(Şi) La Piteşti o nouă ediţie a ştiinţei pentru toţi: Romanian Science Festival

0
772

*Cristian SABĂU

Cam la un an distanţă de la precedenta ediţie a unui adevărat festival al ştiinţelor, manifestare organizată de tineri specialişti din diverse ramuri de vârf pentru colegii de generaţie şi din generaţii apropiate (dar nu numai, manifestarea fiind deschisă oricărui gen de public), la sfârşit de săptămână vom avea o nouă ediţie. Tinerii organizatori, întorşi pentru această manifestare de la şcoli de prestigiu (de exemplu, numai de la University of Oxford vor veni 11 tineri specialişti), vor ţine larg deschise porţile de acces în domenii de vârf ale ştiinţelor actuale şi ale aplicaţiilor practice ale acestora.

În data de 20 septembrie vor fi organizate prezentări în liceele piteştene „Zinca Golescu”, Economic „Maria Teiuleanu”, „Alexandru Odobescu” şi „Ion C. Brătianu” (în total 23 de prezentări – în special pentru tineri – în cele patru licee).

Din partea fondatoarei acestei manifestări ştiinţifice internaţionale, absolventă a Colegiului Naţional „Ion C. Brătianu”, Eliza Casapopol (de la Data Scientist, Amsterdam, Olanda) am primit un comunicat de presă întocmit pentru difuzare naţională din care am extras date importante pentru Piteşti şi Argeş:

Romanian Science Festival
Primul festival naţional de ştiinţe îşi deschide porţile

3 oraşe: Baia Mare, Piteşti şi Timişoara

34 de mentori români cu studii în străinătate

350 de voluntari

sute de experimente

În luna septembrie, odată cu începerea anului şcolar, îşi deschide porţile ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL, cel mai de amploare eveniment de ştiinţă dedicat popularizării şi promovării disciplinelor STEM în rândul publicului larg de orice vârstă.

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educaţia alternativă din România, după modelul târgurilor de ştiinţă care sunt foarte populare în alte ţări.

ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL a luat fiinţă din două iniţiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 şi Timişoara Science Festival în 2018.

Iniţiativa are două obiective principale. În primul rând, festivalul îşi propune să construiască o legătură între diaspora academică şi mediul educaţional din România, oferindu-le astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România. Astfel, 34 de români care sunt studenţi sau cercetători la universităţi de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ţine ateliere în liceele din cele trei oraşe şi vor coordona voluntarii care s-au înscris să facă experimente pentru publicul larg în cadrul celor trei evenimente.

În al doilea rând, evenimentul doreşte să le ofere o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând astfel parteneriate locale cu organizaţii autohtone, iniţiative locale şi instituţii de învăţământ preuniversitar şi universitar.

Festivalul este organizat în acelaşi format în toate cele trei oraşe. În prima zi de festival, cei 34 de studenţi şi cercetători vor face prezentări în licee unde vor vorbi despre experienţa lor de studiu, despre carieră sau despre cum se face cercetare. Astfel, liceeni vor putea să interacţioneze direct cu cei 34 de „mentori” pentru a discuta opţiuni de carieră în diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii, sub coordonarea mentorilor, vor organiza un târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 şi 103 ani este invitată să descopere ştiinţa.

Nucleul de organizare a Romanian Science Festival este format din: SANDOR KRUK, care are un doctorat în astrofizică de la Universitatea Oxford, iar acum lucrează ca cercetător în domeniul ştiinţelor spaţiale la Agenţia Spaţială Europeană; ELIZA CASAPOPOL, care a terminat un master în matematică la aceeaşi universitate, iar acum lucrează în Olanda în domeniul inteligenţei artificiale; OANA ROMOCEA, care timp de nouă ani a fost responsabilă cu PR-ul şi comunicarea în cadrul Universităţii Oxford, iar în ultimii 5 ani, de când s-a întors în România, se implică în proiecte educaţionale şi sociale; nu în ultimul rând, CIPRIAN PLOȘTINAR, cu un doctorat în fizică de la Universitatea Oxford, care acum este director de cercetare la Universitatea Lund, Suedia.

„Atitudinea elevilor din România faţă de ştiinţă urmează una dintre următoarele două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă ştiinţă exactă şi atunci evită orice informaţie care i-ar ajuta să-şi schimbe percepţia, fie, dacă sunt atraşi de ştiinţă, se nişează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi credem că, dacă elevii sunt expuşi ştiinţelor exacte într-un mod accesibil, ei vor putea să înţeleagă că opţiunile de carieră oferite sunt numeroase. De asemenea, dorim să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate şi care vor fi disponibili să le împărtăşească din experienţa lor. Acesta este scopul pentru care organizăm Romanian Science Festival care, de la prima ediţie, suntem bucuroşi că ajunge în trei oraşe. Sperăm ca anul următor să adăugăm mai multe oraşe. Până atunci, anul acesta vă aşteptăm la Baia Mare, Piteşti şi Timişoara!”, au declarat organizatorii.

Programul TÂRGULUI ÎN AER LIBER de la Piteşti cu intrare liberă:

21 septembrie – Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”, între orele 11-17

Cei interesaţi pot afla mai multe amănunte accesând www.romaniansciencefestival.ro şi www.facebook.com/romaniansciencefestival.

***

Vă oferim în încheiere lista MENTORILOR acestei ediţii a festivalului ROMANIAN SCIENCE WEEK: Alexandra Bonta, Daria Bunu, Eliza Casapopol, Emil Cețiu, Titus Dascălu, Lynda Dunlop, Florin Feier, Ioan Fodoruţ, Cristi Ignat, Andreea Iordache, Maya Iuga, Sandor Kruk, Sebastian Leontică, Vlad Măcelaru, Monica Minea, Vlad Mixich, Diana Mocanu, Alexandra Mureşan, Andreea Oncescu, Alin Petz, Ciprian Ploştinar, Ramona Rațiu, Cristian Roman, Oana Romocea, Vlad Săcălean, Teodora Simion, Alex Șolot, Roland Stretea, Maria Suciu, Tudor Suciu, Cristian Șoitu, Nadia Șorici, Roland Szatmari, Norbert Zicher, Radu Bizga.

Cum am amintit deja, majoritatea tinerilor specialişti, MENTORII acestei ediţii, vin de la Oxford, dar şi de la Cambridge, York, Warwick, Tokyo, Zurich, Amsterdam, Viena…

PARTENERI pentru PITEȘTI: Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”, ESERO, ESA, Fundaţia Autonom, Teach for Romania.

SPONSORI pentru PITEȘTI: Autonom, Prima Market, Sigma, Bijuteria Teilor, BRD, Interact, Toniky.

După cum speră atât organizatorii, cât şi partenerii, publicul cu vârste cuprinse între „3 şi 103 ani” dornic să afle ce se mai întâmplă în ştiinţa actuală va veni cu interes la atelierele manifestării. Nu uitaţi, în acest week-end sunteţi aşteptaţi la întâlnirea cu ştiinţa/ştiinţele. Cine nu vine pierde!