Sărbătoarea recoltei de la Mioveni a fost ţinta unui control „la comandă” în care 70 de poliţişti şi jandarmi, cei mai mulţi din Piteşti, au amendat majoritatea producătorilor şi antreprenorilor prezenţi şi au alungat, prin exces de zel, mai toţi participanţii!

0
561

Ştiţi de ce pleacă toată lumea încotro vede cu ochii din ţara asta?

E simplu şi tragic totodată: românii simt că toate organele şi structurile de forţă ale statului îi tratează pe toţi cei care încearcă să devină antreprenori ca pe nişte evazionişti, ca pe nişte hoţi, ca pe nişte infractori încă neprinşi, dar care trebuie tocaţi pe unde sunt descoperiţi.

Contează că din munca acestor întreprinzători îşi iau salariile aceşti vajnici apărători ai legii, că ei asigură creşterea explozivă a PIB-ului (la care IMM-urile contribuie mai mult decât multinaţionalele, ocupate permanent să-şi repatrieze fraudulos profitul!)? Absolut deloc! Pe domnii de la Poliţie, spre exemplu, îi doare la bască. Sau la pulan, depinde de grad şi funcţie!

După doi ani crânceni, în care mediul economic s-a dus în cap, în care sute de mii de locuri de muncă au dispărut, iar zeci de mii de firme au dat faliment, se fac eforturi susţinute din partea administraţiilor locale să se impulsioneze activitatea economică. Se organizează, printre altele, diverse târguri, expoziţii etc. prin care se asigură de către primării un context favorabil creşterii vânzărilor şi a numărului de clienţi pentru o serie de afaceri sufocate de politica antieconomică a unei guvernări cretine şi de o pandemie prost gestionată!

Degeaba însă! Pentru că, atunci când, după săptămâni întregi de organizare, lucrurile pornesc cu dreptul, vine Garcea (multiplicat de câteva zeci de ori!) şi îşi bagă pula…nul în munca tuturor. Şi se alege praful!

La Mioveni, weekendul trecut a avut loc un eveniment extraordinar. O „Sărbătoare a recoltei” abundentă şi un „Street Food Mioveni” strălucitor. În afara fructelor şi legumelor de sezon, a vinurilor şi mustului, a pastramei şi a altor preparate din carne, o garnitură de food truck-uri cu diverse bunătăţi promitea să le facă pe plac atât gurmanzilor, cât şi celor care doresc să petreacă o seară relaxantă alături de prieteni. De la burger de raţă, fructe de mare, gyros sau pljeskawica până la deserturi precum îngheţată artizanală, cannoli sicilieni sau waffles, locuitorii din Mioveni şi participanţii la târg aveau ocazia să-şi satisfacă toate capriciile culinare.

Aşa ar fi trebuit, numai că, pe 2 octombrie, în timp ce oamenii îşi făceau veseli şi fără griji cumpărăturile, un desant militarizat a luat cu asalt Centrul Civic al oraşului Mioveni, locaţia unde se desfăşura Sărbătoarea Recoltei pe Valea Argeşelului! Au fost prezenți câteva zeci de poliţişti de la Economic detaşaţi de la IPJ Argeş, agenţi de ordine publică de la Mioveni şi zeci de jandarmi, de parcă trebuia confruntat clanul Duduienilor!

Clienţii târgului, speriaţi de trupele de menţinere a panicii, au părăsit imediat zona, lăsându-i pe vajnicii poliţişti să se răfuiască cu micii producători şi cu antreprenorii prezenţi la eveniment. Pe care, fără nicio exagerare, i-au rupt cu amenzi. I-au tratat de parcă ar fi contrabandişti de ţigări, traficanţi de marijuana, nu comercianţi invitaţi de primărie la un eveniment menit să le ofere locuitorilor din Mioveni, şi nu numai, posibilitatea de a achiziţiona fructe şi legume direct de la producători şi de a mânca cele mai extravagante produse ale bucătăriei de stradă!

Publicăm aici facsimilul unui proces-verbal prin care o firmă a fost amendată cu 10.000 RON, o sumă colosală. În afara perimetrului închiriat de societate, poliţiştii au reţinut şi percheziţionat o persoană la care au găsit puţin peste 300 de lei. Au susţinut că sunt bani rezultaţi din nu ştiu ce vânzări şi pac! o amendă monstruoasă. Asta deşi firma avea banii din vânzări în casă şi totul era în regulă. L-au luat atât de tare pe om încât s-a speriat cumplit şi nici n-a îndrăznit să formuleze obiecţii pe procesul-verbal. Mai ales că era flancat jandarmi înarmaţi şi percheziţionat sub ochii aspri de gestapovişti ai unor ofiţeri de la IPJ Argeş!

Percheziţia a fost ilegală, banii nu aveau nicio legătură cu firma, reprezentanţii agenţilor economici au fost trataţi ca nişte infractori, descinderea a fost complet deplasată, semănând mai degrabă cu o razie din Ferentari, nu cu o verificare de rutină într-un târg de produse alimentare absolut spectaculos, organizat în centrul unui oraş ultramodern.

Au fost aplicate de altfel zeci şi zeci de amenzi, totul la intimidare. S-a depăşit orice limită la absolut toate capitolele, de la numărul de sancţiuni până la valoarea lor, de la numărul „organelor” participante până la agresivitatea şi intoleranţa lor.

Prefectul interimar (PNL) Lucian Mihai Ionescu a declarat că el nu are nicio vină în organizarea acestui control nazist care s-ar fi făcut pe linie de poliţie. Adjunctul inspectorului-şef al IPJ Argeş, comisarul-şef Gabriel Gherghe, susţine la rândul său că nici el nu are nicio implicare, deşi colegii săi spun că el a încercat să-şi arate muşchii la Mioveni ca răzbunare pentru povestea cu fostul său copil de mingi, Marius Aioanei, ridicat între timp de DNA şi obligat să demisioneze din poliţie.

Momentan investigăm. Promitem să elucidăm complet povestea. Pentru că şi argeşenii, şi organele abilitate să sancţioneze penal şi administrativ abuzurile trebuie să ştie cine se joacă de-a Gestapo-ul cu antreprenorii care dezvoltă Argeşul!

D.M.D.