Soferi, circulati linistiti! Sistemul de radare de pe DN1 NU este activ!

0
397

Presa a dezvaluit la inceputul acestui an ca Politia Romana a montat un nou tip de radare fixe pe DN1, dar care inca nu este functional.

La sesizarea unui cunoscut site juridic, Inspectoratul General al Politiei Romane a declarat ca nu exista alt sistem de supraveghere in afara celui montat acum cativa ani, ramas in continuare neretehnologizat si nefunctional.

radare_DN1Potrivit lui Razvan Radoi, subcomisar de politie, sistemul de supraveghere a traficului rutier, are aceleasi tipuri de aparate si in judetele Ilfov, la Balotesti si Ciolpani, precum si la Barcanesti, Comarnic si Sinaia (Prahova). Acesta a mai precizat ca printre obiectivele Politiei Romane se afla si punerea in functiune a acestui sistem de monitorizare, dar fara a se  cunoaste data exacta.

In prezent, politia dispune de 639 de radare mobile, impartite intre inspectoratele judetene de politie (14 aparate in fiecare judet), Brigada Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti ( in total 36 de astfel de aparate) si Sectia de Politie Autostrazi (24).

Ce poti pati daca depasesti viteza legala?

Conform Codului Rutier, viteza maxima permisa pe drumurile nationale se imparte: 50km/h in localitati (limita superioara nu trebuie sa depaseasca 80km/h, iar cea inferioara, 30km/h), 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene, 130 km/h pe autostrazi si 90 km/h in celelalte categorii de drumuri.

In cazul in care soferii apasa pedala de acceleratie mai mult decat trebuie, acestia vor fi trasi la raspundere conform ultimelor norme intrate in vigoare.

Astfel, cei care depasesc cu pana la 30 km/h limita legala, vor fi sanctionati cu pana la 5 puncte amenda, precum si 3 puncte de penalizare.

Cei care depasesc cu 50 km/h viteza maxima admisa sunt pasibili de pana la 20 de puncte amenda, la care se adauga 6 puncte de penalizare.

Iar soferii care deja au trecut de 50 km/h, in afara celor pana la 20 de puncte amenda, se aleg si cu suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile.

In plus, conducatorii auto care in mod intentionat circula sub viteza normala cu pana la 10 km/h, vor fi sanctionati cu 2 sau 3 puncte- amenda.

De retinut ca un punct-amenda reprezinta 10 procente din salariul brut pe economie, adica suma de 105 lei. La un calcul estimativ, amenzile pentru incalcarea legilor de circulatie se incadreaza intre 210 si 2.100 lei de persoana.

Mai mult, de la 1 mai 2016 amenzile vor creste, odata cu majorarea salariului minim pe economie (1250 de lei).

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns