca milioane de români să plătească taxe, obligaţi, pe factura de energie electrică şi “din acest buget cu care se laudă să plătească bonusuri de 4000 de euro, de exemplu, pentru un director de sudio teritorial de ziua lui de naştere”.

(Sursa: Mediafax)

 

Lasa un raspuns