Se da liber la fondurile europene! Detalii despre accesare si conditii

0
324

proiecte_fonduri_europeneReprezentantii Ministerului Fondurilor Europene ne asigura ca peste o saptamana se vor publica normele de aplicare pentru legea care reglementeaza fondurile europene si accesarea lor.

Noua perioada de contractare a avut o intarziere de doi ani, dar vor fi alocate vechilor proiecte neterminate peste 3 miliarde de euro. Sistemul electronic integrat in care au fost depuse toate proiectele si-a depasit termenul de finalizare, dar ar trebui sa fie functional incepand cu 19 februarie.

Proiectele de infrastructura si mediu vor fi primele finantari din bani europeni pe noul exercitiu financiar 2014-2020, astfel incat sa nu piarda banii statul roman. In cazul in care nu s-ar fi reusit fazarea lor si finantarea urmatoarelor etape, banii pentru finalizare ar fi fost platiti de la bugetul statului, dar ar fi trebuit sa se restituie si finantarea initiala, deci ar fi fost o pierdere mult mai mare.

Alte proiecte care vor incepe sunt pe Competitivitate, in 7 domenii, iar singurul care mai are probleme este Programul Operational Capital Uman, unde, pana in prezent, nu s-a lansat nici un ghid.

Foarte putine dintre alte proiecte analizate au mai indeplinit criteriile necesare pentru a fi finantate cu bani de la UE: “Doar 66 din circa 1.000 de proiecte pe care le-am analizat pot sa fie finantate. In general sunt probleme la procedurile de achizitii publice, care nu indeplinesc toate conditiile legale cerute de CE”, a spus ministrul Aura Raducu.

Pana la sfarsitul lui martie, mai pot fi analizate si alte proiecte publice care ar putea beneficia de banii alocati Romaniei in perioada initiala, 2007-2013, astfel incat sa creasca gradul de absorbtie, de la 60 la 80%.

Deja a fost alocata Romaniei suma de 1 milion de euro, pentru noul exercitiu financiar.

Lasa un raspuns