Seminar dedicat marelui domnitor Mircea cel Bătrân sub egida „Respect pentru Valorile Naţionale”

0
167

Consiliul Judeţean Argeş şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului organizează, sub egida „Respect pentru Valorile Naţionale”, pe 27 mai, de la ora 15, la Muzeul Judeţean Argeş, un seminar dedicat marelui domnitor Mircea cel Bătrân. Şi asta pentru că numele judeţului Argeş nu este legat doar de realizarea Marii Uniri, ci, în istoria României, Argeşul, prin locurile şi oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel, evidenţiat chiar de Nicolae Iorga prin sintagma „România de la Argeş” ca mod de a arăta legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine.

Astfel, anul acesta se împlinesc şase secole de la încheierea domniei domnitorului muntean Mircea cel Bătrân, cel al cărui nume este legat de prima capitală a Ţării Româneşti, Curtea de Argeş, dar şi de prima atestare documentară a municipiului Piteşti, în urmă cu 630 de ani.

Cu această ocazie, la eveniment vor participa, alături de membrii grupului de iniţiativă, personalităţi ale vieţii academice, culturale şi economice, şi actorul Dorel Vişan, dar şi marele artist Dumitru Fărcaş care se alătură astfel proiectului.

Este momentul ca generaţia tânără să-şi cunoască valorile şi istoria, să descopere ce ne leagă ca neam, iar noi suntem datori să facem tot ce ne stă în putinţă ca aceste lucruri să se înfăptuiască. Tocmai de aceea dorim să redescoperim aceste principii tradiţionale, să le promovăm şi să le protejăm, să le transmitem copiilor noştri şi generaţiilor viitoare cultura, educaţia şi credinţa naţională. Liantul acestei iniţiative este RESPECTUL pentru valorile naţionale. Respectul pentru cei care au fost întemeietori de ţară şi de cultură românească, pentru cei care ocrotesc şi promovează creatorii, respect pentru cei care vor duce mai departe idealurile comune. Dacă marele actor Dorel Vișan a fost încă de la început alături de acest proiect şi a participat la multe manifestări organizate sub egida <<Respect pentru Valorile Naţionale>>, acum ni se alătură şi maestrul Dumitru Fărcaș, cel mai mare taragotist al României. Prin prezenţa aici, în Argeş, a maestrului Fărcaș, un mare artist, spirit şi simbol al valorilor româneşti autentice, se poate spune că şi Transilvania este de-acum parte a proiectului <<Respect pentru Valorile Naţionale>>”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu.

Proiectul „Respect pentru Valorile Naţionale” a luat fiinţă în data de 9 iunie 2017, în beciul Conacului Goleştilor, un spaţiu neconvenţional, dar încărcat de istorie, la iniţiativa unui grup format din personalităţi ale vieţii academice, culturale şi economice, pentru redescoperirea valorilor naţionale. Laolaltă, Consiliul Judeţean Argeş, Academia Română şi DACIN SARA au pus bazele unui proiect de anvergură naţională – „Respect pentru Valorile Naţionale”.

În locul în care a luat fiinţă prima şcoală din Ţara Românească, unde au trăit Goleştii paşoptişti şi Brătienii României moderne, dorim să redăm mândria naţională, patriotismul, în sufletul fiecărui român, indiferent de vârstă, dorim trezirea conştiinţei naţionale, în principal prin aducerea în prim-plan a oamenilor de valoare din varii domenii, de la ştiinţă la cercetare, artă sau istorie. Puterea unei naţiuni stă în cultura ei, în acel set de norme şi de valori perene ce asigură coeziunea socială şi încrederea în împlinirea idealurilor comune”, se spune în programul-manifest al proiectului.

Lasa un raspuns