Simte româneşte! 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România!

0
490

Elevi, părinţi, bunici! Sunteţi aşteptaţi marţi, 27 martie, de la ora 11, la sediul ALDE din Găvana sau prin cartier! Puteţi scrie sau desena tot ceea ce simţiţi şi ceea ce vă doriţi la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Toţi cei care vor să afle mai multe despre ce s-a întâmplat în urmă cu un secol sunt invitaţi la un work-shop, seara, de la ora 18, în sediul ALDE Piteşti. Cafeaua este din partea casei!

Vor vorbi despre contextul şi momentul Unirii Basarabiei cu România, dar şi despre eforturile liberalilor, alături de Regele Ferdinand, pentru acest deziderat consilierul local Ionuţ Zidaru, profesor de istorie, şi seniorul ALDE Petre Luţu, fost deţinut politic în perioada comunistă, inclusiv la Închisoarea Piteşti, unde a fost aplicat cutremurătorul experiment al reeducării prin tortură.

Filiala ALDE Piteşti celebrează astfel, împreună cu elevi şi studenţi basarabeni şi cu piteştenii care doresc să le fie alături, 100 de ani de la ziua de 27 martie 1918, atunci când Sfatul Ţării din Basarabia, întrunit la Chişinău, a votat unirea Basarabiei cu România, această unire fiind de fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia ţaristă în anul 1812. A fost momentul când Basarabia a devenit prima provincie care s-a unit cu România.

D.M.

Lasa un raspuns