Sărbătoare la Apă Canal 2000 SA Piteşti – Piky împlineşte 20 de ani!

0
115

Povestea lui Piky a început în urmă cu 20 de ani când, din dorinţa de a spune copiilor, prichindei ce abia ajunseseră pe băncile şcolilor, cum se face apa bună de băut şi ce se întâmplă cu apa după ce o murdărim, a fost creat Piky, mascota societăţii Apă Canal 2000.

Piky este un personaj simpatic, vesel şi pus pe fapte bune, de forma unei picături de apă, şi a dat numele programului educaţional pe care societatea îl desfăşoară din anul 2003 sub motto-ul: Apa înseamnă viaţă, preţuiţi-o şi nu o risipiţi!. Între timp, Piky a primit şi certificat de înregistrare a mărcii la OSIM.

Prin intermediul Programului Educaţional Piky dorim ca cei mici şi nu numai să înţeleagă cât este de importantă apa şi să o folosească raţional, să protejeze mediul înconjurător, să respecte natura. Pentru a pregăti viitorul este nevoie să formăm caractere de foarte devreme şi să contribuim la educaţia copiilor, căci, aşa cum spunea Nelson Mandela, „educaţia este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea‟.

Ziua lui Piky este în data de 3 iunie. Şi, deşi a crescut în numărul de ani, Piky rămâne acelaşi prieten atemporal ce însoţeşte elevii pe drumul apei, învăţându-i să preţuiască apa şi să aibă grijă de mediul în care trăim.

În lunga sa călătorie, Piky a fost în centrul acţiunilor educaţionale organizate de societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti, dintre care amintim: concursuri de desene, de citate, de cunoştinţe generale pe teme de mediu, de fotografie, de creaţie literară, de machete, de videoclipuri, simpozioane, excursii didactice şi activităţi pentru monitorizarea calităţii apei, lecţii deschise despre apă, activităţi educaţionale desfăşurate în parcuri şi alte acţiuni.

Şi, ca o tradiţie, în ultimii 20 de ani societatea şi-a deschis porţile de mai multe ori pe an primind în vizită mii de copii şi profesorii lor cu ocazia Zilelor Porţilor Deschise sau a programelor Şcoala Altfel şi, mai nou, Săptămâna Verde. Piky le-a fost alături pe drumul apei de la captarea, tratarea şi pomparea apei potabile către consumatori până la curăţarea apelor uzate, aflând de la specialiştii noştri informaţii despre procesele de potabilizare şi de epurare a apei.

Cu ocazia Zilei lui Piky, societatea îşi deschide din nou porţile şi organizează Zilele Porţilor Deschise în perioada 29 – 31 mai 2023, grupuri de elevi şi profesori având posibilitatea de a vizita Uzina de Apă Budeasa şi staţiile de epurare din Piteşti, Topoloveni şi/sau Costeşti, între orele 9 – 15, în baza programării la tel. 0348.807.105.

Aniversarea lui Piky va avea loc la Muzeul Judeţean Argeş, în data de 31 mai 2023, când se va desfăşura şi premierea elevilor câştigători ai concursului de desene „Apa înseamnă viaţă, nu o risipiţi!‟, dedicat deopotrivă Zilei Mondiale a Apei şi Zilei lui Piky. Lucrările elevilor câştigători sunt expuse la muzeu, multe dintre ele atrăgându-ne atenţia asupra pericolului care gravitează asupra lumii prin fenomenul de poluare a apelor şi a mediului înconjurător.

Haideţi să fim toţi mai responsabili, mai hotărâţi şi mai uniţi în lupta noastră pentru salvarea Planetei Albastre! „Suntem datori generaţiei viitoare de la care am împrumutat această planetă fragilă numită Pământ‟. (Maurice Strong – om de afaceri canadian, diplomat, fost subsecretar general al Naţiunilor Unite).

La sfârşit de an şcolar, le dorim tuturor elevilor şi cadrelor didactice să fie sănătoşi şi să se bucure de vacanţa ce se apropie, iar elevilor care vor susţine examene le dorim mult succes!

Director General

Mihail Marinescu