Se preconizează o nouă criză economică mondială!

0
297

Tot mai mulți analiști ai unor grupuri importante de pe Wall Street dezvăluie că amânarea măsurilor economice promise de administraţia Trump va pune capăt ciclului de creştere economică din Statele Unite. Se anunță astfel o nouă criză mondială, care va afecta și România. Deși consumul este la fel ca în 2008, țara noastră este mai vulnerabilă la crize decât în urmă cu 9 ani.

Andrei Rădulescu, economist-şef al unei bănci precizează că: „Evident că pe măsură ce se acumulează semnale de maturitate în economia americană, prima economie a lumii cu o pondere de aproximativ 25% în PIB-ul global, trebuie să ne aşteptăm şi la o aterizare. În primul rând, semnalul îl va da bursa.”

Criza economică nu este încă destul de bine analizată și nu se știe cum va fi abordată. Claudiu Cazacu, analist financiar: „Părerea mea că va fi, ori mult mai dispersată în timp, ori mult mai severă şi mult mai acută.”

Cheltuielile se mențin la același nivel ridicat, deși Claudiu Cazacu a tras un semnal de alarmă: „Este deosebit de imprudent ca să tratăm, inclusiv în România, cheltuielile publice ca şi cum trăim într-o nouă epocă de aur, care nu se va încheia.”

O altă problemă este că firmele sunt dependente unele de altele şi recuperează tot mai greu datoriile de la parteneri. Durata aproape că s-a dublat în ultimii 9 ani. Mediul de afaceri nu are experienţa unei crize. Mai mult de o treime dintre firme se închid înainte să împlinească 5 ani. Complicații pot apărea și la nivelul dobânzilor, care deja sunt la un nivel foarte redus.

 “Jumătate din companiile care sunt active în România nu au trecut prin criza financiară din anul 2008-2009, nu văd cum un asemena mediu de afaceri sa poată gestiona mai bine următoarea recesiune. Primul efect va fi pe plan financiar. O viitoare recesiune va face ca neîncrederea să crească, să se instaureze sentimentul de panică, ceea ce va reduce la retragerea capitalurilor din țările emergente, inclusiv Romania.”, a declarat Iancu Guda, preşedintele AAFBR.

 

Lasa un raspuns