Spitalul Județean Argeș, planuri și schimbări

0
410

         medic_dan_olariu_manager_spital_judetean  A fost ales în urmă cu câteva zile un nou manager pentru Spitalul Județean Argeș. Au fugit mulți de această funcție; un singur curajos a ieșit la înaintare și a decis că va prelua conducerea unei instituții despre care prea puțini vorbesc de bine. Și cum un astfel de eveniment merită și o atenție din partea autorităților și a comunității, s-a organizat miercuri o conferință de presă a Consiliului Județean Argeș.

Medicul Dan Olariu și-a preluat deja atribuțiile de manager la Spitalul Județean Argeș și va asigura conducerea instituției alături de directorul medical al spitalului, doctoral Dragoș Șerb. Dan Olariu lucrează în cadrul Spitalului Județean deja de 4 ani, având totodată aici și calitatea de coordonator al blocului operator. Anterior, managerul a făcut parte din echipa de medici a Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, din București.

 florin_tecau_presedinte_consiliul_judetean_argesPrezent la conferința de presă, președintele Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău, l-a felicitat pe medical Olariu pentru noua sa funcție și și-a exprimat dorința ca noua conducere să colaboreze pentru binele pacienților și pentru renumele instituției. Printre planurile expuse de noul manager se numără creșterea calității actului medical, obținerea de fonduri pentru dotări și echipamente medicale de ultimă generație, o atenție mai mare acordată bolnavilor.

Directorul medical Dragoș Șerb a ținut să precizeze în cadrul conferinței că Spitalul Județean Argeș se confruntă cu multe lipsuri. Se fac eforturi pentru achiziționarea unui computer tomograf și a unui aparat de RMN pentru dotarea noii unități de primiri urgențe a spitalului. De asemenea, spitalul are o nevoie urgentă de asistente medicale, în jur de 150 la număr, precum și de personal pentru secțiile de dializă și hematologie.

Nici clădirea spitalului nu arată prea bine și cu siguranță nu se încadrează în standardele europene la care ar trebui să ne adaptăm și noi, statul român. Doar anul acesta a fost alocată suma de 2.000.000 lei pentru unele reparații, în special în ceea ce privește instalația electrică ce le făcea problem de ceva vreme angajaților spitalului și pacienților. Președintele Tecău a afirmat că 420.000 de lei au fost alocați de către Consiliul Județean pentru modernizarea a patru săli de operație. Unde s-or fi dus banii, nu se mai știe; cert este că nici că se mai aude de vreo modernizare ori vreo schimbare.

Problematica medicilor ce preferă să plece în străinătate pentru a profesa nu afectează doar Spitalul Județean Argeș, ci întregul sistem medical național. Majorarea salariilor medicilor cu 25% nu este suficientă pentru a-I împiedica pe aceștia să aleagă să-și practice meseria în țări unde statutul lor este unul respectat și unde remunerațiile sunt unele direct proporționale cu pregătirea lor profesională și cu munca depusă.

Multe unități medicale din țară înregistrează un îngrijorător deficit de personal, din cauza căruia tratarea bolnavilor devine din ce în ce mai dificilă. Pe cine să învinovățim, oare? Statul, sistemul, pacienții, cadrele medicale, soarta?

Redactor: Emma Radu

Lasa un raspuns