Scandalul Panama Papers: Ion Tiriac, cel mai bogat roman, si-ar fi ascuns averea in Panama!

0
499

ion_tiriac_panama_papersDe cateva zile, scandalul Panama Papers este pe buzele tuturor. Nume grele la nivel mondial se regasesc pe lista inculpatilor, pare-se vinovati de a-si fi ascuns averile prin intermediul firmelor offshore. Printre ele se numara si cel al unui renumit roman: Ion Tiriac!

Potrivit unor informatii recent scoase la iveala, Ion Tiriac si-ar fi mutat averea de aproape 1 miliard de euro intr-o fundatie privata din Panama, prin intermediul casei de avocatura Mossack Fonseca. Fundatia poarta numele de The Puma Foundation si a devenit beneficiarul afacerilor desfasurate in Romania de fostul tenismen. The Puma Foundation il avea ca presedinte pe Ion Tiriac, iar ceilalti patru membri ai consiliului director sunt Klaus Mangold, fost CEO al concernului DraimlerChrysler (producatorul limuzinelor Mercedes) si bun prieten al celebrului roman, Nicolai Mindrila, avocatul lui Tiriac, Rodica Tiriac, sora tenismenului, precum si Ion Ion Tiriac, fiul omului de afaceri.

Iata ce declara avocatul lui Tiriac, Nicolai Mindrila, referitor la aceasta fundatie: “Puma Foundation este o fundatie pentru clauza de moarte. Tot ce inseamna patrimoniul lui Ion tiriac se inchide in Puma Foundation. Asta inseamna ca orice tranzactie se inchide, in final, in Puma Foundation. Fondator unic al fundatiei este Ion tiriac. Toti ceilalti care aparem acolo, eu, Rodica Tiriac, Klaus Mangold avem aceeasi pozitie, membri ai consiliului director, avem atributii indeobste dupa moartea acestuia. Daca pana atunci nu o dizolva. Acolo se va imparti totul, in functie de cum dispune in ultima scrisoare beneficiarul in viata. Dispozitiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Tiriac”. 

Acelasi Mindrila mai spune ca autoritatile din Romania sunt la curent cu existenta fundatiei Puma si cu faptul ca aceasta este beneficiarul final in toate afacerile intreprinse de Ion Tiriac.

Raspunsul omului de afaceri nu a intarzaiat sa apara. Ion Tiriac a afirmat intr-o emisiune TV: “Toata lumea ma intreaba de Panama. Acum 50 de ani am fost prima data in Panama. M-am dus sa vad canalul. In momentul in care, acum 40 de ani, sportul a luat mai multa amploare, bineinteles ca mi-a fost recomandat sa fac holding-uri in Panama pentru ca din punct de vedere fiscal sunt mult mai avantajoase de facut decat in alte tari. Exista sfatuitori care te ajuta sa iti faci un sistem fiscal cat mai benefic, legal. Nu am conturi in Panama, conturile mele sunt in Europa. Am acolo o fundatie care este de 30 de ani, fundatia nu poate sa mi-o atace nimeni. S-a terminat cu secretul bancar demult. Ce fac in Romania, platesc in Romania, ce fac in Spania platesc in Spania. In Panama nu-i treaba dumitale ce am eu aoclo. Am un holding facut cu zeci si zeci de ani in urma. A fost facut pe vremea aia, nu platesc taxe cum nu as plati taxe nici in Anglia”.

Mai multe detalii despre afacerea The Puma Foundation gasiti aici.

(Sursa: www.stirileprotv.ro)

Lasa un raspuns