S-a aprobat noul Cod Rutier! Amenzi de 10 ori mai mari, alcoolul la volan pedepsit cu închisoarea!

0
499

De VINERI, 13 ianuarie, intră în vigoare NOUL COD RUTIER. Amenzile cresc și de zece ori! Cei care consumă alcool și urcă la volan pot face închisoare. Permisul se ia pentru amenzi neplătite și alte nereguli.

Dacă sunteți prinși vorbind la telefon în timp ce conduceți un autoturism, riscați amenzi de până la 1.600 lei. La fel și în cazul în care nu purtați centura de siguranță! (Amenda ajunge, astfel, de 10 ori mai mare decât în prezent.)

Depășirea limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră constituie contravenție din clasa a V-a, care aduce sancțiuni cuprinse între 21 și 50 de puncte amendă (între 1.680 și 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră, dacă se produce un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancțiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 și 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. Dacă accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, informează onlinereport.ro.

Noul Cod Rutier mai impune și sancțiuni dure pentru consumul de alcool la volan. Astfel, dacă un șofer se află la volan sub influența băuturilor alcoolice, cu o îmbibație alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (21 la 50 puncte-amendă) și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile.

În cazul în care îmbibația alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.

(Sursa: onlinereport.ro)

Lasa un raspuns